Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu spune că în ţara noastră este activat de 11 ani mecanismul de cooperare şi verificare (MCV), însă în rapoartele acestuia nu au fost niciodată precizate abuzurile din justiţie provocate de protocoalele încheiate între serviciile de informaţii şi instituţiile din domeniul justiţiei. Tăriceanu a atras atenţia că MCV ar putea să nu fie eficient, iar prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, ar trebui să recunoască acest lucru. Liderul ALDE a mai spus că problema principală a României nu este corupţia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Este un paradox la care domnul Timmermans (prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, n.r.) evită să se refere. România are de 11 ani acest MCV în funcţiune, dar cum se face că nu a văzut existenţa protocoalelor, a ingerinţelor serviciilor de informaţii, a modului abuziv în care au funcţionat parchetele? Dacă Timmermans achiesează la aceste realităţi, atunci trebie să recunoască eşecul acestui mecanism, să recunoască incapacitatea Comisiei de a folosi acest mecanism în mod eficient. Domnul Timmermans a preferat să evite cu multă abilitate în a intra în aceste subiecte şi să se refere la zona de combatere a corupţiei”, a declarat marţi preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

El a mai spus că problema principală a ţării noastre nu este corupţia, deşi se declară de acord că lupta cu acest fenomen trebuie continuată, dar fără să fie afectate normele constituţionale.

"Sigur că statul de drept înseamnă şi combaterea corupţiei, dar nu asta e problema principală în România. Combaterea corupţiei trebuie continuată, dar nu trebuie făcută cu desconsiderarea normelor constituţionale şi legale în vigoare, cu principiu că putem accepta şi daune colaterale. Nu putem accepta acest lucru. Ştiţi că există un principiu în justiţie care spune că mai bine ai 10 vinovaţi liberi, decât o persoană nevinovată condamnată. Dezbaterea de ieri a dezvălt o serie de carenţe în informarea Parlamentului European. Pe mine m-a dezamăgit nivelul de dezbatere pentru că în loc să se intre în fondul problemelor, s-a rezumat la o chestie de campanie electorală, de propagandă, ocolind miezul problemelor”, a declarat Tăriceanu.

Liderul ALDE a subliniat că în legile justiţiei nu există nicio prevedere care să afecteze combaterea corupţiei, iar România şi-a asumat acest lucru şi nu trebuie să se „poziţioneze în postura în care primeşte lecţii de la alţii”.

"Dezbaterea de ieri a dovedit un lucru: foarte mulţi dintre cei care au luat cuvântul cunosc foarte puţin sau extrem de superficial subiectele din ţară. (...) Aceste luări de poziţie sunt justificate de campania electorală care se apropie cu repeziciune pentru alegerile din Parlamentul European. (...) Din acest motiv, dezbaterea a fost mai animată decât ar fi trebuit să fie, având în vedere că aceste modificări care sunt propus în România pentru reformarea justiţiei au un scop foarte clar: restabilirea independenţei justiţiei, respectarea principiului separaţiei puterilor în stat, acest mecanism ale serviciilor de informaţii care au afectat în mod grav şi au distorsionat actele de justiţie”, a mai spus Tăriceanu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.