Premierul Nicolae Ciucă a discutat, la întrevederea de marţi cu Gordan Jandroković, preşedintele Parlamentului din Republica Croaţia, angajamentul comun de a fi alături de Ucraina, de a sprijin Republica Moldova şi de a rămâne ferm angajaţi pentru a asigura prosperitatea şi securitatea Balcanilor de Vest. Şeful Executivului a subliniat încrederea într-un aviz favorabil al Parlamentului European şi pentru Croaţia, afirmând că extinderea spaţiului Schengen trebuie să se realizeze în baza unei evaluări obiective a nivelului de pregătire al statelor în îndeplinirea cerinţelor acquis-ului Schengen.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE - Cei doi oficiali au abordat aspecte legate de diversificarea şi aprofundarea cooperării bilaterale, precum şi tematicile de pe agenda europeană şi situaţia de securitate din Vecinătatea Estică. Aceştia au remarcat că anul acesta România şi Croaţia aniversează 30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice, un prilej suplimentar pentru creşterea nivelului de ambiţie al cooperării bilaterale, potrivit comunicatului de presă al Guvernului.
 
Premierul Nicolae Ciucă a evidenţiat dinamica pozitivă a relaţiilor bilaterale, precum şi similitudinea de poziţii promovate de România şi Croaţia în plan european, regional şi internaţional.
 
Şeful Guvernului a indicat potenţialul generos oferit de economiile română şi croată pentru creşterea volumului schimburilor comerciale. Totodată, a încurajat o cooperare mai dinamică în sectorul portuar şi în contextul implementării de proiecte în cadrul Strategiei Dunării.
 
În schimbul de opinii a fost reiterată importanţa menţinerii unităţii şi coordonării la nivel european şi euro-atlantic în faţa agresiunii ruseşti în Ucraina. Premierul Ciucă a evidenţiat acţiunile multidimensionale ale Guvernului României în sprijinul Ucrainei şi a punctat nevoia strategică a unui pachet cuprinzător de sprijin pentru Republica Moldova.  
 
Părţile au reiterat angajamentul pentru prosperitatea şi stabilitatea Balcanilor de Vest.
 
Premierul Ciucă a mai exprimat aşteptările legitime ale României, pe baza meritului recunoscut, pentru o decizie favorabilă privind aderarea la spaţiul Schengen. A subliniat, de asemenea, încrederea într-un aviz favorabil al Parlamentului European şi pentru Croaţia, afirmând că extinderea spaţiului Schengen trebuie să se realizeze în baza unei evaluări obiective a nivelului de pregătire al statelor în îndeplinirea cerinţelor acquis-ului Schengen.
 
ŞTIREA INIŢIALĂ - „A fost un privilegiu să mă întâlnesc cu preşedintele Parlamentului Croat, Gordan Jandroković, şi să abordez potenţialul cooperării bilaterale dintre România şi Croaţia”, a scris Nicolae Ciucă, marţi pe Twitter.
 
Potrivit unei postări pe Twitter a Guvernului României, prim-ministrul Ciucă şi preşedintele Parlamentului Croaţiei şi-au reafirmat „angajamentul comun de a fi alături de Ucraina, de a sprijini Republica Moldova şi de a rămâne ferm angajaţi pentru a asigura prosperitatea şi securitatea Balcanilor de Vest”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.