USR a decis miercuri, în şedinţa Biroului Naţional, să meargă la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis cu mai multe condiţii pentru susţinerea unui viitor Guvern: Ministerul Justiţiei să fie oferit USR, premierul să fie o persoană credibilă şi integră şi să primească garanţii pentru schimbarea legii alegerilor locale, astfel încât să se revină la alegerea primarilor în două tururi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu vom face o propunere de premier, este un atribut al preşedintelui în care avem încredere. Putem susţine însă un premier care va îndeplini criteriile noastre legate de integritate, notorietate, credibilitate (…) Pentru noi însă este importantă garantarea menţinerii unei justiţii independente şi nepartizane. Solicitarea pe care noi am avea-o în cadrul unei astfel de dezbateri ar fi aceea de a propune ministrul justiţiei tocmai pentru a putea să asigurăm faţă de electoratul nostru garanţiile pe justiţie, care sunt una dintre priorităţile noastre ca partid în Parlament”, a declarat purtătorul de cuvânt al USR, Dan Barna, la finalul şedinţei Biroului Naţional.

Barna a mai spus că alte două condiţii pentru intrarea USR la guvernare ar fi absenţa PSD din formula guvernamentală şi garanţii pentru schimbarea legii alegerilor locale, astfel încât să se revină la alegerea primarilor în două tururi. ”Am decis că USR nu va susţine niciun fel de structură care presupune asocierea sau susţinerea PSD”, a anunţat Barna.

El a motivat atitudinea USR prin faptul că PSD şi-ar fi pierdut legitimitatea morală în urma crizei guvernamentală declanşate. ”Putem lua în calcul, dacă în urma discuţiilor de la Cotroceni se va ajunge acolo, varianta susţinerii unui premier care să fie credibil şi să provină din afara PSD, să fie o persoană integră şi credibilă pentru societate. Noi considerăm că PSD şi actuala majoritate şi-a pierdut legitimitatea morală în urma spectacolului pe care l-a furnizat în aceste două săptămâni. Şi-a pierdut legitimitatea morală de a mai guverna România. Considerăm că este nevoie de un premier credibil, de o persoană integră care să asigure o echipă de guvernare de acelaşi calibru de profesionalism şi seriozitate”, a spus Dan Barna.

Deputatul a mai spus că delegaţia USR la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis va fi condusă de preşedintele interimar al fomaţiunii, Elek Levente, şi va avea în componenţă vicepreşedinţii cu cele mai multe voturi obţinute la congresul din luna mai. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.