Un consilier local PNL cere retragerea tilului de cetăţean de onoare al Iaşiului acordat în anul 2000 lui Ion Iliescu, motivând că distincţia nu poate fi compatibilă cu situaţia juridică a fostului preşedinte, trimis în judecată în dosarul mineriadei din 1990.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consilierul PNL Iaşi Răzvan Timofciuc a solicitat, marţi, primarului Mihai Chirica şi majorităţii PSD-ALDE din Consiliul Local retragerea titlului de cetăţean de onoare al Iaşiului acordat lui Ion Iliescu în anul 2000.

"La 27 ani de la evenimentele violente din Bucureşti cunoscute sub numele de mineriada din 13 - 15 iunie 1990, Ion Iliescu a fost trimis în judecată pentru crime împotriva umanităţii. Patru români au murit şi 1.269 persoane au fost rănite sau arestate fără motiv din cauza ordinelor date de Ion Iliescu, în calitate de preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi preşedinte ales al României şi de acoliţii săi. În aceste condiţii, solicit, în calitate de consilier local, retragerea titlului de cetăţean de onoare al Iaşiului acordat acestuia în anul 2000”, afirmă consilierul Răzvan Timofciuc, într-un comunicat de presă.

Potrivit consilierului PNL, distincţia ar trebui să reflecte probitatea morală şi integritea unor personalităţi care s-au remarcat prin implicare în sprijinirea Iaşului.

"Această distincţie este incompatibilă cu situaţia juridică actuală a fostului preşedinte. Aceeaşi situaţie se aplică şi pentru Adrian Năstase care, în 2001, pe nişte criterii neclare, a primit titlul de cetăţean de onoare al Iaşiului. Sper ca primarul Mihai Chirica şi majoritatea PSD să susţină această iniţiativă şi să păstreze curată imaginea Iaşiului prin delimitarea de aceste personaje funeste”, mai afirmă consilierul Răzvan Timofciuc.

Titlurile de cetăţean de onoare al Iaşiului în cazurile Ion Iliescu şi Adrian Năstase au fost oferite în perioada când primar al oraşului era Constantin Simirad, în prezent consilier personal al edilului PSD Mihai Chirica.

Parchetul Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat că procurorii militari au finalizat cercetările în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 şi au trimis în judecată, pentru crime împotriva umanităţii, 14 persoane, între care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, fostul şef al SRI Virgil Măgureanu şi fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma.

Potrivit procurorilor, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, în acest atac fiind implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.