USR acuză, joi, că doi traficanţi de migranţi, condamnaţi definitiv, propuşi de PSD pe lista de consilieri locali în Dumbrăviţa, Timiş şi cere aplicarea legii Fără penali în funcţii publice locale. ”Oamenii trebuie să ştie că dacă pun ştampilă pe PSD la aceste alegeri, vor pune ştampila pe oameni condamnaţi definitiv. Tot ce auzim de la Marcel Ciolacu despre curăţenia din PSD e doar gargară politică”, spune Cătălin Drulă, preşedintele USR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Marius Daniel Preda şi Adina Hermine Roşca au fost condamnaţi la doi ani de închisoare pentru trafic de migranţi în iunie 2021 şi respectiv februarie 2024. Niciunul dintre cei doi nu sunt reabilitaţi conform legii şi nu au voie să candideze. Biroul Electoral a luat de bune declaraţiile pe proprie răspundere ale celor doi şi nu le-a verificat cazierul judiciar şi astfel au rămas pe lista de candidaţi a PSD”, afirmă USR.

Potrivit formaţiunii, ”legea USR Fără Penali în funcţii publice locale, adoptată în octombrie 2022, interzice clar persoanelor condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie să candideze la alegeri, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia sau dezincriminarea”.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

USR mai arată că Codul Penal (art 67, al.4) stabileşte că termenul de reabilitare curge din momentul finalizării termenului de supraveghere. În cazul lui Marius Daniel Preda termenul s-a împlinit în data de 2 ianuarie 2024, deci până în 2 ianuarie 2027 Preda nu poate candida pentru nicio funcţie publică. Condamnarea Adinei Hermine Roşca este şi mai recentă şi prin urmare interdicţia de a candida este valabilă pentru cel puţin 3 ani de zile.

”Oamenii trebuie să ştie că dacă pun ştampilă pe PSD la aceste alegeri, vor pune ştampila pe oameni condamnaţi definitiv. Tot ce auzim de la Marcel Ciolacu despre curăţenia din PSD e doar gargară politică”, spune Cătălin Drulă, preşedintele USR.

Lista de consilieri a fost depusă sub semnătura liderului PSD Alfred Simionis. USR îi cere liderului PSD ”să explice public de ce PSD susţine penali în funcţii publice. Mai mult, USR cere retragerea de urgenţă a celor doi condamnaţi penali de pe lista de candidaţi”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.