USR solicită Guvernului să excepteze de urgenţă cetăţenii care intră în România dinspre Ucraina sau Republica Moldova de completarea formularului digital de intrare în ţară (PLF). Solicitarea vine în contextul în care mai mulţi voluntari români care au ajutat refugiaţii ucraineni să treacă graniţa au primit amenzi pentru că nu au completat formularul PLF. În contextul războiului, completarea formularului PLF la intrarea în ţară este o birocraţie inutilă în calea refugiaţilor şi a voluntarilor care îi ajută.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: ”Din verificările efectuate de Ministerul Sănătăţii, se constată că, după data de 27 februarie, nu au fost aplicate amenzi pentru necompletarea PLF pentru persoanele care au intrat în România prin punctele de trecere cu Ucraina şi Republica Moldova”, a transmis, vineri seară, Ministerul Sănătăţii. 

ŞTIRE INIŢIALĂ: Potrivit USR, România trebuie să preia rapid exemplul Republicii Moldova care a implementat deja această excepţie, având în vedere situaţia dramatică a cetăţenilor ucraineni care trebuie să plece din propria ţară aflată în război.

Parlamentarii USR vor depune un amendament de anulare a formularului pentru persoanele care trec prin punctele de frontieră dinspre Ucraina şi Republica Moldova la proiectele de aprobare ale Ordonanţelor de Urgenţă care reglementează introducerea PLF şi care se află în dezbatere la Camera Deputaţilor.

USR a depus mai multe amendamente în cadrul dezbaterilor din Parlament pe tema PLF şi a iniţiat chiar şi un proiect care prevede anularea amenzilor PLF şi returnarea banilor plătiţi până în prezent, în condiţiile în care de la introducerea acestui formular, peste 50.000 de români au fost amendaţi de autorităţi fără să aibă vreo vină, inclusiv pentru că documentele completate de ei au fost şterse din baza de date, se mai precizează în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.