Fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, anunţă că va depune un proiect legislativ pentru reglementarea semnăturii electronce în relaţiile de muncă, aspect pe care nu a reuşit să-l reglementeze pe durata mandatului. ”Am aşa un sentiment că, de fapt, nu vrem să facem digitalizare. Vorbim dar nu facem”, afirmă Violeta Alexandru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Din toamna anului trecut, de când am deschis prima dată discuţia în echipa mea despre semnătura electronică în relaţiile de muncă, parcă totul concura ca să nu cumva să se întâmple concret. Am plecat din Minister cu acest lucru nerezolvat, după săptămâni de eforturi. (…)

Săptămâna aceasta voi depune propunerea legislativă. Aşa cum este după multe consultări, le mulţumesc tuturor celor care au contribuit”, ascris, luni seară, pe Facebook, Violeta Alexandru.

Acesta a precizat că semnătura electronică va fi opţională, iar proiectul va aborda următoarele aspect:

  • posibilitatea utilizării semnăturii electronice la încheierea contractelor de muncă/actelor adiţionale şi a altor documente ce derivă din executarea acestuia;
  • posibilitatea ca angajatorii să achiziţioneze semnătura electronică pentru proprii angajaţi, cheltuielile fiind deductibile fiscal;
  • dovada instruirii SSM să poată fi realizată şi în format electronic şi semnată cu semnătura electronică (nu doar pe hârtie cu pixul);
  • inspectorii de muncă să accepte, la momentul controlului, documentele existente în format electronic, fără a solicita printarea acestora.

”Am aşa un sentiment (cu care lupt) că, de fapt, nu vrem să facem digitalizare. Vorbim dar nu facem. Câtă energie se consumă pentru a ţine România captivă unui mod rudimentar de a gestiona relaţiile între instituţii, între instituţii şi cetăţeni, între cetăţeni şi angajatori”, a mai scris Violeta Alexandru.

 

 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.