Preşedintele Comisiei de control al SRI, Claudiu Manda, a declarat joi, după audierea fostului şef al ANI Horia Georgescu, că s-a ajuns la concluzia că George Maior a minţit la audieri când a susţinut că îl cunoaşte vag pe acesta. De asemenea, Horia Georgescu a confirmat în faţa comisiei că a avut discuţii cu George Maior legate de dosarele care sunt în competenţa ANI, că a avut discuţii când dosarele se aflau în instanţă, în timp ce George Maior a negat aceste informaţii când a fost audiat. Manda a spus că i se va cere lui George Maior să vină de urgenţă la comisie pentru a discuta. La rândul său, Horia Georgescu a spus, după audierea în Comisia SRI, că protocolul dintre SRI şi ANI nu conţine nimic din ceea ce se vehiculează în spaţiul public, ci doar aspecte care ţin de “tehnicitatea unor procese IT”. Referitor la relaţia sa cu fostul şef al Serviciului, George Maior, acesta a spus că l-a considerat "un prieten şi un mentor" şi a avut o relaţie apropiată cu el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Manda: Georgescu a confirmat că a avut discuţii cu Maior despre dosarele care erau în competenţa ANI şi despre cele aflate în instanţă. La vremea când i-am adresat întrebările lui Maior, el a negat
CITEȘTE ȘI Horia Georgescu, după audierea în Comisia SRI: Eu l-am considerat pe George Maior un prieten, un mentor şi am avut o relaţie apropiată cu el

"În prima audiere, domnul Horia Georgescu ne afirma că a avut o relaţie foarte apropiată (cu George Maior – n.r.), că îl considera chiar prieten, iar domnul Maior ne-a spus că îl cunoştea vag. După ce am discutat astăzi cu domnul Horia Georgescu, considerăm că domnul Maior ne-a minţit şi credem că sunt destul de multe lucruri pe care ar trebui să le discutăm în continuare cu domnul Maior. Astăzi, după şedinţă, o să îi scriem o adresă domnului Maior, să îl invităm de urgenţă la comisie pentru a discuta şi a avea opinia domniei sale în contextual noilor lucruri spuse la comisie de către Horia Georgescu”, a declarat Manda.

El a mai afirmat că Horia Georgescu a povestit despre discuţia pe care a avut-o cu Maior despre justiţie. Mai exact, Georgescu i-a trimis lui Maior un email în care "arată viziunea domniei sale în ceea ce înseamnă zona de justiţie din România”, iar discuţiile au fost în contextul în care Maior era un posibil candidat sau un posibil prim-ministru al României.

"Un alt lucru pe care ni l-a spus domnul Georgescu este legat de dialogul dintre domnul Maior şi domnul Horia Georgescu despre ce presupune sistemul de justiţie din România. Am înţeles că au avut discuţii de mai multe ori pe această temă. Am înţeles că există şi un email transmis de către domnul Horia Georgescu domnului George Maior, în care arată viziunea domniei sale în ceea ce înseamnă zona de justiţie din România, întreg sistemul şi de funcţionare. Această discuţie a fost în contextul în care a confirmat inclusiv domnul Horia Georgescu din discuţiile pe care le-a avut la vremea respectivă că domnul Maior era un posibil candidat sau un posibil prim-ministru al României”, a mai susţinut senatorul Claudiu Manda.

Preşedintele comisiei SRI a explicat că Georgescu a spus că "nu infirmă şi nu confirmă” dacă a avut o discuţie cu Maior în care i s-ar fi promis că va fi ministru al Justiţiei. "La întrebarea dacă domnul Horia Georgerscu ar fi putut să fie ministru al Justiţiei sau dacă a avut o discuţie în acest sens sau i s-a promis sau dacă i sa răspuns acest lucru, a preferat să folosească deja o frază consacrată - nu confirm şi nu infirm. Numai că pentru noi, dincolo de faptul că domnul Horia Georgescu a spus că nu confirmă şi nu infirmă, este clar că nu a negat şi este clar că au existat discuţii în acest sens, măcar de natură asupra viziunilor domnului Horia Georgescu”, a adăugat el.

De asemenea, Claudiu Manda a spus că Horia Georgescu a povestit în faţa comisiei că, atunci când au fost nominalizaţi pentru funcţia de procuror-şef al DNA şi procuror-şef al României Laura Codruţa Kovesi şi Tiberi Niţu, a avut o discuţie cu George Maior în care se discuta despre o îngrijorare la nivelul Comisiei Europene legat de acest subiect.

"A mai fost încă un lucru relatat de domnul Horia Georgescu - tocmai pentru a demonstra că relaţia nu era una de se cunoşteau vag - atunci când au fost nominalizaţi pentru funcţia de procuror-şef DNA şi procuror-şef al României doamna Kovesi şi cu domnul Niţu, spunea că a avut la momentul respectiv o discuţie sau discuţii cu domnul Maior, că exista o îngrijorare la nivelul experţilor Comisiei Europene pe acest subiect, pentru că la vremea respectivă a fost o afirmaţie publică a domnului Morar care spunea că nu este oportună sau nu este o soluţie bună, spunea că domnul Horia Georgescu era o persoană a cărei credibilitate la nivelul experţilor Comisiei Europene era una foarte bună şi spunea că a fost rugat de domnul Maior să meargă la Bruxelles, să discute cu experţii Comisiei Europene şi să-i asigure că cele două persoane - Niţu şi cu Laura Codruţa Kovesi - sunt persoane care vor desfăşura activitatea într-un mod serios şi într-un mod energic şi să-i convingă de faptul că nu sunt propuneri care să nu fie în regulă şi că afirmaţiile domnului Maior nu se probează”, a conchis Manda.

Fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) Horia Georgescu a fost audiat astăzi din nou în Comisia SRI. Acesta a fost invitat la comisie pentru că ar fi neconcordanţe între declaraţiile sale şi cele ale lui George Maior.

Horia Georgescu a mai fost audiat în comisia SRI pe 15 noiembrie 2017, iar Manda declara atunci că acesta a prezentat o listă de persoane din zona politică - PSD, PNL, PDL - şi a insituţiilor de forţă şi din zona justiţiei, care mergeau la aniversări la sediul K2 al SRI.

"Ne-a relatat despre o zi onomastică a domniei sale la care au participat persoane din conducerea SRI şi persoane politice. Ne-a relatat despre zile de naştere ale şefului SRI la vremea respectivă şi ale prim-adjunctului la vremea respectivă care se ţineau la sediul de la K2 şi la care participau diferite persoane din zona politică, din zona instituţiilor de forţă şi a enumerat cred toate instituţiile de forţă  - nouă ne-a prezentat această listă, nu pot da nume, sunt o parte persoae politice de la PSD, de la PDL, PNL şi tot ce înseamnă zona de forţă din Ministerul Justiţiei şi instituţiile de forţă ale statului", declara atunci Claudiu Manda.

Ambasadorul României în SUA, fostul director al SRI George Maior, a fost audiat în 27 februarie în Comisia SRI, precizând că şi-a susţinut punctul de vedere în legătură cu legalitatea şi felul în care s-a transformat Serviciul Român de Informaţii într-o instituţie puternică a statului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.