Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că este o zi tristă, avănd un număr record de îmbolnăviri de COVID-19. Preşedintele a solicitat Parlamentului să ia în dezbatere în regim de urgenţă legea care clarifică carantina şi izolarea. Preşedintele a avertizat să nu ne imaginăm că dacă e vară şi plecăm la munte sau la mare, scăpăm de virus, pentru că, din păcate, virusul merge cu noi. ”Nu ne-am dorit această boală. Ea ar fi venit indiferent cine ar fi fost la guvernare, dar haideţi să respectăm indicaţiile specialiştilor”, a spus Iohannis. După vizita la Institutul Cantacuzino, el a afirmat că a găsit o echipă foarte motivată, foarte profesionistă şi că aproape 45.000 de teste de pentru coronavirus au fost prelucrate în ultimele zile

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

 

UPDATE - Iohannis: E în joc viaţa voastră şi a celor dragi vouă. Aici nu vorbim de jocuri politice, aici vorbim de o boală care, din păcate, a rămas în societate

”Trebuie să vorbim în acest context şi despre pandemie. Azi e o zi tristă. Avem număr record de persoane găsite pozitive cu noul coronavirus. Peste 550 de persoane detectate de ieri până azi. În primul rând, dragi români, suntem, iată, deja din martie, în plină epidemie, în plină pandemie şi pot să spun că până acum câteva săptămâni lucrurile au mers destul de bine. Am trecut prin starea de urgenţă, în care autorităţile au luat măsuri dure. E a doua lună deja că avem stare de alertă şi lucrurile vedem că nu au evoluat aşa cum ne-am dorit cu toţii. Însă, în acest context, revin la ce am mai spus de multe ori. Răspundere e partajată între autorităţi şi cetăţeni. Ar fi foarte păcat să dăm cu piciorul la rezultatele bune pe care le-am obţinut până acum. Masca, distanţa şi evident spălat pe mâini. Trebuie să fim foarte atenţi la ce ne spun unii şi alţii, fiindcă în această perioadă în loc să fim toţi de aceeaşi parte, politicienii să sprijine Guvernul, vedem că sunt politicieni care încearcă să exploateze electoral această pandemie. E o cale eronată”, a afirmat preşedintele.

El a spus că este momentul să lăsăm divergenţele politice deoparte.
”Solicit Parlamentul să ia în dezbatere, în regim de urgenţă, legea care clarifică carantina şi izolarea, pentru a reda autorităţilor acest insturment extrem de important în perioadă de pandemie. Nu e momentul să lăsăm garda jos. Împreună am parcurs relativ bine perioada de până acum. Haideţi să continuăm! Nu lăsaţi garda jos! E în joc viaţa voastră şi a celor dragi vouă. Aici nu vorbim de jocuri politice, aici vorbim de o boală care, din păcate, a rămas în societate. Virusul nu ţine cont de graniţe, de legi, de abordări pur administrative, dar noi avem cel mai important instrument ca să ne protejăm - conştiinţa noastră”,aargumentat preşedintele.
 
Referitor la vizita la Instititutul Cantacuzino, Iohannis a declarat că este impresionat.
”Am găsit o echipă foarte motivată, foarte profesionistă şi am văzut unele instalaţii care sunt vitale în această etapă. Ştiţi că la acest institut se prelevează foarte multe probe în legătură cu noul coronavirus. Aproape 45.000 de teste au fost prelucrate. Însă în afară de aceste prelucrări de teste care sunt acţiuni de rutină se face cercetare şi se pregăteşte şi producţie de diferite materiale. Deci o mişcare pe care o găsesc foarte pozitivă. Vă felicit şi vă îndemn să continuaţi şi la următoare întâlnire să îmi prezentaţi deja noutăţile despre care am discutat azi”, a afirmat preşedintele.

ŞTIREA INIŢIALĂ - La finalul vizitei, preşedintele susţine o declaraţie de presă.

Instititul Cantacuzino, aflat în subordinea Ministerului Apărării, prelucrează teste pentru COVID-19. Laboratorul Infecţii Respiratorii Virale din cadrul institutului este acreditat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii încă din anul 1969 şi este Centru Naţional de Referinţă pentru gripă în România.

Premierul Ludovic Orban a făcut în luna aprilie o vizită la institut, ocazie cu care a anunţat că unitatea are o capacitate de testare pentru coronavirus de 500 de teste pe zi, dar poate fi suplimentată, la nevoie, până la 1.000 de teste pe zi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.