Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi seară, decretul pentru desemnarea lui Florin Cîţu în funcţia de prim-ministru. Cîţu urmează să prezinte lista miniştrilor, după ce partidele vor definitiva propunerile, şi Programul de guvernare. Florin Cîţu a afirmat că vine cu o echipă de profesionişti, că fiecare ministru va avea obiective, care vor fi monitorizate semestrial, asigurându-l pe preşedinte de un parteneriat transparent şi onest.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI BIOGRAFIE - Florin Cîţu, desemnat pentru a doua oară premier: Studii de economie în SUA şi Germania. Job-uri ca economist la Banca Europeană de Investiţii şi Banca Naţională a Noii Zeelande

UPDATE - ”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat marţi, 22 decembrie a.c., decretul prin care îl desemnează pe domnul Florin-Vasile Cîţu în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituţia României, republicată”, a transmis, marţi seară, Administraţia Prezidenţială.

Cîţu urmează să prezinte lista miniştrilor, după ce partidele vor definitiva propunerile, şi Programul de guvernare. 

UPDATE - Cîţu: Vă asigur, domnule preşedinte, de un parteneriat transparent şi onest

”Mulţumesc, domnule preşedinte! Mulţumesc pentru încredere, mulţumesc coaliţiei de centru-dreapta pentru încredere! Vreau să îi asigur pe români că îmi dau seama şi ştiu perioada dificilă prin care trece România şi vreau să le garantez că voi face tot ce este posibil pentru a avea o guvernare stabilă şi de lungă durată. În acelaşi timp, domnule preşedinte, aş vrea să fac o declaraţie fermă astăzi aici. România trece, în această perioadă, printr-o criză dublă, una de sănătate şi una economică. Este rolul acestei guvernări să treacă cât mai rapid România prin criza de sănătate, cu cât mai puţine costuri pentru români, şi să reaşezăm economia pe picioarele ei, sănătoasă. Vin în faţa dumneavoastră cu o echipă de profesionişti. În acelaşi timp, fiecare minister şi fiecare ministru va avea obiective clare din partea Prim-ministrului, care vor fi monitorizate trimestrial. Mă voi asigura că aceste obiective vor fi duse la îndeplinire. Şi nu în ultimul rând, domnule preşedinte, vă asigur de un parteneriat transparent şi onest, pentru că împreună avem acelaşi obiectiv, dezvoltarea României”, a declarat Cîţu.

UPDATE - Iohannis: Am decis să îl desemnez pe domnul Florin Cîţu pentru poziţia de prim-ministru

”Am avut astăzi o nouă rundă de consultări cu formaţiunile reprezentate în noul Parlament al României. Săptămâna trecută, după prima rundă de consultări, am spus că este nevoie de încă câteva zile pentru ca lucrurile să se cristalizeze şi s-au cristalizat. Între timp, o coaliţie formată din PNL, USR-PLUS şi UDMR a fost formalizată şi a dovedit deja majoritatea în Parlamentul României, şi astăzi, cu ocazia consultărilor, liderii formaţiunilor care formează coaliţia de centru-dreapta s-au prezentat împreună şi au propus un candidat pentru poziţia de Prim-ministru. Aşadar, luând în considerare toate acestea, am decis să-l desemnez pe domnul Florin Cîţu pentru poziţia de prim-ministru”, a declarat şeful statului în prezenţa premierului desemnat.

ŞTIREA INIŢIALĂ - ”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, va susţine marţi, 22 decembrie a.c., ora 19:00, la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă”, a anunţat Administraţia Prezidenţială. 

Preşedintele Klaus Iohannis a felicitat marţi, la consultările cu partidele şi formaţiunile parlamentare, în vederea desemnării unui prim-ministru, liderii PNL-USR PLUS-UDMR, pentru formalizarea coaliţiei şi pentru viteza demersurilor din parlament. Preşedintele s-a întâlnit simultan cu liderii celor trei formaţiuni şi cu premierul propus Florin Cîţu.

Conform articolului 103 din Constituţie, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. 

 Candidatul pentru funcţia de prim-ministru cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.