Senatorul USR Ştefan Pălărie o acuză pe Ligia Deca, ministrul Educaţiei Naţionale, că, în loc să se ocupe de redresarea situaţiei catastrofale a învăţământului românesc, se preocupă mai mult de satisfacerea ambiţiilor imobiliare ale unor rectori.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Senatorul USR Ştefan Pălărie, membru al Comisiei pentru învăţământ din Senat, argumentează că unele modificări propuse recent la Legile Educaţiei vor da liber la tunuri imobiliare de sute de milioane de euro, similare cu tunul imobiliar de la Romexpo în folosul CCIR şi susţinut deschis de PNL.
 
Ştefan Pălărie susţine că în noua Ordonanţă de Urgenţă pregătită de Ministerul Educaţiei, Ligia Deca include în Legile Educaţiei o componentă a dreptului de proprietate privată în rândul drepturilor subiective pe care universităţile le vor putea avea asupra domeniului public, ceea ce va permite unor universităţi să construiască ce îşi doresc, fără restricţii, pe terenuri pe care nu le au în proprietate.
 
„Câteodată, un cuvânt valorează sute de milioane de euro! Doar prin includerea în articolul 152 aliniatul (5) a dreptului de superficie printre drepturile subiective ale instituţiilor de învăţământ superior asupra bunurilor din domeniul public al statului, Ligia Deca deschide larg poarta unor afaceri imobiliare de sute de milioane de euro din care singurul care pierde este statul român. Doamna Ligia Deca a rezolvat toate problemele educaţiei, acum a trecut la tunuri imobiliare, probabil!”, afirmă senatorul USR Ştefan Pălărie.
 
Conform modificărilor cuprinse în OUG propusă de ministrul Educaţiei, instituţiile de învăţământ superior pot solicita acordarea dreptului de superficie pe terenurile aflate în domeniul public al statului român/al unităţii administrativ teritoriale, în scopul implementării de proiecte de infrastructură cu finanţare din fonduri externe nerambursabile sau din venituri proprii ale acestora. Dreptul de superficie este stabilit doar pe bază de convenţie, pe o durată de 99 ani, în condiţii financiare aprobate de Guvern, la iniţiativa Ministerului Educaţiei şi la propunerea instituţiei de învăţământ superior.
 
„Ligia Deca patronează astfel cea mai mare revoluţie din învăţământul superior românesc: baronii universităţilor ies din campusurile lor şi devin latifundiari şi samsari imobiliari pe orice bucată atractivă din domeniul public al statului”, conchide senatorul USR Ştefan Pălărie.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.