Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a participat, joi, la evenimentul de lansare a Preşedinţiei finlandeze la Consiliul UE, ce a avut loc la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în România. Demnitarul menţionat că Preşedinţia finlandeză va avea de gestionat numeroase provocări la nivel european, precum migraţia, Brexit sau schimbările climatice, exprimând sprijinul României pentru identificarea unor soluţii care să întărească unitatea statelor membre.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe, ministrul Teodor Meleşcanu a salutat buna cooperare cu Finlanda şi Croaţia în cadrul Trio-ului de Preşedinţii România-Finlanda-Croaţia (1 ianuarie 2019-30 iunie 2020). De asemenea, a apreciat continuitatea programului de priorităţi la nivel european, pe perioada Preşedinţiei finlandeze.

Ministrul român a amintit rezultatele înregistrate de Preşedinţia României la Consiliul UE care a reuşit să finalizeze 90 de dosare legislative în primele 100 de zile de mandat şi care a gestionat peste 1.700 de evenimente în România pe perioada celor şase luni de mandat.

Meleşcanu a precizat că România a depus eforturi deosebite atât pentru pregătirea acestui mandat complex, cât şi în prima jumătate a anului 2019, când a gestionat dosare cu miză majoră la nivel european.
Oficialul român a subliniat contribuţia importantă a Summit-ului de la Sibiu privind viitorul UE în direcţia conturării Agendei Strategice pentru perioada 2019-2024, care a fost adoptată de liderii europeni la Consiliul European din 20-21 iunie 2019.

De asemenea, a exprimat speranţa că Preşedinţia finlandeză va continua negocierile privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 în baza progreselor atinse pe perioada mandatului României.

Ministrul Teodor Meleşcanu a încurajat Preşedinţia finlandeză la Consiliul UE să menţină o abordare ambiţioasă privind politica de extindere şi consolidarea relaţiilor cu ţările din Balcanii de Vest, urmărind obiectivul de a deschide negocierile de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord. În acelaşi timp, a susţinut aprofundarea cooperării cu ţările vecine în cadrul Parteneriatului Estic.

Ministrul Teodor Meleşcanu a apreciat priorităţile Preşedinţiei finlandeze în ceea ce priveşte creşterea economică sustenabilă şi incluzivă, consolidarea Pilonului Social European şi funcţionarea Agenţiei Europene de Muncă care a fost creată pe durata mandatului României.

Demnitarul român a menţionat că Preşedinţia finlandeză va avea de gestionat numeroase provocări la nivel european, precum migraţia, Brexit sau schimbările climatice, exprimând sprijinul României pentru identificarea unor soluţii care să întărească unitatea statelor membre.

Ambasadorul Finlandei în România, Marjut Akola, a mulţumit României pentru mandatul de succes exercitat în calitate de Preşedinţie rotativă a Consiliului Uniunii Europene şi a prezentat programul de lucru şi principiile care vor sta la baza Preşedinţiei finlandeze la Consiliul UE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.