Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, la Bruxelles, la finalul vizitei oficiale, că pe partea de decarbonare, a discutat şi în acest sens au convenit ca ceea ce urmează în conformitate cu planul asumat să fie scos din funcţiune, să poată să fie trecut în rezerva tehnică. Premierul a explicat că s-a cerut acordul astfel încât centralele pe cărbune să poată fi trecute în rezerva tehnică, pentru ca în momentul în care avem nevoie de asigurarea securităţii energetice şi echilibrarea energetică, în baza unor proceduri foarte bine convenite la nivelul comisiilor de specialitate, să poată fi repuse în funcţiune.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: Despre închiderea centralelor pe cărbune, conform jalonului din PNRR, premierul a spus că ”i-a explicat comisarului european situaţia specifică a României, şi anume că România se găseşte într-o regiune unde este nevoie să arătăm că această solidaritate de care vorbim, la nivelul întregii Uniuni şi a întregii comunităţi a statelor democratice, că acest specific necesită, de la sine, şi înţelegerea condiţiilor de securitate energetică”.

”Am explicat că aceste grupuri energetice care, aşa cum au fost asumate, este vorba de doouă grupuri de 600 de megawati, fiecare dintre ele de 300, urmează să fie scoase din funcţiune şi ele, fiind în continuare funcţionale şi putând fi folosite, am cerut acordul astfel încât să poată fi trecute în rezerva tehnică, pentru ca în momentul în care avem nevoie de asigurarea securităţii energetice şi echilibrarea energetică, în baza unor proceduri foarte bine convenite la nivelul comisiilor de specialitate, să poată fi repuse în funcţiune”, a mai spus Ciucă.

Şeful Executivului a mai arătat că în PNRR sunt cuprinse mai mutle grupuri energetice, care sunt programate să fie scoase din funcţiune, conform angajamentului de decarbonare, doar că ”putem să vedem la nivelul întregii Uniuni Europene, generat de criza energetică, se foloseşte în continuare cărbunele, în măsura asigurării securităţii energetice”.

Întrebat de ce nu pot fi păstrate în funcţiune în continuare, Ciucă a afirmat că ”aceste măsuri au fost deja finanţate, s-au obţinut bani europeni astfel încât ele să poată să fie introduse în procesul de decarbonare”. 

ŞTIREA INIŢIALĂ: ”Pe partea de decarbonare, am discutat şi în acest sens am convenit ca ceea ce urmează în conformitate cu planul asumat să fie scos din funcţiune, să poată să fie trecut în rezerva tehnicăP astfel încât, pe baza unor proceduri foarte bine stabilite, să poată fi repuse oricând în funcţiune, astfel încât să ne asigurăm securitatea energetică şi consumul necesar, atunci când este nevoie”, a arătat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.