Reprezentanţii USR Tineret precizează că „spargerea” paginii de Facebook a organizaţiei a fost o păcăleală de 1 aprilie şi în acelaşi timp un experiment social menit să arate cum sunt folosite reţelele de socializare pentru a manipula adevăratul. Filiale trage un semnat de alarmă şi se poziţionează ferm împotriva dezinformării opiniei publice în scopuri politice sau financiare, contrar deontologiei comunicării publice, arată un comunicat de presă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„În cursul zilei de astăzi reţelele sociale au fost împânzite de „spargerea” paginii de Facebook „USR Tineret”. Clarificăm că evenimentul a fost o glumă de 1 aprilie şi vă mulţumim că aţi dat curs experimentului nostru social, intenţionat sau nu. Am dori să vă împărtăşim principala concluzie.
 
Un rol important în propagarea informaţiei „spargerii” au avut-o nişte site-uri apărute peste noapte, care publică articole la comandă pe grupurile şi micro-comunităţile de pe Facebook. Ni s-a arătat, încă o dată, cum reţelele sociale sunt folosite pentru a manipula adevărul. Tragem un semnal de alarmă şi ne poziţionăm ferm împotriva dezinformării opiniei publice în scopuri financiare sau politice, contrar deontologiei comunicării publice.
 
Ultima perioadă ne-a arătat cum site-uri de ştiri pot fi înfiinţate şi controlate de către diverse persoane interesate să dezinformeze. Vedem mii de grupuri pe Facebook administrate de anonimi, unde informaţii trunchiate sau chiar false sunt folosite pentru a induce opiniei publice anumite idei sau atitudini.
 
Condamnăm faptul că reţelele sociale au devenit piaţa de desfacere a celor care caută să îşi valideze adevărurile alternative. Condamnăm manipularea comunicării publice pentru a stârni conflicte şi a promova interese contrare valorilor democratice.
 
Trebuie să fim conştienţi că tinerii au nevoie de instrumente pentru a-şi cultiva gândirea critică, astfel încât să fie capabili să discearnă şi să culeagă de unii singuri adevărul de minciună. Dar aceste instrumente nu pot fi obţinute fără un sistem de învăţământ solid şi în absenţa unui climat care să-i încurajeze să preţuiască integritatea şi adevărul. Chiar şi atunci când poate ar prefera să închidă ochii.
 
Ne dorim să trăim într-o societate în care există responsabilitatea cuvântului, în care tinerii pot distinge adevărul de falsitate, în care cei meniţi să pună lumină asupra realităţii nu ne transformă în prizonierii unor adevăruri alternative şi a celor care se cred eliberatori”, conform comunicatului de presă al USR Tineret. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.