Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru a declarat, vineri, că nu există o înregistrare de creştere a nivelului de radiaţii pe teritoriul României, potrivit potrivit datelor deţinute de autorităţile române, prin Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare. La rândul său, ministrul Sănătăţii a precizat că este ”mai degrabă o speculaţie şi speră să rămână aşa”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: ”Având în vedere situaţia actuală pe plan internaţional, respectiv războiul din Ucraina, din punct de vedere radioactiv nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor de avertizare/ atenţionare pentru factorii de mediu de către Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM). Valorile înregistrate până în prezent se situează în tendinţa multianuală de variaţie a acestei luni şi nu prezintă un risc pentru mediu sau populaţie”, a transmis, vineri, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.  

Sursa citată precizează că au fost luate măsuri proactive de intensificare a monitorizării radioactivităţii mediului prin intermediul centrelor de gama spectrometrie, valorile obţinute fiind cele normale acestei perioade.  

”Nu a fost pusă în evidenţă prezenţa de radionuclizi artificiali în mediu”, a mai transmis ANPM.  

Sursa citată prcizează că RNSRM are implementate mai multe măsuri de verificare şi avertizare/ alarmare permanente cu privire la apariţia oricăror creşteri ale radioactivităţii în probele de mediu monitorizate: 

  1. Sistemul naţional de avertizare/ alarmare în timp real pentru determinarea debitului dozei gama absorbite în aer (analize orare, efectuate de către staţii automate de monitorizare), unde datele sunt postate permanent pe web site-ul ANPM (https://www.anpm.ro/debit-doza-gama) şi APM teritoriale.  

  1. Analize de laborator pe diferiţi factori de mediu, precum aerosoli atmosferici, depuneri atmosferice şi apă de suprafaţă: analize beta globale (analize efectuate zilnic) şi analize gama spectrometrice efectuate săptămânal şi lunar. 

RNSRM funcţionează cu un număr de 37 de Staţii de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (SSRM), laboratoare aflate în structura organizatorică şi administrativă a Agenţiilor Judeţene pentru Protecţia Mediului, precum şi cu 86 staţii automate de monitorizare a debitului dozei gama absorbite în aer. 

Datele staţiilor automate sunt disponibile online pe site-ul ANPM, respectiv pe platforma EURDEP (European Radiolocical Data Exchange Platform), site-ul Comisiei Europene.    

ŞTIRE INIŢIALĂ: Purtătorul de cuvânt a afirmat că există un interes public faţă de o altă temă, legată de informări în presă privind un nivel de radiaţii crescut la Cernobîl, în Ucraina.

”Pot să vă spun că, potrivit datelor deţinute de autorităţile române, în speţă CNCAN, nu există o înregistrare de creştere de nivel de radiaţii pe teritoriul României. Şi, desigur, această instituţie va continua să ţină la curent şi să informeze în mod corect cetăţenii în legătură cu această situaţie", a declarat Dan Cărbunaru, în conferinţa de presă. 

Ministrul Sănătăţii a spus, la rândul lui, despre riscul unor radiaţii în România, din cauza conflictului din Ucraina, că a văzut şi el informaţia din Ucraina, dar că este vorba despre ”o creştere locală, din cauza dislocărilor de praf”. 

”Nu avem nicio informaţie legată de modificarea nivelului de radiaţii în România, există instituţii care pot face recomandări, este mai degrabă o speculaţie şi sper să rămână acolo”, a comentat ministrul. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.