Deputaţii ai USR şi ai partidului Forţa Dreptei au depus miercurin o moţiune simplă împotriva ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat deputatul Adrian Weiner. Moţiunea simplă va fi citită în plenul de luni, ora 16.00, al Camerei Deputaţilor, iar votul va fi dat în plenul de miercuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Moţiunea simplă a USR şi partidului Forţa Dreptei intitulată „Ministrul Rafila – Turistul leneş şi cinic care lasă România fără spitale” poate fi accesată AICI.

„Sunt multe motive pentru care am ajuns la acest strigăt de disperare care este moţiunea simplă depusă astăzi, începând cu incapacitatea lui Alexandru Rafila de a gestiona Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, acest mare proiect de ţară, fie că vorbim de reforme, fie că vorbim de investiţii. Erau prinse în PNRR de la caravane medicale mobile la dotarea cabinetelor medicilor de familie şi a ambulatoriilor, o reţea de centre de îngrijire pentru vârstnici. Absolut toate investiţiile din zona prespitalicească sunt în întârziere. Principalul responsabil pentru acest lucru, dar şi pentru tăierea finanţării pentru cele şase spitale, este Alexandru Rafila”, declară Adrian Wiener, deputat USR şi medic”, a explicat Adrian Weiner, miercuri, la Parlament.

„Marele specialist” Rafila a făcut ţăndări Planul Naţional de Combatere a Cancerului, fără niciun fel de empatie şi consideraţie pentru pacienţii oncologici. Şi-a dovedit nepăsarea totală faţă de sănătatea românilor şi prin refuzul de a elabora, timp de aproape doi ani, normele de aplicare a legii „Stop nosocomiale!”, mai spune USR.
 
„Pentru Planul Naţional de Combatere a Cancerului trebuia să fie normele gata în iulie, nu au fost. Nici astăzi nu avem gata circuitul pacientului oncologic în România, nu avem prevenţie şi nici depistare precoce. În schimb, avem crize ale medicamentelor, ale citostaticelor, avem pacienţi care au ajuns să-şi cumpere morfină şi cea mai mică rată de supravieţuire a pacientului oncologic. Orice întâziere şi orice lucru nefăcut de ministrul Rafila se traduce în vieţi pierdute”, a adaugat Adrian Wiener.

De asemenea, parlamentari şi membri ai USR au mers marţi şi la Ministerul Sănătăţii, pentru a cere demisia lui Alexandru Rafila. Printre aceştia s-a numărat şi deputatul USR Stelian Ion care ulterior a primit o sancţiune de 1.000 de lei pentru protestul spontan care a avut loc, marţi, în faţa la Ministerul Sănătăţii. Acesta a prrecizat că va contesta această amendă.

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a explicat, luni, că ajustarea PNRR a diminuat fondurile nerambursabile în domeniul sănătăţiicu 740 milioane euro şi a adăugat că nu era de dorit ca ţara noastră să fie pusă în situaţia să plătească de la buget sumele pentru unele proiecte care nu ar fi putut respecta termenul de finalizare.

Ministrul PSD a mai spus că proiectele în cauză vor fi realizate cu împrumuturi de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), fonduri rambursabile şi anume ele vor fi returnate de la buget. Acesta a mai afirmat că din cauza acestei ajutări a fost necesară rezivuirea investiţiilor în infrastructura spitalicească şi astfel sunt afectate şase proiecte de investiţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.