PNL Bucureşti a depus acţiuni de anulare şi dizolvare a companiilor municipale ”ilegal înfiinţate” şi a depus plângere prealabilă împotriva hotărârilor de confirmare de înfiinţare şi acţiune în contencios de suspendare a hotărârii de confirmare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Violeta Alexandru, liderul PNL Bucureşti, a anunţat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că acţiunea a fost depusă în 2018, pentru anularea şi dizolvarea societăţilor înfiinţate de Gabriela Firea, ca urmare a hotărârii de anulare a deciziei de înfiinţare. Pe această speţă, PNL Bucureşti este în proces, termenul fiind pe 18 septembrie a.c..

Alexandru spune că noul Cod Administrativ a ajutat-o pe Gabbriela Firea, primarul general al Capitalei, să adopte hotărârea privind reînfiinţarea companiilor municipale.

”PSD a ignorat decizia Curţii Constituţionale, dar mai ales rolul Parlamentului într-o democraţie şi a adoptat Codul Administrativ, un act de o complexitate deosebită cu implicaţii majore asupra administraţiei publice centrale şi locale prin Ordonanţă de urgenţă. Odată cu adoptarea noului cod, Viorica Dăncilă a ridicat mingea la fileu pentru Gabriela Firea, prin modificarea majorităţii cerută de lege pentru adoptarea hotărârilor ce vizează aspecte ce ţin de administrarea patrimoniului, de la majoritatea de la 2/3 la jumătate +1 din numărul de consilieri în funcţie. Având la îndemână aceasta procedură, Firea adoptă proiectele de
hotărâri fără nicio piedică, iar în cazul celor 20 companii municipale a adoptat noi hotărâri de Consiliu General pentru confirmarea acestora, pentru a acoperi viciul de consimţământ de la momentul înfiinţării lor din 27.02.2018, ignorând o decizie judecătorească prin care actele de înfiinţare au fost anulate. Metoda aleasă de Firea este de regularizare prin confirmare, două proceduri absolut distincte”, a declarat Violeta Alexandru.

Liderul PNL Bucureşi spune că prin adoptarea acestor hotărâri reprezintă o încălcare flagrantă a legii.

”Prin aceste hotărâri s-a încercat regularizarea a ceea ce a fost anulat printr-o hotărâre judecătorească, încă o încălcare flagrantă a legii şi a logicii. Pentru procedura de confirmare era nevoie de 2/3 pentru ca hotărârile să fie adoptate în condiţiile de validitate impuse de lege de la momentul adoptării HCGMB de la 27.02.2017 adică în baza Legii nr.215/2001, legea administraţiei locale, preluată doar parţial în Codul Administrativ, în vigoare”, a mai spus Alexandru.

Violeta Alexandru a mai vorbit şi de caracterul ilegal al acestor companii.

”Caracterul ilegal al acestor companii merge mai departe de viciul de procedură privind înfiinţarea lor. În toate companiile este asociat minoritar SC Service Ciclop SA. În componenţa administrativă a Ciclop este acţionar unic tot administraţia municipiului Bucureşti prin CGMB astfel că tot PMB-PSD controlează aceste firme prin Firea, deţinând toate drepturile de vot şi având posibilitatea de a numi şi revoca membrii organelor de administrare, după bunul plac. În ceea ce priveşte înfiinţarea acestor companii, s-a stabilit ca nu a existat o intenţie reală de asociere în vederea desfăşurării unor activităţi economice comune pentru că obiectul de activitate al Service Ciclop SA. este de prestarea de servicii de reparaţii autovehicule, angajaţii fiind majoritatea tinichigii auto şi mecanici care nu pot avea calificări necesare pentru desfăşurarea activităţilor celor 20 de companii”, a spus liderul PNL Bucureşti.

Alexandru mai spune că aceste companii au peste 6.000 de angajaţi, iar cheltuielile salariale depăşesc o treime din buget.

”Necesitatea acestei acţiuni vine din faptul că cele 20 de companii municipale au un buget anual de peste 1 miliard de lei şi peste 6.000 de angajaţi, iar cheltuielile salariale depăşesc o treime din acest buget, iar în 2018 doar 6 dintre cele 20 de companii municipale au reuşit să înregistreze profit, restul fiind în pierdere”, a mai spus Violeta Alexandru.

Totodată, liderul PNL Bucureşti a arătat că împotriva acestor hotărâri de confirmare, PNL a făcut plângere prealabilă pentru anularea hotărârilor şi, în paralel, o acţiune de suspendare a actelor administrative în contencios administrativ, dosar care nu are termen de judecată stabilit la acest moment.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.