USR atrage atenţia că cifrele din execuţia bugetară pe primul semestru al anului 2022, prezentată de Ministerul Finanţelor, sunt raportate fals. În bilanţul momentului nu sunt prinse cele 40 de miliarde de lei pe care statul trebuie să le plătească pentru plafonarea preţurilor la energie, TVA care trebuia returnat, cheltuielile amânate cu concediile medicale şi costurile cu dobânzile care vor exploda, mai precizează comunicatul de presă al partidului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Câciu, replică pentru Ghinea: Dacă atât a înţeles dintr-o execuţie bugetară politicianul care se laudă că a construit PNRR al ţării, să nu ne mirăm că avem azi un PNRR plin de găuri uriaşe

„Câciu ne face cu «maimuţa»! Cifrele bugetare sunt raportate fals, economia nu se conduce cu pulanul. Pe vremuri, taximetriştii ne făceau cu metoda «maimuţa». Aveau un buton pe care apăsau ca să înregistreze kilometri în plus. E cam ce face Adrian Câciu cu cifrele pe buget. După ce i-a considerat «babuini» pe antreprenori, acum umblă cu metoda «maimuţa» la buget, ca să spoiască cifrele”, a declarat Cristian Ghinea, coordonator de politici publice al USR şi fost ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, conform comunicatului de presă al formaţiunii.

Potrivit cifrelor lansate în spaţiul public de ministerul condus de Adrian Câciu, deficitul bugetar ar fi mai mic cu 1,15% faţă de primul semestru al anului 2021, în contextul creşterii încasărilor la buget cu 22,9% şi al majorării cheltuielilor cu 16,4%.

„O parte din costul a tot ce cumpără românii merge la buget: creşte preţul, creşte şi taxa. Inflaţia, care ne ustură pe toţi la buzunare, le convine lui Ciolacu şi Câciu: mai mulţi bani de spart. O pâine mai scumpă înseamnă un TVA încasat mai mare, aşa se laudă Câciu cu «încasările». Au mai mulţi lei la buget, chiar dacă mai pricăjiţi. Câciu a găsit metoda minune de a se salva de la înec: trăgându-se singur de păr în sus, ca baronul Munchausen. Bine, şi unde e «maimuţa»? «Maimuţa» se ascunde în ceea ce NU se raportează. Şi nu se raportează multe miliarde. Foarte multe. Care vor trebui raportate totuşi la final de an. Când va fi degringoladă la deficit”, a mai explicat Ghinea.

Concret, bilanţul intermediar prezentat acum de MFP nu include:

„- Ţeapa cu concediile medicale. Plata concediilor medicale e amânată. Adică, dacă vă îmbolnăviţi perioada aceasta, statul le trage o ţeapă angajatorilor.

- Ţeapa cu TVA. Este clasică şi e aproape regulă: când e PSD la butoane, nu restituie TVA la timp, chestie care îi ajută la raportări, dar produce blocaje în toată economia. Deşi încasează cu 26,6% mai mult TVA, Câciu restituie companiilor doar cu 2% mai mult. Deci primeşte, dar nu plăteşte. TVA-ul încasat apare pe venituri, cel nerestituit nu apare pe cheltuieli, o altă «maimuţă». Mediul privat rămâne cu ochii în soare: are de primit, să aştepte.

- Dobânda pe prostia PSD. Costurile cu dobânzile mărite se văd doar puţin încă, dar tot sunt mari. Vor fi accelerat mai mari”, mai indică sursa citată.

„Ne împrumutăm la nivel de 1.000 de euro pe secundă. 400 de milioane de lei pe zi, dacă vreţi în lei şi pe zi. Cât aţi citit ultima propoziţie… pac! Încă 1.000 de euro a crescut datoria. Şi asta, la cea mai mare dobândă din UE. Chiar din ce raportează ministerul se vede o creştere a costurilor cu dobânda de 48% faţă de anul trecut. Sau, ca să zic altfel: 4 miliarde de lei în plus am plătit doar diferenţa de dobândă, faţă de anul trecut. Chestia e că suma asta va exploda, pentru că noile împrumuturi de care au disperată nevoie pentru a rostogoli datoria vin pe dobânda asta explodată. De ce a explodat? Pentru că e război în Ucraina, zice Câciu. Hai să fim serioşi. Războiul afectează toată UE. Diferenţa de dobândă România versus Zona Euro este taxa plătită pentru că banii internaţionali fug de o ţară condusă cu picioarele. E taxa plătită de noi toţi pentru că suntem conduşi de PSD”, precizează Cristian Ghinea.

- Ţeapa cu plafonarea preţurilor la electricitate şi gaze. Este cea mai gravă: 40 de miliarde de lei, costul estimat de ANRE, lipsesc din acest bilanţ de moment.

„Ţineţi minte cum au venit cu soluţia minune: PLAFONARE. Cuvântul magic. Găsiseră socialiştii cu epoleţi mărgica magică: au oprit preţurile în loc. Am zis atunci că e o bombă bugetară de nivel nuclear. Exact asta este. USR a propus soluţia de bun-simţ, scăderea taxării la energie: nişte lei pe care statul nu îi mai ia, omul simte imediat efectul, companiile ştiu la ce să se aştepte. Ei, nu! Securiştii nu gândesc aşa simplu, cu libertate şi claritate. Securiştii vor să aibă butonul la ei, să dea ei din pix, când şi cui vor, că nu dau de la ei, ci tot de la noi. Nu contează că nu are sens economic şi e bombă bugetară, important e butonul, unde e butonul. Deci Statul a zis: companiilor, voi vindeţi cu preţul X şi vă dăm noi de la buget ce bani nu luaţi de la populaţie. Cum nu există prânz gratis, aşa nu există mărgică magică. Gândirea mistică a PSD-PNL dă cu capul în zidul realităţii”, explică fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

40 de miliarde de lei, datorii neplătite de Guvernul PSD-PNL, înseamnă 500 de kilometri de autostradă. Înseamnă o altă autostradă A7. Înseamnă aproape tot Programul „Anghel Saligny” pe şapte ani şi lista poate continua.

„Domnul Câciu ne lucrează cu «maimuţa» la două capete: «uită» să arate cheltuielile cu plafonarea, cele 40 de miliarde, deşi le datorează aceşti bani furnizorilor, dar nu uită şi se îndestulează cu veniturile din inflaţie, mai ales din preţurile mari la… energie: TVA la electricitate şi gaze, redevenţe, taxe speciale pe energie, dividende de la companiile energetice de stat. Deci, domnul Câciu manipulează cifrele, cele de deficit: arată veniturile, dar nu şi cheltuielile, ascunde datoriile. Cam aşa a intrat Grecia în probleme: arătând cifre măsluite. Ce urmează? Ori Guvernul plăteşte miliardele, cum a promis, ori ne trezim cu falimente în lanţ. Fix ce ne lipseşte în mijlocul unei crize energetice de proporţii. Aud că deja în Guvern se caută «soluţii»: cum să interpreteze legea dată tot de ei ca să iasă mai puţin. Nu ştiu cum să vă zic, dar economia nu se conduce cu pulanul. Când gândeşti ca un securist obsedat de butoane şi ca un socialist obsedat de populisme, la un moment dat ţi se înfundă”, a conchis Cristian Ghinea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.