Liderii social-democraţi s-au reunit marţi, începând cu ora 13:30, la sediul central al partidului din Bulevardul Kiseleff, într-o şedinţă informală, în contextul tensiunilor apărute între Liviu Dragnea şi premierul Mihai Tudose. La finalul şedinţei, care a durat aproximativ trei ore, premierul Mihai Tudose a anunţat că au fost stabilite "zona de remaniere şi persoanele remaniabile", iar decizia finală va fi luată în şedinţa de joi a Comitetului Executiv Naţional al PSD. La rândul lui, liderul PSD, Liviu Dragnea, a spus că, din punctul său de vedere, a fost o discuţie bună, care era necesară. Înainte de şedinţa PSD, premierul Tudose s-a întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: Premierul Tudose, la finalul şedinţei PSD: Am stabilit zona de remaniere, remaniabilii. Decizia finală va fi luată joi, în Comitetul Executiv al PSD

Premierul Mihai Tudose a anunţat, marţi, la finalul şedinţei PSD, că au fost stabilite zona de remaniere şi persoanele remaniabile, iar decizia finală va fi luată în şedinţa de joi a Comitetului Executiv al PSD.

"A fost o discuţie lungă, s-a stabilit ca decizia finală să fie luată în şedinţa de joi a Comitetului Executiv al PSD", a afirmat Tudose. 

El a spus că deciziile vor fi pe două direcţii - clarificarea raportului între Guvern şi PSD şi remanierea.

"S-a hotărât ca decizia finală să fie luată în CEx, joi am înţeles că îl facem, pe următoarele direcţii: raporturile dintre Guvern şi partid, plecând de la premisa că Guvernul este unul politic, dar la nivelul de implicare a anumitor structuri din partid pe activitatea guvernamentală, lucrurile trebuie clarificate", a afirmat Tudose.

El a mai spus că au fost stabilite "zona de remaniere şi remaniabilii".

"Am stabilit împreună zona de remaniere, remaniabili. Nu o să vă facem fericiţi acum cu numele şi cu propunerile şi cu portofoliile, ci după CEx", a afirmat premierul.

În ceea ce priveşte întâlnirea avută cu preşedintele Iohannis înaintea şedinţei PSD, Tudose a spus că a fost să îl întrebe dacă poate semna în această săptămână actele pentru înlocuirea unor miniştri. "Discuţia cu domnul preşedinte Klaus Iohannis a fost să-l întreb dacă este dispus săptămâna asta pentru a semna actele şi pe o informare cu ce s-a întâmplat la Varna", a adăugat Tudose.

UPDATE: Dragnea, după şedinţa informală de la PSD: A fost o discuţie bună, deciziile vor fi luate în Comitetul Executiv

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marţi, la finalul şedinţei informale de la sediul partidului, la care a participat şi prim-ministrul Mihai Tudose, că, din punctul său de vedere, a fost o discuţie bună, că ea va fi reluată şi joi în cadrul Comitetului Executiv, unde vor fi luate şi deciziile în ceea ce priveşte remanierea Guvernului.

”Am avut o întâlnire, din punctul meu de vedere, bună şi necesară, o discuţie destul de lămuritoare. Primul ministru ne-a prezentat câteva măsuri care trebuiesc luate pentru a nu fi probleme în ceea ce priveşte implementarea programului de guvernare. Bineînţeles că asta a fost o discuţie nestatutară, vom discuta aceste lucruri în Comitetul Executiv Naţional şi eu cred că argumentele prezentate azi la această discuţie informală, dacă vor fi prezentate şi în Cex, din punctul meu de vedere nu vor putea fi probleme”, a spus Liviu Dragnea.

Liderul PSD a spus că a fost discutat şi proiectul de buget pe anul viitor, care va cuprinde ”prevederi mai mari” pe zonele care îi interesează.

”De asemenea, am discutat şi despre proiectul de buget şi despre celelalte măsuri financiare, din punctul meu de vedere veste bună este că bugetul pe anul viitor, cuprinzând toate măsurile din program, este un buget bun, echilibrat şi cu prevederi mai mari în zonele unde ne interesează”, a mai spus Liviu Dragnea.

Şedinţa informală de la sediul social-democraţilor a durat două ore şi jumătate şi la ea au luat parte preşedintele PSD, Liviu Dragnea, poremierul Mihai Tudose, preşedintele executiv, Niculae Bădălău, vicepremierul Marcel Ciolacu, secretarul general, Marian NEacşu şi liderul PSD Olt, Paul Stănescu.

UPDATE: Bădălău: Tudose este unul dintre premierii cei mai buni pe care i-a avut România

Întrebat dacă s-a pus problema demisiei premierul, Bădălău a răspuns: "Nu, cum să se pună? Domnul premier este un om matur, înţelept, care ştie foarte bine ce înseamnă guvernarea unei ţări şi nu se joacă cu lucrul ăsta. (...) Este un om extrem de serios şi un premier foarte bun, am avut îndoieli la început, dar acum vă spun că e unul dintre premierii cei mai buni pe care i-a avut România, un om hotărât care va dezvolta România".
 
El a precizat că va exista o remaniere şi este normal ca premierul să vină cu "soluţii de împrospătare" acolo unde consideră că "miniştrii nu se mişcă bine".
 
"Va exista o remaniere atâta timp cât avem rămâneri în urmă şi e din cauza miniştrilor", a precizat liderul PSD, care a spus că premierul va veni cu o motivare în Comitetul Executiv, care va lua decizia, propunând alte nume.
 
El a susţinut că premierul Mihai Tudose este supărat pentru că unele lucruri nu funcţionează în guvern.

UPDATE: Întâlnirea liderilor PSD a început. Premierul Mihai Tudose a venit ultimul, la puţin timp după liderul partidului

La şedinţa informală mai participă, alături de Dragnea şi de Tudose, preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, vicepremierul Marcel Ciolacu, liderul PSD Olt, Paul Stănescu şi secretarul general al PSD, Marian Neacşu. Cei patru lideri social-demorcaţi s-au întâlnit şi luni cu premierul Tudose şi i-au cerut să nu demisioneze, conform unor surse din partid.

Cu toate acestea Bădălău este printre cei care a exprimat îndoieli la numirea lui Tudose, invocând lipsa de "anvergură" a acestuia.

UPDATE: Dragnea: Nu este nicio criză

"La partid se fac discuţii politice, nu discuţii bărbăteşti. Eu am convocat Comitetul Executiv naţional pentru joi de la ora 17.00. Am vorbit şi cu domnul preşedinte Tăriceanu, joi la orA 16.00 o să facem o coaliţie. Şi pentru că, fiind vorba de intenţii de remaniere, astea sunt structurile statutare unde se discută, în partid", a declarat Dragnea la sosirea la sediul PSD.

În ceea ce priveşte existenţa unei crize, răspunsul lui Dragnea a fost: "Din câte ştiu, nu. Am vorbit cu aproape toţi colegii astăzi", iar despre o eventuală criză guvernamentală a afirmat: "Sper să nu ajungem acolo. Remanieri se mai fac, dacă sunt argumente..."

Întrebat despre faptul că după ce cu o seară în urmă a anunţat remanierea unor minştri, premierul Mihai Tudose a mers la Palatul Cotroceni, unde s-a întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis, Dragnea a spus că i se pare o întâlnire normală.

De asemenea, liderul PSD a negat că s-ar afla în spatele sondajului care indica scăderea încrederii în Guvern.

"Eu nu am făcut niciodată aşa ceva, nu am practica asta. În sfârşit, până la urmă este vorba de un sondaj, nu am cerut nimănui să facă un astfel de sondaj, cu atât mai mult să-l folosească într-un fel sau altul. Am văzut acele declaraţii ale unui consultant politic şi le resping categoric", a spus Dragnea.

Întrebat dcă PSD renunţă la Mihai Tudose, Liviu Dragnea a declarat: "Eu vreau să pun în practică programul de guvernare şi să continui cu acest guvern, cu actualul premier".

În ceea ce priveşte relaţia cu premierul liderul PSD a declarat că este ca la început, atunci când l-a propus în funcţie.

Întrebat dacă ar fi dispus să îşi dea demisia de la conducerea PSD pentru a rămâne în funcţie acest Guvern, Liviu Dragnea a afirmat: "Pot să plec şi din ţară dacă e cazul, până la urmă, dacă eu sunt cuiul lui Pepelea".

UPDATE: Dobrovolschi: Nu este o întâlnire săptămânală, ci este în contextul dat, s-a impus o discuţie instituţională

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit marţi cu premierul Mihai Tudose, a declarat purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi.

"E normală o întâlnire între preşedinte şi premier în contextul unor astfel de tensiuni pe care le vedeţi în spaţiul public. Este vorba despre o întâlnire care a avut loc astăzi", a spus purtătorul de cuvânt al şefului statului. (

Întrebată dacă preşedintele are un mesaj legat de ce se întâmplă în coalitia de guvernare, de riscul unei noi crize, ea a răsouns: "Da, PSD ar trebui să îşi vadă de guvernare, pentru că românii au votat pentru rezultate, pentru o guvernare performantă, nu pentru scandaluri de partid". 

La întrebarea legată de opinia preşedintelui cu privire la o eventuală remaniere, ea a răspuns: "Cred că aţi aflat deja opinia domnului preşedinte. Atunci când sunt persoane aflate în funcţii importante, aceste persoane ar fi trebuit să se retragă sau să fie retrase de partid. Este atributul premierului să facă astfel de evaluări şi să decidă dacă e cazul unei remanieri".

Ea a precizat că "nu este o întâlnire săptămânală, ci este în contextul dat, s-a impus o discuţie instituţională, normală şi necesară într-un astfel de context".

Întâlnirea Tudose - Iohannis are loc în condiţiile în care la ora 13.30 este programată o întâlnire informală la PSD pe tema remanierii Guvernului.

Potrivit unor surse din PSD, liderii social-democraţi care s-au întâlnit luni la Guvern cu premierul Tudose au fost preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, vicepremierul Marcel Ciolacu, liderul PSD Olt, Paul Stănescu şi secretarul general al PSD, Marian Neacşu.

Cei patru i-au cerut lui Mihai Tudose să nu demisioneze de la şefia Guvernului, au mai spus sursele citate.

În ceea ce priveşte întâlnirea informală de la sediul central al PSD, unul dintre liderii social-democraţi care vor participa a spus că vor fi decişi miniştrii ce urmează să fie schimbaţi. Întrebat dacă inclusiv Sevil Shhaideh ar putea fi schimbată, liderul PSD a spus că ”nimeni nu este de neînlocuit”.

Premierul Mihai Tudose a anunţat, luni seară, la Antena 3, că o remaniere guvernamentală va avea loc în această săptămână, precizând că sunt vizaţi cei trei miniştri cu probleme penale, dar şi cel puţin alţi doi membri ai Cabinetului. El a spus că vor fi "nişte decizii dure, dar necesare".

Cei trei membri ai Cabinetului Tudose vizaţi de dosare penale sunt vicepremierul Sevil Shhaideh, ministrul delegat pentru Fonduri Europene Rovana Plumb, şi ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie. alte nume vehiculate sunt cel al ministrului Transporturilor Răzvan Cuc, dar şi cel al ministrului pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer. De asemenea, surse citate de Hotnews susţin că vicepremierul Marcel Ciolacu ar putea fi nominalizat în locul lui Sevil Shhaideh.

Întrebat despre un sondaj care arăta că PSD ar sta în continuare bine în preferinţele românilor, însă Guvernul ar fi perceput prost, premierul Tudose a spus că, presupunând că este adevărat, şi pleacă de la premisa că este adevărat, ori el este cel vinovat, ori sunt probleme în guvern, precum cea legată de miniştrii cu probleme penale.

"Nu iese nimeni la pensie din această funcţie şi prima zi de prim-ministru este prima zi din ultimele zile. La un moment dat trebuie să pleci. Aţi pomenit de acel sondaj. Nu sunt sociolog, dar din ceea ce am vorbit cu ceilalţi, dacă nu ai mâncat nişte copii dimineaţă, n-ai cum să cazi în două săptămâni de la 40 la 20 la sută. (...) Mai mult, târgul e mic, se află cine a comandat-o, cum a comandat-o - în regulă, trecem peste. Dar şi presupunând că de aici a apărut şi problema cu demisia, presupunând că e adevărat (...), vom vedea. Eu sunt acolo să guvernez pentru români. Dacă românii nu mai cred în ceea ce facem, plecăm acasă toţi", a spus premierul.

El a mai spus că nu se poate guverna cu forţa, "împotriva a ceea ce vrea poporul român".

"De aici pleacă nemulţumirea mea şi-atunci, dacă lucrurile stau aşa, o analiză, ori sunt eu de vină, prin ce fac sau nu fac, sau sunt nişte lucruri în guvern care justifică aceste cifre - prezenţa unor miniştri cu probleme penale, lipsa de activitate a unor miniştri sau lipsa de rezultate. Săptămâna asta voi lua nişte decizii. Dure, dar necesare", a afirmat Tudose.

Întrebat dacă se referă la remanierea celor trei miniştri cu probleme penale, premierul a confirmat: "Da, la asta mă refeream".

"Sunt trei miniştri cu probleme penale care creeză probleme şi la nivel de percepţie publică, şi la nivel de Comisie Europeană", a spus premierul Tudose.

Întrebat dacă i s-a sugerat din partea Comisiei Europene că este o problemă prezenţa în Guvern a celor trei miniştrii cu probleme penale, Tudose a răspuns: "Când cineva spune clar un lucru, nu este sugestie".

Premierul a mai spus că remanierea guvernamentală va viza alţi cel puţin doi miniştri.

"Dacă tot facem un reset la partea de imagine şi de efecte ale guvernării, vă spun că mai sunt încă cel puţin doi miniştri pe care am să-i rog să părăsească cabinetul. (...) O miniremaniere. (...) Sunt trei (miniştri - n.r.) cu probleme, care, într-adevăr, creează probleme şi la nivel de percepţie publică şi unele dintre situaţii şi la nivel de Comisie Europeană", a precizat el.

El a subliniat că remanierea guvernamentală va avea loc în acestă săptămână, precizând că situaţia din ultimele zile a grăbit decizia sa.

Întrebat dacă a găsit înlocuitori pentru miniştrii vizaţi, Tudose a spus că are a găsit "nişte soluţii bune".

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.