Reprezentanţii USR au acuzat Curtea Constituţională că refuză să facă publice agendele reale ale judecătorilor CCR din data de 12 martie, zi în care Marian Enache, fost deputat PSD şi consilier al lui Ion Iliescu, actual preşedintele CCR, şi Iuliana Scântei, fost senator PNL, actual judecător CCR, au fost fotografiaţi ieşind din biroul preşedintelui PSD al Camerei Deputaţilor. „Prin ascunderea informaţiilor legate de agenda publică reală a judecătorilor, CCR încalcă dreptul de a primi şi de a comunica informaţii, aşa cum este el prevăzut în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”, mai precizează partidul, într-un comunicat de presă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
USR a solicitat Curţii Constituţionale, sub semnătura deputatului Cristian Seidler şi în baza Legii privind liberul acces la informaţiile de interes public, mai multe informaţii despre agenda publică a judecătorilor CCR din data de 12 martie. Demersul a venit după ce Robert Cazanciuc, senator PSD şi vicepreşedinte al Senatului, participant la întâlnirea cu cei doi judecători CCR, a susţinut că aceştia au participat la simularea procesului lui Adolf Eichmann, eveniment organizat în sala de plen a Camerei Deputaţilor, în prima zi a Conferinţei Internaţionale Laude-Reut. Doar că sala de plen a Camerei Deputaţilor nu are nicio legătură cu biroul preşedintelui PSD al Camerei Deputaţilor.

Concret, deputatul USR Cristian Seidler a cerut Curţii Constituţionale agendele publice ale tuturor judecătorilor CCR din perioada 4-21 martie 2024, inclusiv întâlnirile oficiale, audienţele, participările la evenimente şi orice alte activităţi relevante. De asemenea, a solicitat orice alte documente sau înregistrări care ar putea oferi detalii suplimentare despre activităţile judecătorilor CCR în perioada specificată.

Prin „răspunsul” venit pe 1 aprilie, CCR nu oferă nicio informaţie concretă despre agenda publică reală a judecătorilor CCR şi ne trimite să consultăm site-ul instituţiei: „Activitatea Curţii şi a judecătorilor Curţii este publicată pe pagina de internet a Curţii la adresa www.ccr.ro, secţiunea Şedinţe de judecată, respectiv Evenimente interne/externe”.

„Răspunsul” dat la solicitarea USR denotă doar dispreţul profund pe care instituţia condusă de fostul consilier al lui Ion Iliescu o are faţă de transparenţă şi faţă de interesul public, în condiţiile în care pe site-ul CCR nu apare niciun eveniment la care să fi participat pe 12 martie judecătorii CCR. Nici măcar şedinţă de judecată nu a fost pe 12 martie, mai spune sursa citată.

„Curtea Constituţională a României s-a privatizat. Cel puţin o parte dintre judecători, deloc întâmplător exact aceia care erau politicieni înainte de a fi numiţi la CCR, şi-au vândut independenţa. Când unii judecători intră în robă în biroul unui politician înseamnă că ei respectă politicianul mai mult decât legea şi sunt deţinuţi de acel politician, precum acţiunile la purtător. Iar, mai apoi, se ascund pentru că lipsa de coloană e un mod de viaţă pentru unii ca ei”, a declarat deputatul USR Cristian Seidler, potrivit sursei menţionate.

USR reaminteşte că inclusiv o decizie a CEDO din 21 martie 2024 (Cazul Sieć Obywatelska Watchdog Polska v. Poland) a statuat că refuzul de a oferi acces la agendele de întâlniri ale judecătorilor unei Curţi Constituţionale constituie o încălcare a dreptului de a primi şi de a comunica informaţii, în conformitate cu Articolul 10 (libertatea de exprimare) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Reprezentanţii USR mai subliniază că nu renunţă şi vor face toate demersurile administrative necesare pentru ca românii să afle ce au căutat cu adevărat judecătorii Enache şi Scântei în biroul preşedintelui PSD al Camerei Deputaţilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.