Plenul Camerei Deputaţilor ar urma să dezbată, marţi, Ordonanţa care majorează indemnizaţiile demnitarilor, care a trecut săptămâna trecută de Senat cu scandal. În plen, PSD a cerut, prin liderul de grup, trimiterea proiectului la comisia de muncă şi cea de finanţe, pentru modificarea raportului, după ce partidele din coaliţie au decis ca majorările să se aplice doar la administraţia locală, iar parlamentarii să rămână cu indemnizaţiile îngheţate. Şedinţele comisiilor au fost amânate până când plenul va termina dezbaterea pe una dintre legile justiţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE: Şedinţa comisiei de muncă şi cea a comisiei de finanţe, pentru modificarea proiectului, s-au amânat câteva ore, până la finalizarea dezbaterilor din plen pe legea statutului magistraţilor, din pachetul legilor justiţiei. 
 
USR a criticat faptul că PSD şi PNL nu s-au prezentat la comisii. ”După ce au votat mărirea propriilor salarii la senat, s-au bătut cu pumnul în piept că vor rectifica la Camera deputaţilor. Azi când trebuiau să elimine mărirea salariilor parlamentarilor şi primarilor, ghiciţi ce s-a întâmplat? N-au venit la şedinţă. Deci n-a fost cvorum. Au lipsit fix 5 membrii. Frumos nu? La PSD, din 10 membrii a venit unul singur. La PNL din 9 membrii au venit 3. La creşterea propriilor salarii a fost înghesuială. La rectificarea neruşinării e lipsă de cvorum”, a spus Claudiu Năsui în plen. 
 
În replică, liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis a explicat că sunt în curs de a vota una din legile justiţiei şi de aceea parlamentarii coaliţiei au rămas în plen.
 
”Urmează câteva sute de amendamente pe care cei de la USR le-au depus, pentru a putea respinge sau adopta amendamentele am considerat că e important să rămânem în sla de plen. De îndată ce vom depăşi amendamentele, vom purcele la şedinţele din comisii şi vom elimina majorările salariale ale parlamentarilor, astăzi”, a spus Simonis în plen. 
 
 
ŞTIREA INIŢIALĂ: PSD a cerut în şedinţa de plen trimiterea proiectului la comisia de muncă.
 
”Pentru a elimina suspiciunile apărute în spaţiul public în ultima perioadă, dar şi pentru a îndrepta o eroare majoră făcută de colegii de la Senat, vă rog să acceptaţi ca membrii Comisiei pentru Muncă să se reunească în paralel cu plenul, cu mandat ferm din partea plenului Camerei Deputaţilor de a elimina din legea trecută de Senat creşterile salariale pentru parlamentari”, spune Alfred Simonis, liderul deputaţilor PSD.
 
Propunerea PSD a fost adoptată cu 170 de voturi pentru şi 5 abţineri. 
 
„USR a fost singurul partid care a votat împotriva creşterii salariilor demnitarilor la Senat. Ceea ce am văzut mai devrem a fost un festival al ipocriziei”, a afirmat şi deputatul USR Ionuţ Moşteanu.
 

Senatul a votat, în plenul de miercuri, cu 91 de voturi „pentru”, 22 „împotrivă” şi patru abţineri, un proiect de aprobare a unei ordonanţe în care a fost introdus un amendament care prevede majorări salariale ale demnitarilor. În urmă cu câteva ore, Curtea Constituţională admisese sesizările USR pe proiectele de lege privind majorările salariale din sistemul public, care prevedeau creşterea indemnizaţiilor parlamentarilor. 

De asemenea, ministrul Dezvoltării Cseke Attila a declarat că nu cunoaşte ce presupun amendamentele UDMR din legea adoptată miercuri de către Senat privind majorarea indemnizaţiile parlamentarilor, primarilor, preşedinţilor de consilii judeţene şi locale, însă din punctul de vedere al Uniunii „pe inflaţie aşa cum toţi bugetarii au primit o creştere salarială, e corect ca adminstraţia locală să beneficieze de acelaşi regim”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.