UDMR a trimis o sesizare către Consiliul Superior al Magistraturii în care acuză "conduita necorespunzătoare" a judecătorilor şi procurorilor care anchetează situaţia de la Liceul Romano-Catolic din Târgu Mureş şi cere ca instituţia să ia măsuri, inclusiv de sancţionare a magistraţilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Uniunea Democrată Maghiară din România s-a adresat Consiliului Superior al Magistraturii şi preşedintelui Mariana Ghena pentru a cere examinarea conduitei necorespunzătoare a judecătorilor şi procurorilor care instrumentează cazul Liceului Romano-catolic din Târgu Mureş, adoptarea măsurilor care se impun în ceea ce priveşte verificarea şi sancţionarea abaterilor de la conduita profesională a anchetatorilor în speţă", se arată într-un comunicat al formaţiunii.

Memoriul a fost semnat de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi, potrivit Uniunii, el demonstrează faptul că procurorii DNA au chemat la audieri, în calitate de martori, mai mulţi părinţi ai elevilor înscrişi la Liceul Teologic Romano-catolic.

Liderul UDMR consideră că acest aspect pune sub semnul întrebării conduita procurorilor şi imparţialitatea acestora, dar şi efectele pe care le poate produce o anchetă nefinalizată. 

”Procurorii au chemat la audieri în mod abuziv mai mulţi părinţi ai căror copii învaţă la Liceul Romano-catolic. Părinţii nu au alte raporturi juridice sau de altă natură cu instituţia de învăţământ, în afară de faptul că şi-au înscris copiii la cursurile acestei instituţii de învăţământ. Conform declaraţiilor părinţilor şi ale avocaţilor acestora, în cadrul audierilor părinţii elevilor au fost intimidaţi de către procurori, în anumite cazuri fiind chiar ameninţaţi cu nerecunoaşterea studiilor făcute de elevi în instituţia de învăţământ, de la data înfiinţării acesteia (o astfel de apreciere depăşeşte atribuţiile şi competenţele procurorilor) sau cu chemarea la audieri a copiilor, elevi ai respectivei şcoli. De asemenea, părinţii au fost chestionaţi cu privire la religia copiilor lor, iar în cazul în care din răspunsul lor reieşea că au altă confesiune decât cea catolică, li s-a contestat decizia de a-i înscrie la Liceul Romano-catolic, în mod discriminatoriu, în temeiul apartenenţei religioase”, a argumentat preşedintele UDMR, conform sursei citate.

Kelemen Hunor şi-a exprimat convingerea că o astfel de atitudine încalcă etica şi atribuţiile profesionale ale procurorilor.

Preşedintele UDMR a mai subliniat şi faptul că, deşi nu există o soluţie definitivă a instanţei judecătoreşti cu privire la nerespectarea prevederilor legale care ţin de înfiinţarea Liceului Romano-catolic, ancheta a atras după sine hotărârea Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, prin care se interzice înfiinţarea claselor pregătitoare, a V-a şi a V II-a pentru anul şcolar 2017-2018. Decizia a fost motivată prin faptul că înfiinţarea şi funcţionarea Liceului Teologic face obiectul unei cercetări penale, desfăşurată de procurorii DNA, precizează UDMR.

„O astfel de decizie nu ar fi fost luată dacă ancheta s-ar fi desfăşurat cu respectarea obligaţiilor profesionale ale anchetatorilor care, prin comportamentul lor, au indus o stare de nesiguranţă şi de temere, nu doar în rândul părinţilor, dar şi al decidenţilor din cadrul autorităţilor competente şi dacă s-ar fi avut în vedere, în primul rând, drepturile elevilor”, a subliniat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Cu privire la această situaţie, Kelemen Hunor le-a mai trimis memorii şi preşedintelui Klaus Iohannis, dar şi fostului premier Dacian Cioloş.

Şeful Inspectoratului Judeţean Mureş, Ştefan Somesan, se află în arest la domicliu, iar Zsolt Jozsef Tamasi, directorul Liceului Teologic Romano Catolic, este cercetat de DNA sub control judiciar, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În ordonanţele procurorilor se arată că, în 29 iulie 2014, Consiliul Local Târgu Mureş a dispus aprobarea alocării sumei de 1.500.000 lei pentru întreţinerea şi renovarea imobilului în care funcţionează Colegiul Naţional Unirea sub condiţia propunerii de înfiinţare a liceului cu profil teologic romano-catolic. Imobilul în care funcţionează Liceul Unirea fusese retrocedat în anul 2004 Arhiepiscopiei Romano-Catolice Alba Iulia, deoarece a aparţinut cultelor religioase.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.