Vicepreşedintele ALDE, deputatul Steluţa Cătăniciu, i-a transmis o scrisoare deschisă ministrului Educaţiei, Valentin Popa, prin care îi solicită să îşi reconsidere decizia privitoare la alocarea locurilor bugetate în universităţi. ”Când rectori ai marilor universităţi din ţară sau membri ai unor foruri internaţionale de cel mai înalt nivel, precum Comisia de la Veneţia, ne spun că măsurile noastre trebuie corectate, atunci, domnule ministru, trebuie nu doar să ascultăm cu atenţie, ci şi să facem un singur lucru: să le dăm dreptate şi să corectăm”, scrie Cătăniciu în scrisoare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ca parlamentar, membru al coaliţiei de guvernare şi, mai ales, în calitate de deputat de Cluj, vă scriu pentru a vă transmite nemulţumirea profesorilor din Universitatea Babeş-Bolyai, a studenţilor şi a întregii comunităţi clujene, ca reacţie la modalitatea de repartizare a locurilor bugetate din învăţământul superior. În urma deciziei pe care aţi luat-o, nu doar UBB Cluj, ci şi alte universităţi renumite şi-au exprimat nemulţumirea în privinţa algoritmilor folosiţi pentru a decide aceste scăderi care contravin unor norme prea bine cunoscute în mediul academic românesc şi internaţional”, îşi începe Steluţa Cătăniciu scrisoarea deschisă adresată lui Valentin Popa.

Aceasta afirmă că ”ne raportăm la cele mai cunoscute şi recunoscute universităţi româneşti, la cele mai prestigioase, cap de listă fiind Universitatea Babeş-Bolyai Cluj , căreia i-au fost tăiate 277 de locuri bugetate pentru anul universitar 2018-2019”.

”UBB Cluj este cea mai mare universitate din ţară, ocupând un loc semnificativ în topul universităţilor europene, remarcându-se şi prin caracterul său multicultural. Vorbim despre cea mai bine clasată universitate din România, recunoscută deopotrivă în Europa şi la nivel global, iar rezultatele şi preocupările ştiinţifice ale tinerilor cercetători din cadrul acestei instituţii de învăţământ superior sunt apreciate peste tot în lume. Nivelul de excelenţă al UBB a ajutat Clujul să atragă o multitudine de investitori, din varii domenii de activitate, având un aport însemnat în dezvoltarea economiei locale. În consecinţă, aceste tăieri nu doar că afectează mediul academic clujean, dar pun o amprentă negativă asupra întregului oraş – considerat pol naţional de creştere, menit să asigure suport de dezvoltare pentru întreaga regiune de Nord – Vest a ţării”, mai scrie vicepreşedintele ALDE.

Potrivit acesteia, ”nu poate fi acceptată nici scăderea numărului de locuri, nici o scădere de buget care ar veni la pachet cu aceasta”, România având printre cele mai mici procente de oameni educaţi în universitate, comparativ cu restul UE.

”Chiar nu ne putem permite să descurajăm prin asemenea măsuri Educaţia, Cercetarea şi Cultura, considerate vârfuri de lance în procesul de dezvoltare a României. Domnule ministru, noi, oamenii politici aleşi sau numiţi în funcţii, putem şi avem obligaţia să adoptăm măsuri administrative după cum considerăm mai potrivit faţă de cei care ne-au mandatat în diferite functii. Putem să avem dezbateri, acorduri sau dezacorduri. Putem să luăm act de argumentele partenerilor de dialog sau ale adversarilor noştri politici, putem să ne corectăm sau nu deciziile, însă dincolo  de orice discuţie, când rectori ai marilor universităţi din ţară, rectori care sunt membri ai Academiei Române – unul recent ales în funcţia de preşedinte al acestei instituţii prestigioase, sau membri ai unor foruri internaţionale de cel mai înalt nivel, precum Comisia de la Veneţia – ne spun că măsurile noastre trebuie corectate, atunci, domnule ministru, trebuie nu doar să ascultăm cu atenţie, ci şi să facem un singur lucru: să le dăm dreptate şi să corectăm”, mai scrie Steluţa Cătăniciu.

Aceasta îi solicită ”ferm” ministrului să reconsidere decizia.

”Vă solicit ferm să vă reconsideraţi decizia, atât în numele alegătorilor din judetul Cluj, pe care îi reprezint, cât şi în numele specialiştilor din toate domeniile de activitate, care m-au contactat pentru a-şi exprima dezacordul şi îngrijorarea în privinţa scăderii numărului de locuri bugetate din marile universităţi ale ţării”, îşi încheie vicepreşedintele ALDE scrisoarea deschisă.

Ministrul Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, a declarat, într-o conferinţă de presă, că cifrele de şcolarizare pentru anul universitar 2018 – 2019 care au fost prezentate până acum sunt cifre ”preliminare” care vor suferi modificări la alocarea finală. Popa afirmă că pentru prima dată există o fundamentare a acestor cifre, alocându-se locuri speciale pentru domeniile prioritare şi pentru elevii care provin din mediul rural, dar precizează că s-a ţinut, totuşi, cont de repartzările istorice de până acum, în proporţie de 90 la sută chiar în ceea ce priveşte studiile de licenţă.

Valentin Popa a făcut precizările în urma criticilor privind repartizarea locurilor pentru studiile universitare de licenţă, master şi doctorat finanţate de la bugetul de stat în anul universitar 2018 – 2019.

Rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, a anunţat că va da în judecată Ministerul Educaţiei pentru că a redus numărul locurilor bugetate şi vorbeşte despre "triumful mediocrităţii şi al găştilor politice", afirmând că nu există nicio justificare raţională pentru reducerea numărului de locuri repartizate pentru anul 2018-2019 la toate cele trei studii de licenţă şi că aceasta va afecta foarte mult Universitatea Bucureşti.

Ulterior, studenţii din mai multe univerităţi mari au anunţat grevă japoneză ca reacţie la reducerea numărului de locuri bugetate pentru anul universitar viitor. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.