Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat sâmbătă că, după vizita prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, a văzut în spaţiul public două tipuri de ieşiri: una în care politicienii au criticat ţara – ceea ce i-a adus aminte de comunism – şi una pe care ar numi-o de “verticalitate şi în conformitate cu principiile europene. Acesta susţine că nu există niciun considerent politic care „să justifice să închidem ochii la abuzuri sau la încălcarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor” şi spune că în România sunt sute de cazuri de abuzuri „ale statului paralel împotriva cetăţenilor”. El mai explică şi că oamenii politici şi preşedintele Klaus Iohannis „recită statistici” privind activitatea DNA, iar încălcarea legii de către procurprul-şef şi abuzurile instituţiei „par amănunte” pentru ei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Am urmărit cu multă atenţie reacţiile care au urmat vizitei în România a prim-vicepreşedintelui CE, Frans Timmermans. Au fost două tipuri de reacţii în spaţiul public. Primul tip de reacţie – pe care am văzut-o la politicienii români care şi-au făcut un obicei în a-şi critica propria ţară – mi-a amintit de comunism şi de vizitele secretarului de partid. Cu mânie proletară au înfierat România, au vorbit despre activarea articolului 7 pentru nerespectarea statului de drept, deşi chiar Frans Timmermans a precizat clar că nu se are în vedere un asemenea pas. În comunism, aceşti oameni mărunţi s-ar fi plecat în faţa secretarului de partid; unii au şi făcut-o, fiind slujitori mărunţi ai sistemului represiv, iar acum doar şi-au schimbat stăpânii”, a scris Tăriceanu pe contul său de Facebook.
 
El spune că celălalt tip de ieşire pe care a remarcat-o a fost una pe care o numeşte "verticală şi în conformitate cu principiile europene".
 
„Am văzut însă şi un alt tip de reacţie, pe care aş numi-o de verticalitate şi în conformitate cu principiile europene. Este o reacţie a celor care văd relaţia cu oficialii europeni ca fiind una de parteneriat, nu de subordonare. În această zonă, vizita lui Frans Timmermans a fost prezentată cu obiectivitate, ca parte a unui dialog instituţional care să faciliteze atingerea unor obiective pe care le-aş numi comune, din care cel mai important este ridicarea MCV. Salut această atitudine şi cred că doar aşa România poate să fie mai puternică în Uniunea Europeană”, continuă preşedintele Senatului.
 
El afirmă că a avut un dialog pozitiv cu Frans Timmermans şi apreciază atitudinea pozitivă a acestuia în ceea ce priveşte determinarea sa privind ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificre (MCV).
 
„Ca preşedinte al Senatului, am avut un dialog consistent şi pozitiv cu Frans Timmermans. Am apreciat atitudinea constructivă şi determinarea exprimată pentru a acompania România pentru ridicarea MCV”, mai spune şeful Senatului.
 
Călin Popescu Tăriceanu susţine că nu există niciun considerent politic care „să justifice să închidem ochii la abuzuri sau la încălcarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor” şi spune că în România sunt sute de cazuri de abuzuri „ale statului paralel împotriva cetăţenilor”.
 
“Vreau să fac, însă, şi o serie de precizări şi să pun o serie de accente care consider că nu au avut suficientă vizibilitate după această întâlnire: nu există considerente politice care să justifice să închidem ochii la abuzuri sau la încălcarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. Este suficient ca un singur cetăţean român să fie victima unor abuzuri, să fie arestat pe baza unor dovezi fabricate, să facă închisoare nevinovat, pentru a trage semnale de alarmă în societate şi a lua atitudine astfel încât aceste abuzuri să nu se repete. În România, sunt sute de astfel de cazuri de abuzuri ale statului paralel împotriva cetăţenilor care au fost prezentate în media şi, inclusiv, expuse prin decizii ale unor magistraţi. Oare câte alte multe abuzuri s-au petrecut, fără a fi şi prezentate în presă?”, arată Tăriceanu.
 
El mai explică faptul că, în calitate de liberal, preşedinte al Senatului şi de preşedinte al singurului partid liberal din România, nu va face niciun pas înapoi în lupta pentru drepturile românilor. El susţine că „poartă” această luptă de la Revoluţie şi nu vrea ca familia sa „să moştenească o ţară în care telefoanele le sunt ascultate, în care abuzurile sunt la ordinea zilei şi în care libertatea este o valoare dispensabilă”.
 
“Ca liberal, ca preşedinte al singurului partid liberal din România şi ca preşedinte al Senatului nu voi face nici un rabat şi nici un pas înapoi în lupta pentru drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Nu voi închide ochii la abuzuri, pentru că am o datorie în faţa românilor care ne-au susţinut în alegeri şi ne-au cerut acest lucru. Aşa funcţionează democraţia: cei care decid sunt cetăţenii la vot, iar liderii aleşi au datoria de a acţiona pentru a pune în practică agenda cu care au fost aleşi. Port această luptă şi pentru că am trăit într-un sistem opresiv, înainte de 1989 şi nu vreau ca băieţii mei şi copiii de astăzi să moştenească o ţară în care telefoanele le sunt ascultate, în care abuzurile sunt la ordinea zilei şi în care libertatea este o valoare dispensabilă”, continuă liderul ALDE.
 
Tăriceanu spune că oamenii politici şi preşedintele Klaus Iohannis „recită statistici” privind activitatea DNA, iar încălcarea legii de către procurorul-şef DNA şi abuzurile instituţiei „par amănunte” pentru ei.
 
„Spun aceste lucruri pentru că tot văd oameni politici, în frunte cu preşedintele Klaus Iohannis, cum recită statistici: numărul de anchete a crescut, procurorii au X% rata de condamnări; exact ca un politruc din vremea comunistă, care vorbea despre producţia la hectar. Încălcările Constituţiei de către procurorul şef al DNA, abuzurile şi dovezile fabricate, oamenii nevinovaţi care au fost arestaţi abuziv, toate par amănunte care nu au suficientă greutate în faţa acestor statistici. De ce? Pentru că, pentru domnul Iohannis, aceşti români sunt doar statistici, procente mai scăzute decât procentul condamnărilor. Pentru domnul Iohannis, atât timp cât procentul condamnărilor este mai ridicat decât cel al abuzurilor, DNA este pe plus”, explică acesta.
 
Conform preşedintelui Senatului, este o iluzie că politicienii europeni vor lupta împotriva abuzurilor din România, explicând că reforma în Justiţie a fost votată în Parlament, CCR a fost de accord în aspectele fundamentale cu aceste legi, urmând ca modificarea Codurilor penale, de asemenea, să fie pusă în accord cu Directivele europene şi deciziile CEDO.
 
„A doua precizare: România trebuie să îşi facă curăţenie în propria casă. Este o iluzie că politicienii europeni vor lupta ei împotriva abuzurilor din România. Instituţiile europene cu atribuţii pentru protejarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor – mă refer la CEDO - au avertizat România în repetate rânduri; dar este rolul oamenilor politici, aleşi democratic de români, să ia măsuri. Acest lucru este făcut în aceste luni de Parlament, aspect pe care l-am subliniat în dialogul cu Frans Timmermans. Avem legile de reformă ale Justiţiei pe care Parlamentul le-a votat. CCR a fost de acord, în aspectele fundamentale cu aceste legi, iar modificările solicitate pe unele articole vor fi operate de Parlament. Urmează dezbaterea proiectelor de lege de modificare ale Codului Penal şi Codului de Procedură penală pentru a le pune în acord cu deciziile CCR,cu Directivele europene şi hotărârile CEDO”, explică preşedintele Senatului.
 
El salută curajul ministrului Justiţiei şi spune că niciun atac la adresa lui nu a adus vreun argument că Laura Codruţa Kovesi nu a încălcat Constituţia.
 
„Aşa cum am spus, obiectivul nostru este de a da instrumentele necesare oamenilor de bună credinţă din sistemul de Justiţie pentru a stopa abuzurile şi a reforma cu adevărat sistemul. Din acest punct de vedere, vreau să salut curajul de care a dat dovadă ministrul Tudorel Toader. Pentru prima oară după 10 ani, un specialist care ştie sistemul juridic din interior şi care a activat ca procuror la început de carieră, iar apoi a avut un parcurs remarcabil în mediul universitar, ajungând inclusiv judecător la CCR, a realizat o analiză amplă, cu argumente juridice precise, o analiză pe care nimeni nu a demontat-o până acum. Am văzut multe atacuri la persoană împotriva ministrului Justiţiei, dar nici un argument care să arate că dna Kovesi nu a încălcat Constituţia în repetate rânduri, pentru a face referire doar la unul din principalele argumente aduse de ministrul Justiţiei”, mai scrie liderul Senatului.
 
În final, Călin Popescu Tăriceanu spune: „Acest raport a deschis definitiv cutia Pandorei şi a expus abuzurile sistemului. Cei care se străduiesc să închidă cutia la loc şi să afirme că nimic nu s-a întâmplat nu înţeleg un singur lucru: România nu se va întoarce la un sistem opresiv, iar statul paralel nu are cum să câştige atât timp cât suntem o ţară europeană şi democratică”.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.