Armata ucraineană a recunoscut luni "succese tactice" ale Rusiei în regiunea Harkov (nord-est), unde Moscova a afirmat că a cucerit alte patru localităţi din apropierea frontierei în cadrul ofensivei sale lansate vineri, care a dus la evacuarea a mii de civili, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La începutul zilei de luni, Statul Major ucrainean a recunoscut într-un mesaj pe Facebook că "inamicul înregistrează în prezent succese tactice", adăugând că "luptele continuă în localitatea de frontieră Vovchansk", care avea circa 3.000 de locuitori înainte de actuala ofensivă şi unde Moscova a mobilizat "până la cinci batalioane", potrivit Kievului.

Această înaintare a ruşilor intervine în contextul în care preşedintele Vladimir Putin a făcut duminică seara o remaniere surpriză la Moscova şi l-a demis pe emblematicul său ministru al apărării Serghei Şoigu, după doi ani de conflict în Ucraina fără un rezultat clar.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Jurnaliştii AFP au putut vedea duminică persoane evacuate în apropiere de Vovchansk, majoritatea în vârstă şi dezorientate.

"Nu eram pregătiţi să plecăm", a declarat Lyouda Zelenskaia, în vârstă de 72 de ani, cu pisica ei Zhora în braţe. La fel ca ea, Lyuba Konovalova, în vârstă de 70 de ani, şi-a amintit "noaptea terifiantă" care a precedat evacuarea lor.

Potrivit lui Oleksiï Kharkivsky, un poliţist din Vovchansk, "mai multe persoane" au murit în bombardamentele de sâmbătă, iar "oraşul este în permanenţă sub focuri de armă". "Artilerie, mortiere, inamicul atacă cu tot ce are", a declarat acest poliţist mobilizat pentru evacuarea locuitorilor.

Potrivit acestuia, aproximativ 1.500 de persoane au fost evacuate începând de vineri din oraş, care a fost lovit de 32 de atacuri cu drone în ultimele 24 de ore. Duminică, aproximativ 500 de persoane mai erau în localitate, potrivit guvernatorului regiunii Harkov, Oleg Synegoubov.

"Toate zonele de la graniţa de nord se află sub focul inamicului aproape 24 de ore pe zi. Situaţia este dificilă", a precizat Synegoubov pe reţelele de socializare.

- Situaţia "s-a deteriorat semnificativ" -.

Duminică, Ministerul rus al Apărării a raportat capturarea a patru localităţi foarte aproape de graniţă - Gatishche, Krasnoe, Morokhovets şi Oleikovo - în regiunea Harkov, unde se află al doilea oraş ca mărime din Ucraina.

Volodymyr Tymochko, şeful poliţiei din regiunea Harkov, a declarat că Vovchansk a fost atacat din trei părţi şi că trupele ruseşti se află la periferie. "În pofida luptelor active, poliţia continuă să evacueze" populaţia, a declarat el pentru AFP la punctul de evacuare.

Comandantul-şef al forţelor ucrainene, Oleksandr Syrsky, a declarat că "tentativele de a trece prin apărare au fost oprite", dar a recunoscut că situaţia în regiunea Harkov s-a "deteriorat semnificativ" şi rămâne "complicată". Forţele ucrainene "fac tot ce pot pentru a-şi menţine liniile de apărare şi a provoca pagube inamicului", a declarat el.

"În pofida tuturor evenimentelor care au loc în regiune, (oraşul) Harkov este calm, nu vedem oameni plecând", a declarat primarul acestuia, Igor Terejov.

Autorităţile de la Kiev au avertizat de săptămâni întregi că Moscova ar putea încerca să atace regiunile de frontieră din nord-estul ţării, într-un moment în care Ucraina se confruntă cu întârzieri ale ajutorului occidental şi cu un deficit de soldaţi.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.