Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a declarat, marţi, că legile securităţii naţionale trebuie readuse încă o dată în dezbatere publică şi puse în acord cu realităţile din zilele noastre, el exprimîndu-şi convingerea că aceste legi nu vor putea fi adoptate în această legislatură, aflată pe final de mandat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În privinţa legilor securităţii naţionale, pachetul de legi care a fost înaintat încă din 2007 Parlamentului a fost respins anul trecut. Avem o lege de funcţionare a SRI care este veche de prin '92. Sigur că trebuie aduse aceste legi, inclusiv legile securităţii naţionale, încă o dată în dezbatere publică şi puse în acord cu realităţile actuale", a declarat Călin Popescu Tăriceanu. 

Preşedintele Senatului a menţionat că există ameninţări teroriste la care ”România trebuie să fie pregătită să facă faţă”.

”În acelaşi timp, toate aceste ameninţări nu pot să constituie un motiv pentru îngrădirea sau încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, cum, din păcate, în ultima perioadă s-a întâmplat, nu din motive de securitate naţională, ci pur şi simplu din cauza acţiunilor unor instituţii de forţă din România", a precizat Tăriceanu. 

Liderul ALDE a menţionat că nu crede că aceste legi vor putea fi adoptate în această legislatură aflată la final de mandat.

"Urmează campania electorală, perioadă în care mă aştept ca Parlamentul să nu fie foarte activ, din contră. După aceea va mai rămâne încă o lună până la vacanţa de vară şi în toamnă agenda va fi foarte marcată de alegerile parlamentare. Legi fundamentale este bine să fie făcute de un Parlament cu o legitimitate proaspătă, nu pe final de mandat”, a explicat el. 

Comisia pentru controlul SRI a informat conducerea Parlamentului că, în urma discuţiilor cu reprezentanţii Serviciului, s-a ajuns la concluzia că este nevoie de modificări legislative în domeniul terorismului, precum şi de proiecte noi privind cartelele prepay şi domeniul securităţii cibernetice.

Discuţiile au avut loc săptămâna trecută, între reprezentanţii SRI şi parlamentarii din Comisia comună pentru controlul asupra Serviciului. Comisia a înaintat conducerii Parlamentului o concluzie a acestor discuţii, în contextul atacurilor de la Bruxelles, precum şi a escaladării generale a riscului terorist.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.