Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunţat, miercuri, că în atacul cibernetic de la Camera Deputaţilor s-au furat 316 documente, inclusiv copii ale actelor de identitate ale parlamentarilor. De asemenea, ministrul anunţă un atac cibernetic masiv asupra site-ului Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizăriii, Bogdan Ivan, a vorbit, miercuri, într-o conferinţă de presă, despre atacul cibernetic de la Camera Deputaţilor.

”Vorbim de un total de 316 fişiere care au fost copiate, dintre care 190 documente scanate şi 36 edtabile”, a declarat ministrul.

Potrivit acestuia, au fost sustrase atât documente publice, dar şi acte de identitate ale parlamentarilor.

”Conţinutul lor este unul public şi anume contracte de servicii, adrese instituţionale, date din buget şi date care nu sunt destinate publicului – copii după actele de identitate ale parlamentarilor”, a mai precizat ministrul.

Acesta anunţă, de asemenea, un atac cibernetic masiv asupra site-ului DNSC.

”În cursul noptţii, între ora 1 şi 7 dimineaţa, site-ul DNSC a fost atacat, cu o pondere de 18.000 de accesări pe secundă”, a mai afirmat Ivan.

Ministrul a explicat, însă, că site-ul DNSC este funcţional şi nu au fost sustrase documtente, efectele atacului fiind ”nul”. 

Bogdan Ivan a precizat, de asemenea, că la Camera Deputaţilor se gestionează în regie proprie securitatea cibernetică.

”Toţi cei care sunt consideraţi responsabili (...) vor putea să răspundă în faţa legii pentru acest lucru. Principalii vinovaţi sunt atacatorii”, a mai declarat ministrul.

Acesta a mai afirmat că, zilnic, România se confruntă cu peste 25.000 de atacuri cibernetice.

Ministrul a precizat că, în general, în cazul atacurilor, problema ţine de eroare umană, statistica arâtând că 90% din atacuri se produc din eroare umană. 

”Sistemele nu au fost actualizate cu cele mai noi tehnilogii şi versiuni de soft (...) pe unele sisteme funcţiona Windows 7”, a mai precizat ministrul.

Bogdan Ivan a precizat, răspunzând unor întrebări, că nu se pune problema plăţii răscumpărării.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.