Biroul Permanent al Senatului a decis, luni, că toţi senatorii vor avea acces la dosarul care-l vizează pe Călin Popescu Tăriceanu, nu doar cei din Comisia Juridică. De asemenea, s-a decis prelungirea cu zece zile a termenului în care trebuie redactat raportul privind cererea DNA de avizare a urmăririi penale a şefului Senatului, având în vedere că sunt peste şaptezeci de dosare de studiat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Eu sunt gata sa-mi prezint punctul de vedere în faţa plenului Senatului, eram pregătit inclusiv astăzi. Înţeleg că la Biroul Permanent s-a luat notă de cererea unui senator care a cerut timp suplimentar pentru a putea studia dosarul şi s-a luat hotărârea să se permită accesul tuturor senatorilor, nu doar celor din Comisia Juridică la documentele din dosar”, a declarat, luni, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Acesta a afirmat că nu are nimic de obiectat ca toţi colegii să vadă documentele din cele peste 70 de dosare.

”Este un lucru bun, nu am nimic de obiectat, dar nu vreau să se înţeleagă în vreun fel că aceste demersuri ar fi fost inspirate sau ar fi fost influenţate de mine. De aceea, am decis să nu particip la şedinţa Biroului Permanent unde, în final, au luat decizia de a prelungi termenul de depunere a raportului cu zece zile”, a mai spus Tăriceanu.

Comisia juridică din Senat a amânat pentru săptămâna aceasta dezbaterea privind cererea DNA de avizare a urmăririi penale în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu, existând mai multe solicitări de studiere a dosarului din partea senatorilor.
Raportul comisiei se aprobă prin votul secret al majorităţii membrilor prezenţi şi apoi se dezbate în plenul Senatului în cel mult 5 zile de la depunerea la Biroul Permanent.

Hotărârea privind cererea de urmărire penală, al cărei proiect este întocmit de Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări, se adoptă cu votul majorităţii senatorilor prezenţi, cu respectarea prevederilor art.67 din Constituţia României, republicată. Votul este secret şi se exprimă prin bile. Hotărârea prin care Senatul cere sau nu cere urmărirea penală se publică în Monitorul Oficial.

Din cei 11 membri ai Comisiei juridice din Senat, cinci sunt de la PSD, doi sunt de la PNL şi câte unul de la USR, UDMR şi ALDE. Senatorul Adrian Ţuţuianu, şi el membru al comisiei, a fost exclus din PSD, la acest moment el figurând ca fiind fără apartenenţă la un grup parlamentar.

Întrebat cum vor vota senatorii PSD la solicitarea DNA privind ridicarea imunităţii lui Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele PSD Liviu Dragnea a spus că dosarul va fi studiat cu atenţie.

”Eu sunt Mama Omida, acum sincer?”, a spus şeful PSD, apreciind că ”senatorii PSD au personalitate”.

DNA a transmis  în 7 noiembrie Senatului cererea de avizare a începerii urmăririi penale în cazul lui Tăriceanu, acesta apreciind că este un demers politic şi exprimându-şi convingerea că în dosar e vorba de ”multă maculatură”.

Călin Popescu Tăriceanu este acuzat că a primit, în perioada în care era premier, „foloase materiale” de aproape 800.000 de dolari de o firmă austriacă pentru a interveni pentru închierea unor acte adiţionale la un contract derulat de companie. Suma primită de Tăriceanu reprezenta un comision de 10 la sută din valoarea acestor acte adiţionale şi ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore. 

După audierea sa în Comisia juridică premergătoare avizului privind urmărirea penală solicitat de DNA în cazul său, Tăriceanu afirma că demersul procurorilor "are un scop bine definit, şi anume să mă intimideze pe mine".
Tăriceanu a adăugat că nu va renunţa la "lupta" sa pentru o "justiţie corectă".

 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.