Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, afirmă că ţara noastră are o contribuţie constantă şi consistentă la eforturile ONU de menţinere a păcii. ”România susţine o abordare de tip 360 de grade în ceea ce priveşte ameninţările la adresa securităţii europene şi euroatlantice, dovadă fiind implicarea ţării noastre în misiuni şi operaţii NATO, UE sau ONU care acoperă regiuni esenţiale pentru securitatea euro-atlantică”, arată el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tîlvăr a arătat, miercuri, într-o postare pe Facebook, că s-a întâlnit, în marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe în formatul miniştrilor Apărării din statele UE, cu secretarul general adjunct al ONU pentru operaţii de menţinere a păcii, Jean Pierre Lacroix.

”Cu această ocazie, am evidenţiat necesitatea continuării demersurilor pentru implementarea viziunii comune UE - Africa, parteneriat ce are în prim plan securitatea şi dezvoltarea economică pe termen lung. Coordonarea tuturor actorilor internaţionali pentru a răspunde cerinţelor de securitate ale statelor din vecinătatea UE este un element esenţial pentru asigurarea succesului acestor demersuri. România sprijină aspiraţiile democratice ale statelor, prin demersuri concrete la nivel bilateral, respectiv în cadrul ONU şi UE. România susţine o abordare de tip 360 de grade în ceea ce priveşte ameninţările la adresa securităţii europene şi euroatlantice, dovadă fiind implicarea ţării noastre în misiuni şi operaţii NATO, UE sau ONU care acoperă regiuni esenţiale pentru securitatea euro-atlantică”, a afirmat ministrul Apărării.

El a adăugat că, în contextul războiului de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, a evidenţiat eforturile pe care România şi ONU le fac pentru gestionarea unui număr foarte mare de refugiaţi şi în facilitarea transportului de cereale către pieţele globale.

Potrivit MApN, în cadrul întrevederii, cei doi oficiali au discutat despre eforturile ONU de menţinere a păcii şi stabilităţii pe continentul african şi în alte zone de interes pentru securitatea europeană. Astfel, ei au abordat situaţia de securitate din Republica Centrafricană, oficialul român întărind importanţa eforturilor multinaţionale în sprijinul păcii şi stabilităţii, în contextul unui mediu de securitate marcat de provocări multiple.

Ministrul Apărării a reconfirmat angajamentul României de a avea o contribuţie importantă şi continuă la eforturile ONU de management al crizelor, contribuţie apreciată de oficialul ONU, având în vedere consistenţa şi continuitatea participării cu observatori de menţinere a păcii, fiind menţionat succesul participării României la Misiunea Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA), în 2019, cu un detaşament de elicoptere IAR-330 Puma L-RM şi 120 de militari.

Oficialul român a exprimat, de asemenea, interesul deosebit al României pentru securitatea Republicii Moldova şi a Balcanilor de Vest.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.