Liderul PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, afirmă că ”pesediştii roşii şi galbeni” se pregătesc să anunţe cu mare fast majorarea salariului minim, însă adevărul este că România este obligată să transpună în legislaţia naţională Directiva salariilor minime până la 15 noiembrie 2024. ”Dacă aplicăm formulele directivei, ar trebui să avem în România un salariu minim brut de cel puţin 4000 lei, mai mare decât salariul minim brut actual de 3300 lei şi decât promisiunile electorale ale actualei guvernări (3700 lei brut)”, explică Tomac.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Pesediştii roşii şi galbeni se pregătesc să anunţe cu mare fast majorarea salariului minim. Să spunem însă adevărul! Aceasta nu e nicio decizie politică revoluţionară pentru piaţa forţei de muncă. România este obligată să transpună în legislaţia naţională Directiva salariilor minime până la 15 noiembrie 2024, o iniţiativă pe care eu am promovat-o activ în Parlamentul European. Dacă aplicăm formulele directivei, ar trebui să avem în România un salariu minim brut de cel puţin 4000 lei, mai mare decât salariul minim brut actual de 3300 lei şi decât promisiunile electorale ale actualei guvernări (3700 lei brut)”, afirmă Tomac.
În opinia sa, ceea ce propune astăzi premierul este ”praf în ochii românilor înainte de alegeri”, ”populism de campanie tipic PSDPNL”.
Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property
”Poate Partidul Comasat Român are nevoie să i se reamintească faptul că rata sărăciei în muncă este semnificativ mai mare în România decât în alte state membre (14,5% faţă de 8,5% în UE în 2022)”, remarcă liderul PMP.
El argumentează că, având în vedere coşul minim de consum pentru un trai decent, criteriu care, de asemenea, se regăseşte în Directivă, salariile românilor sunt considerabil insuficiente.
”În septembrie 2023, coşul minim pentru o persoană adultă singură era de 3807 lei pe lună. Un angajat plătit cu salariul minim actual încasează 2080 de lei net, mult sub nivelul unui coş minim necesar unui trai decent. Trebuie să avem în vedere că peste 1,5 milioane de români sunt plătiţi cu salariul minim şi sunt în risc de sărăcie în muncă. Stânga comasată se aşteaptă ca românii să se mulţumească, la fel ca în cazul Schengen, cu frânturi de drepturi. Pe 9 iunie, românii, sunt convins, vor alege adevărul şi transparenţa”, conchide Tomac.
Coaliţia se reuneşte, luni, de la ora 15.00, pe agenda discuţiilor fiind majorarea salariului minim, anunţată de premierul Marcel Ciolacu după Consiliul Tripartit de săptămâna trecută, când scria pe Facebook că de la 1 iulie, salariul minim va creşte la 3.700 de lei brut. Liberalii nu au ştiut de această decizie, potrivit unor surse, astfel că subiectul se va afla pe agenda coaliţiei. Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, despre majorarea salariului minim, anunţată săptămâna trecută, că este o decizie luată pe data de 15 decembrie, în coaliţie şi nu îşi aduce aminte să fi fost altă decizie.
 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.