Camera Deputaţilor îşi alege marţi preşedintele. postul rămânând vacant în urma demisiei lui Ludovic Orban. Liderul PSD Marcel Ciolacu şi-a anunţat deja candidatura. Cristina Prună va fi nominalizarea USR pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. AUR anunţă, de asemenea, că va lupta pentru a împiedica abuzul deosebit de grav pe care noua majoritate parlamentară PSD-PNL-UDMR îl orchestrează la Senat în scopul revocării neconstituţionale a preşedintei Anca Dragu. USR mai spune că ”înţelege dorinţa noului FSN de a acapara toată puterea în statul român, dar nu va accepta încălcarea Constituţiei doar de dragul de a satisface orgoliile mărunte ale politicienilor aflaţi vremelnic la butoanele puterii”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI USR anunţă că o propune pe Cristina Prună pentru postul de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi că se va opune schimbării neconstituţionale a Ancăi Dragu la Senat

„Marţi îmi voi depune candidatura pentru şefia Camerei Deputaţilor, pentru că se conturează o majoritate”, a afirmat Marcel Ciolacu, într-o conferinţă de presă susţinută luni seara la sediul PSD. El a susţinut şi că Florin Cîţu va candida pentru şefia Senatului, deşi postul este ocupat de Anca Dragu (USR), sugerând că, odată cu pierderea susţinerii în Parlament, aceasta ar trebui să renunţe la funcţie.

Marcel Ciolacu a mai fost preşedinte al Camerei Deputaţilor în perioada mai 2019 - decembrie 2020.

Postul de preşedinte al Camerei Deputaţilor a rămas vacant din data de 18 octombrie, când plenul a luat act de demisia din funcţie a lui Ludovic Orban.

În data de 2 noiembrie, prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a fost desemnat preşedinte interimar al Camerei, la acel moment el nefiind votat în Biroul Permanent de către reprezentanţii PNL s-au abţinut de la vot. 

 ”A fost un vot în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, PNL-ul nu m-a votat”, a afirmat atunci Grindeanu.

În 15 noiembrie, interimatul lui Sorin Grindeanu a fost prelungit cu încă două săptămâni.

 CE PREVEDE REGULAMENTUL CAMEREI

Articolul 22 din Regulamentul Camerei Deputaţilor prevede:

Preşedintele Camerei Deputaţilor este ales pe durata mandatului Camerei, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordine alfabetică, numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de grupurile parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere.

Este declarat ales preşedinte al Camerei Deputaţilor candidatul care a întrunit votul majorităţii deputaţilor prezenţi, cu condiţia respectării cvorumului legal.

Dacă niciun candidat nu a întrunit votul majorităţii deputaţilor prezenţi, se organizează un nou tur de scrutin, la care participă cei doi candidaţi care au obţinut numărul cel mai mare de voturi.

Şedinţa în care Camera Deputaţilor ar urma să îşi aleagă preşedintele, dar şi să decidă înlocuirea unor membrii ai Biroului Permanent, este programată să înceapă la ora 11:00.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.