Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Summit-ul NATO de la Madrid, că a avut o scurtă discuţie cu preşedintele SUA, Joe Biden, despre creşterea prezenţei americane în România şi i se pare foarte important că există această intenţie declarată de preşedintele SUA, de a suplimenta semnificativ prezenţa americană în România, de a veni până la nivel de brigadă cu această prezenţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Declaraţiile preşedintelui vin după ce preşedintele SUA Joe Biden a anunţat într-o discuţie cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg intenţia de suplimentare a forţelor americane din Europa: ”Aici, în Spania, vom colabora cu Aliatul nostru pentru a creşte numărul distrugătoarelor marinei americane staţionate în Baza Navală Rota de la patru la şase distrugătoare. În Polonia, vom stabili un cartier general permanent pentru Corpul 5 al Armatei SUA şi — vom consolida interoperabilitatea dintre SUA şi NATO pe întregul flanc estic. Vom menţine o brigadă rotativă suplimentară – care este de 3.000 de luptători şi încă 2.000 de angajaţi – echipă de luptă aici, în Europa, cu cartierul general în România”.

”Am avut o scurtă discuţie cu preşedintele Biden şi tema principală a fost, în mod natural, creşterea prezenţei americane în România şi implicit în regiune”, a spus preşedintele Klaus Iohannis. 

El a arătat că anunţul preşedintelui Biden referitor la prezenţa suplimentară americană în România, prin dislocarea unui Comandament la nivel de brigadă de luptă în ţara noastră, înseamnă că pe parcurs se va constitui o brigadă, care va fi condusă de la acest comandament, iar detaliile tehnice urmează să fie negociate în următoarele săptămâni, între diplomaţi şi militari, pentru a vedea în ce orizont de timp de încadrăm. 

”Mi se pare foarte important că există această intenţie declarată de preşedintele SUA de a suplimenta semnificativ prezenţa americană în România, de a veni până la nivel de brigadă cu această prezenţă”, a mai afirmat Klaus Iohannis, la Summit, adăugând că anunţul este ”foarte, foarte bun pentru noi”. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.