Uniunea Salvaţi România (USR) a transmis marţi că a depus plângeri la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) şi la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), după ce consilierul premierului, Darius Vâlcov, a postat pe pagina sa de Facebook fişa medicală a unui protestatar. De asemenea, formaţiunea cere demisia ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, acuzând faptul că documentul medical a plecat din instituţia condusă de ea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"USR, prin deputatul Adrian Prisnel, a făcut plângeri către Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) şi către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Deputatul USR a solicitat ANSPDCP să se autosesizeze şi să identifice care este instituţia care i-a transmis documentul lui Darius Vâlcov, cu încălcarea legii privind prelucrarea datelor personale, precum şi sancţionarea atât a instituţiei vinovate cât şi a consilierului prim-ministrului României.  În plângerea adresată CNCD, Adrian Prisnel a cerut constatarea şi sancţionarea încălcării dreptului la demnitatea personală de către Darius Vâlcov", se artă într-un comunicat de presă transmis de USR.

Preşedintele formaţiunii, Dan Barna, crede că gestul lui Vâlcov este o formă de violenţă.

”Gestul lui Vâlcov este o formă de violenţă, e adevărat, simbolică, dar care vine după un şir de violenţe comise de PSD: agresarea parlamentarilor USR, îmbrâncirea şi jignirea jurnaliştilor în Parlament, gazarea şi lovirea protestatarilor paşnici din 10 august. Aceste violenţe nu pot rămâne nepedepsite şi USR va acţiona pentru pedepsirea celor responsabili”, a declarat Dan Barna.

În sursa citată se menţionează faptul că publicarea datelor medicale în scop politic este "un act de intimidare politică înfăptuit cu încălcarea flagrantă a drepturilor omului şi demnităţii pacientului, precum şi a reglementărilor în vigoare privind prelucrarea datelor cu caracter personal".

De asemenea, USR cere şi demisia Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, afirmând că ea conduce instituţia din care a plecat documentul, iar în loc să ceară o anchetă privind modul în care acesta a ajuns public, ministrul a trecut la ameninţări împotriva victimei. 

Consilierul premierului, Darius Vâcov, a postat duminică pe pagina sa de Facebook o fotografie cu fişa medicală a unui protestatar. Postarea lui Vâlcov a dispărut la scurt timp, iar consilierul a scris pe reţeaua de socializare că i-a fost ştearsă.

"#antifacontraromaniei #AntifaesteRezist. Postarea prin care arătam că un lider #rezist este sandilău cu acte mi-a fost ştearsă”, a scris Vâlcov pe Facebook.

El a ataşat mesajului şi un clip video cu imagini care sugerează ca #rezist şi Forumul Democrat al Germanilor din România sunt organizaţii naziste. În montaj apare şi o fotografie cu preşedintele Iohannis, pe care îl aseamănă cu Hitler.

Protestatarul a cărui fişă medicală a fost făcută publică a anunţat că îl dă în judecată pe Vâlcov.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.