Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat, vineri, că Uniunea solicită remanierea ministrului Educaţiei, Valentin Popa, întrucât acesta a luat două decizii fără a-i consulta pe reprezentanţii formaţiunii. Kelemen a spus că, de acum, colaborarea cu acest ministru va fi "imposibilă", întrucât nu mai există încredere în el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, vineri, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că ministrul Educaţiei nu i-a consultat pe reprezentanţii formaţiunii în luarea a două decizii, una privind învăţarea limbii române la clasele primare din şcolile cu predare în limba maternă şi cealaltă privind recunoaşterea comasării Universităţii "Petru Maior" cu Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.

El a spus că din aceste motive UDMR cere remanierea ministrului Educaţiei, adăugând că, din punctul său de vedere, nu mai există încredere în acesta.

"După ce ministrul Educaţiei nu s-a consultat cu UDMR în cazul a două teme majore extrem de importante pentru comunitatea maghiară - predarea limbii române în clasele primare şi decizia comasării UMF cu Universitatea Petru Maior din Târgu Mureş, decizie publicată într-o anexă la o hotărâre de Guvern - considerăm că ministrul ar trebui să fie revocat din funcţia de conducere a Ministerului Educaţiei", a subliniat Kelemen.

Kelemen a spus că solicită schimbarea ministrului Educaţiei deoarece de acum colaborarea cu acesta va fi "imposibilă".

"În ceea ce priveşte studierea limbii române la clasele primare din şcolile cu predare în limba maternă, am solicitat anularea articolului din ordonanţa simplă adoptată în luna august, pe care ministrul Educaţiei a eliberat-o în mod arbitrar, fără consultarea noastră. Acest lucru ar trebui să fie soluţionat de Guvern, săptămâna viitoare", a adăugat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Potrivit UDMR, fuziunea Universităţilor UMF şi "Petru Maior" din Târgu Mureş a fost decisă în primăvară de Senatul acestor instituţii şi a fost confirmată recent, printr-o hotărâre de guvern.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, îi susţine pe profesorii şi studenţii facultăţii maghiare care doresc să conteste în contencios administrativ decizia Senatului Universităţii şi hotărârea de guvern prin care a fost confirmată aceasta.

Conform sursei citate, deşi legea susţine fuziunea universităţilor, UDMR nu poate în niciun caz să fie de acord cu faptul că nici reprezentanţii Uniunii şi nici secretarul de stat pentru învăţământul în limbile minorităţilor nu au fost consultaţi în acest caz.

Preşedintele Kelemen Hunor a spus că acest fel de consultare ar trebui să fie o formalitate uzuală înainte de a face un amendament la anexa unui decret guvernamental.

Kelemen a menţionat că subiectul nu a fost discutat cu reprezentanţi ai PSD şi ALDE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.