Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a acuzat, miercuri, că CSM şi Parchetul General au devenit "tot mai politice", în urma criticilor instituţiilor la adresa proiectelor privind graţierea şi modificarea Codurilor penale, şi a adăugat că vrea să organizeze o proprie dezbatere în Senat, cu şefii acestor instituţii, pe tema proiectelor Guvernului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În ultima perioadă, CSM şi Parchetul General au început să devină tot mai politice. CSM să nu uite că este garantul independenţei justitţei, nu trebuie să fie parte activă în dezbaterea politică", a spus preşedintele Senatului.

El a afirmat că va cere aprobarea conducerii Senatului pentru a organiza o dezbatere la care îi va invita pe preşedintele CSM, procurorul general al României şi membri ai asociaţiilor profesionale.

"Eu cred că asemenea acte normative de importanţă trebuie dezbătute cu cei care sunt parte a puterii judecătoreşti. Vreau să ascult punctul lor de vedere. Vreau să fac ceva ce, din păcate, Guvernul anterior nu a făcut - această discuţie prin care vreau să arăt toată deschiderea pe care noi, Senatul, o avem faţă de procesul democratic şi legislativ", a adăugat Tăriceanu.

Liderul ALDE s-a referit şi la modul în care Guvernul a adoptat marţi OUG privind Codurile penale, afirmând că a fost o procedură "legală".

"Procedura pe care Guvernul a adoptat-o respectă prevederile legale, este în puterea Guvernului să adopte proiecte de lege şi proiecte de ordonanţe. Deci, din acest punct de vedere, nu am nimic de comentat", a afirmat el.

OUG privind modificarea codurilor penale aprobată în 31 ianuarie de Guvern a fost depusă la Parlament însoţită de avizul negativ dat de CSM în 25 ianuarie, pe vechea variantă a textului, diferită de cea care deja a fost publicată şi în Monitorul Oficial. De altfel, deşi a fost solicitat să se pronunţe asupra noii variante de OUG, CSM nu a mai reuşit să îşi dea avizul, ordonanţa fiind deja publicată încă de marţi noaptea în Monitorul Oficial şi depusă tot atunci şi la Senat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.