Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat joi că două dintre proictele pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea sunt în procedură parlamentară, ceea ce ar reprezenta un conflict juridic de natură constituţională. PSD va contesta la CCR legea care abrogă OUG 51/ 2019 şi legea care prorogă unele termene din justiţie. Guvernul şi-a asumat joi răspunderea în Parlament pe legile privind prorogarea unor termene în Justiţie, abrogarea OUG 51/ 2019 şi instituirea unor plafoane pentru cheltuieli publice, Guvernul a decis, în şedinşţa care a precedat asumarea, să scoată din proiectele de legi prevederile referitoare la pensionarea anticipată a magistraţilor şi trecerea la completurile de 3 judecători, ca urmare a adoptării lor în Parlament. De asemenea, în şedinţa de Guvern au fost respinse amendamentele USR şi ALDE privind deficitul bugetar, unul dintre amendamente cerând ca deficitul să fie de 3%, altul să crească până la 3,95%.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Ciolacu: Există un conflict juridic, atâta timp cât o lege există în Parlament, ea să fie asumată de Guvern/ PSD va contesta la CCR legea care abrogă OUG 51/ 2019 şi legea care prorogă unele termene din justiţie
CITEȘTE ȘI Orban: În cursul acestui an, deficitul va depăşi 4% din PIB. Trebuie să facem paşi spre a readuce deficitul sub 3% din PIB. Acesta este obiectivul nostru. Nu poate fi atins în 2020

UPDATE - Premierul Ludovic Orban prezintă cele trei proiecte de lege în Parlament. Inclusiv cu modificările decize în şedinţa de Guvern de joi dimineaţă.

UPDATE  - ”În ceea ce priveşte proiectul de lege privind angajarea răspunderii Guvernului pentru modificarea legilor justiţiei au fost depuse o serie de amendamente, ca urmare a adoptării în procedură parlamentară a măsurilor privind prorogarea pensionării anticipate a magistraţilor cu doi ani de zile şi cea legată de formarea completelor de judecată de la 2 la 3 magistraţi. Grupul parlamentar al PNL a propus amendamentul de anulare a acestor prevederi din proiectul pe care urmează să ne angajăm răspunderea şi a rămas în vigoare angajarea răspunderii Guvernului pe ceea ce priveşte amânarea termenului pentru creşterea vechimii în vederea accederii magistraţilor la Institutul Naţional de Magistratură”, a anunţat, joi, Ionel Dancă, după şedinţa de Guvern.

Dancă a precizat că au fost depuse amendmente de către PNL, USR şi ALDE.

Potrivit lui Dancă, au fost respinse amendamente care vizează deicitul bugetar pentru 2020

”Amendamentele privitoare la deficitul bugetar pentru anul 2020, în sensul stabilirii listei de deficit bugetar la 3%, nu a fost fundamentat şi s-a propus respingerea acestuia. De asemenea, propunerea de creştere a deficitului bugetar la 3,95 la sută pentru anul 2020 nu corespunde cu viziunea actualului Guvern care intenţionează să ia măsuri pentru consolidarea fiscală şi bugetară de anul viitor, în sensul ajustării deficitului bugetar  - de la 4,4% estimat pentru finalul acestui an la 3,6%  - şi ca urmare a fost respins şi acest amendament”, a mai spus Dancă.

Şeful Cancelariei primului ministru a prwcizat că au fost adoptate două amendamente depuse de PNL, ”unul care priveşte o corecţie a unei erori materiale privind anexa 1 la Legea plafoanelor bugetare şi modificarea bugetului alocat unităţilor administrativ teritoriale în sensul creşterii acestui plafon”.

”Aceasta este consecinţa creşterii nevoii de finanţare pentru unităţile administrativ teritoriale în urma schimbării formulei de alocare a veniturilor din impozitul pe venit”, a mai spus Dancă.

În  ceea ce priveşte proiectul de abrogare a OUG 51/2019 privind transportul, Dancă a precizat că s-au acdceptat două amendamente. Unul priveşte extinderea valabilităţii licenţelor actuale până la 30 iunie 2021, iar al doilea prelungirea termenului pentru finalizarea procedurii de selecţie pentru operatorii de transport de către consiliile judeţene. Acest teren a fost prelungit până la până la 1 iulie 2021.

- Parlamentarii au termen până la ora 10:00 pentru a depune amendamente la cele trei proiecte de lege, amendamente care vor fi analizate şi eventual însuşite într-o şedinţă a Executivului programată de la ora 10:00.

La ora 12:00, este programată şedinţa Camerelor reunite, în care premierul Ludovic Orban va prezenta cele trei proiecte pentru care Guvernul îşi angajează răspunderea: proiectul de lege privind unele măsuri pentru asigurarea bunei funcţionări a instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea în anul 2020; proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane; proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2020.

Cele trei legi au fost adoptate în şedinţa de marţi a Guvernului, iar miercuri au fost trimise parlamentului pentru declanşarea procedurii de angajare a răspunderii.

Premierul Ludovic Orban a anunţat miercuri că este posibil să scoată din pachetul de legi pe care-şi va asuma răspunderea prevederile privind prorogarea unor termene în justiţie, dar o decizie va fi luată în şedinţa de Guvern de joi.

”Noi am convocat şedinţă de Guvern pentru mâine, la ora 10.00, când expiră termenul până la care parlamentarii pot să depună amendamente la cele trei legi. (...) E posibil să nu mă includem în proiectul care vizează legile justiţiei decât acea prorogare de termen care vizează creşterea vechimii de la 2 ani la patru ani de zile. Este posibil, în schimb, să primim unele amendamente care pot să ducă la abrogare şi atunci vom discuta sau prorogarea termenului pentru o perioadă mai lungă. Nu pot să anticipez care vor fi amendamentele care vor fi depuse de parlamentari”, a declarat miercuri Ludovic Orban.

Anunţul său a venit după ce senatorii au decis, miercuri, în unanimitate, prorogarea termenului de intrare in vigoare a pensionarii anticipate a magistratilor, pana la 1 ianuarie 2022. De asemenea, a fost amânată, până la 1 ianuarie 2021, trecerea la completurile de trei judecători, la instanţele de apel.

Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.
Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată.
Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

 

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.