Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, după consultările de la Cotroceni, că formaţiunea este de acord să nu existe amnistie pentru fapte de corupţie, dar are ”rezerve serioase” cu privire la extinderea posibilităţii de a ataca ordonanţele de urgenţă la Curtea Constituţională pentru că această instituţie ar putea deveni şi mai mult un arbitru politic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”I-am explicat că avem reserve foarte serioase în privinţa extinderii dreptului de a ataca la Curtea Constituţională ordonanţele emise de Guvern, dintr-un motiv simplu: (…) ar rezulta un Guvern extreme de slăbit, care nu ar mai puta să exercite funcţia de legislative delegate. Evident, şi mai grav, transformâm şi mai mult Curtea Constituţională într-un aribtru politic”, a spus Călin Popescu Tăriceanu, la ieşirea de la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis.

Tăriceanu a explicat că ALDE nu a fost împotriva întrebărilor de la referendum, ci împotriva modalităţii în care s-a organizat scrutinul, simultan cu alegerile pentru Parlamentul European.

”Vreu să se înţeleagă foarte bine că ne-am opus acestei şmecherii de a organiza simultan referendumul cu alegerile, pentru că rezultatul a fost o lipsă de dezbatere cronică pe temele europene, care sunt foarte importante”, a mai spus Tăriceanu.

Liderul ALDE a afirmat că formaţiunea a solicitat ca, dacă este nevoie de un alt referendum pentru rezivuirea Constituţiei, acesta să aibă loc ”imediat”, nu odată cu alte alegeri.

”Referendumul trebuie organizat imediat, deci imediat după ce Parlamentul rezolvă această problemă. Deci imediat, nu cu ocazia altui rând de alegeri, pentru că nu vreau să se înţeleagă că această şmecherie care a funcţionat odată o mai trecem cu vederea. Nu vrem să folosim referendumul iarăşi pentru distorsionarea rezultatului alegerilor. Punctul nostru de vedere este că referendumul pentru aprobarea acestor modificări, dacă vor fi de rang constituţional, trebuie făcut imediat după adoptarea de către Parlament”, a mai spus liderul ALDE. 

În plus, Tăriceanu a precizat că 2,5 milioane de români, fie au spus ”Nu” la referendum, fie nu au votat la acest scrutin. 

În plus, şeful ALDE a spus că problemele din justiţie – inteceptările, protocoalele secrete – nu vor fi rezolvate prin acest referendum.

”Acestor cetăţeni, precum şi tuturor cetăţenilor din România, vreau să le transmit următorul mesaj din partea noastră: Problemele cu care se confruntă justiţia din România - ascultarea pe scară largă a telefoanelor, protocoalele secrete dintre servicii, procuratură, Înalta Curte, CSM, abuzurile din justiţie ale procurorilor deja celebre, presunile făcute de servicii şi de procurori asupra judecătorilor - aceste probleme rămân în continuare să fie rezolvate. Ele nu s-au rezolvat prin aprobarea referendumului cu majoritate. Ele vor trebui în continuare să fie rezolvate, nu ne putem imagina că ele se rezolvă de la sine, nu ne putem imagina că dacă acum referendumul s-a aprobat trebuie să închidem ochii la aceste probleme şi să ne facem că ele nu există”, a afirmat preşedintele ALDE. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.