Prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a precizat că Ministerul Justiţiei ar fi trebuit să ofere un punct de vedere înainte ca Senatul să voteze proiectul de lege care aduce modificări Codului penal şi instituie un prag valoric de 250.000 de lei pentru abuzul şi neglijenţa în serviciu. ”O să trebuiască să votez, probabil, ca deputat în Camera Deputaţilor. Dacă voi vedea că toată lumea este de acord cu un anumit punct de vedere, nu o să fiu eu cel care să mă opun sau să spun într-o formă sau alta”, a afirmat Grindeanu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Prezent, joi după-amiază, pe şantierul autostrăzii A7, în judeţul Prahova, Grindeanu a vorbit din nou despre pragul pentru abuzul în serviciu. Astfel, întrebat cum i se pare noul prag de 9.000 de lei propus de PNL, el a spus că acesta nu este ”nici mare, nici mic” şi că nu vrea să comenteze cu privire cuantum. 

”O să trebuiască să votez, probabil, ca deputat în Camera Deputaţilor. Dacă voi vedea că toată lumea este de acord cu un anumit punct de vedere, nu o să fiu eu cel care să mă opun sau să spun într-o formă sau alta. Dar hai să vedem părerea specialiştilor! Deocamdată am văzut că a venit un pic prea târziu, după votul din Senat, consider că ar fi fost potrivit să vină înainte”, a afirmat el.
 
Grindeanu a adăugat că, în opinia sa, justiţia este un domeniu în care ”specialiştii trebuie să vorbească mai mult decât oamenii politici”.

ŞTIREA INIŢIALĂ - „Nu pot să emit păreri în ceea ce priveşte această parte a Justiţiei şi nu am să o fac nici acum. Nu am participat duminică seara la coaliţie. Nu am avut niciun fel de discuţie pe această speţă, colegii mei ştiind că nu doresc să mă implic de niciun fel pe subiecte legate de justiţiei şi îmi păstrez această linie. Am văzut că Ministerul Justiţiei a dat un punct de vedere. Probabil că trebuia să îl dea mai dinainte, înainte de votul din Senat”, a afirmat Sorin Grindeanu, joi laa Antena 3.

Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu explică votul din Senat prin care este instituit un prag valoric de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu şi precizează că nu putea fi evitată decizia CCR potrivit căreia, pentru a constitui infracţiune, această faptă trebuie raportată la un prag valoric sau la o vătămare de o anumită intensitate a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.

De asemenea, ministrul argumentează că sub acest prag nu există un vid legislativ, ci dimpotrivă, ”funcţionează o contravenţie foarte severă”.

Senatorii au votat, miercuri, în plen, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a altor acte normative, iniţiat de Guvern la sfârşitul anului 2022, care a introdus, printr-un amendament depus în comisia juridică, un prag valoric pentru abuzul în serviciu în cuantum de 250.000 de lei.

Proiectul a generat critici, fiind comparat cu Ordonanţa 13 din epoca Dragnea, care a provocat ample proteste.

Ulterior, Ministerul Justiţiei a precizat că „nu există nicio referinţă concretă” în deciziile Curţii Constituţionale a României sau în avizele Comisiei de la Veneţia cu privire la valoarea economică sau financiară a unui prag valoric pentru infracţiunea de abuz în serviciu şi a anunţat că va susţine adoptarea de către Camera Deputaţilor a unui prag de 9.000 de lei.

Miercuri seară, preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă a anunţat susţinerea liberalilor pentru pragul de 9.000 de lei la infracţiunea de abuz în serviciu propus de Ministerul Justiţiei, precizând că liderul deputaţilor PNL Gabriel Andronache a fost mandatat să susţină acest amendament la Cameră.

Un anunţ similar a fost făcut de către liderul PSD, Marcel Ciolacu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.