Modificările la Codul penal au fost adoptate miercuri de Camera Deputaţilor, cu 167 de voturi "pentru", în condiţiile în care erau necesare 165. Legea va fi spusă controlului de constituţionalitate şi apoi va fi trimisă preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. Nouă deputaţi ai minorităţilor naţionale au votat, miercuri, pentru adoptarea Codului penal, care a trecut cu două voturi în plus faţă de minimum necesar de plenul Camerei, forul decizional.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei nouă deputaţi ai minorităţilor care au votat "pentru" sunt: Adnagi Slavoliub, Csokany Petronela-Mihaela, Furic Iarco, Ibram Iusein, Ignat Miron, Popescu Mariana-Venera, Stoica Bogdan-Alin, Vasile Daniel şi Vexler Silviu.

 

De asemenea, deputatul PMP Adrian Mocanu a votat ”pentru”, iar Eugen Tomac a anunţat excluderea acestuia din partid.

Restul voturilor ”pentru” au aparţinut PSD şi ALDE.

PNL, USR şi PMP, cu excepţia lui Mocanu, au votat ”împotrivă”, iar UDMR s-a abţinut de la vot.

S-au înregistrat 97 de voturi "împotrivă" şi 19 abţineri

Şedinţa de vot final a fost condusă de Florin Iordache, iar în momentul în care a anunţat rezultatul votului, deputaţii PSD şi ALDE au aplaudat.

“Quod erat demonstrandum. Uitaţi-vă aici şi veţi vedea că adevăratul program de guvernare al PSD acesta a fost – Codul penal, legea care scapă basma curată liderul suprem al partidului de guvernare şi un set de acoliţi politici. Dezincriminarea abuzului făcută de către dvs astăzi reprezintă un atac la statul de drept, la profilul european al României, reprezintă un atac direct la Constituţia României. Toate asigurările pe care le-aţi dat românilor în campania electorală, partenerilor internaţionali nu au fost decât gesturi de a simula buna credinţă şi comportamentul european. Astăzi, aţi dat dovadă încă o dată că adevăratul comportament care vă caracterizează este acela al unei grupări cu comportament infracţional”, a spus Raluca Turcan de la tribună după vot.
 
”De astăzi, România nu mai este stat de drept, este stat de Dragnea. Astăzi, dvs. aţi votat ca un om care a furat banii copiilor sărmani şi i-a dat partidului să fie premiat. Dvs. aţi considerat că nu e infracţiune, ci este o faptă pe care v-o asumaţi şi cu care vă mândriţi. De astăzi, infractorii vor putea să păstreze acasă armele chiar şi după expirarea permisului. Dar vine şi o zi de mâine, doamnelor şi domnilor care aţi votat acest Cod penal al ruşinii, această lege pentru fărădelege. eu am încrederea că acest Cod penal nu va intra în vigoare. Mai avem încă pârghii pe care le vom folosi în zilele următoare - CCR, preşedintele, chiar tribunalul. Vom strânge semnături pentru fără penali, vom continua această luptă şi până la urmă România va câştiga, pentru că România este mai mult decât o gaşcă de penali. Vom câştiga, pentru că suntem de partea corectă a istoriei”, a spus şi liderul USR Dan Barna.
Un deputat PMP a fost exclus după ce a votat în favoarea modificărilor.
 
“Vreau să anunţ oficial, aici, în plenul Parlamentului, că un coleg de-al nostru care a votat pentru Codul penal propus de PSD-ALDE este exclus din partidul nostru – domnul Mocanu (Adrian – n.r.)”, a spus Eugen Tomac.
CITEȘTE ȘI Deputaţii PSD au fost convocaţi într-o şedinţă premergătoare votului final pe Codul penal, după ce UDMR a spus că nu este de acord cu unele prevederi şi se va abţine de la vot

CITEȘTE ȘI Dezbateri pe Codul penal: Opoziţia spune că modificările au fost făcute pentru Dragnea, UDMR nu este de acord cu unele dintre ele şi anunţă că este posibil să nu voteze. PSD spune că legea "stopează abuzuri"

 

CITEȘTE ȘI Parchetul General: Restrângerea sferei beneficiarilor folosului material necuvenit legalizează celelalte fapte de abuz în serviciu ale funcţionarului public săvârşite cu scopul de a obţine un folos material necuvenit pentru alte persoane apropiate

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.