Fostul ministru al Justiţiei Stelian Ion a comentat, luni seară, excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Dănileţ, apreciind că este un ”linşaj judiciar”, care nu ar fi fost posibil fără votul preşedintelui CSM, Bogdan Mateescu. ”Au reuşit să facă ceea ce Dragnea nici nu îndrăznea să viseze”, a afirmat Stelian Ion, precizând că USR va sesiza Comisia Europeană. La rândul său, preşedintele USR, Dacian Cioloş. A afirmat că ”PNL, PSD şi UDMR încep distrugerea justiţiei” şi, chiar dacă rezultatul final nu va fi excluderea efectivă a judecătorului, semnalul a fost dat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Au reuşit să dea o lovitură dură magistraţilor care susţin reforma sistemului judiciar! Este grav şi periculos ce se întâmplă la CSM. Inspecţia Judiciară condusă de judecătorul Netejoru, plasat politic de PSD la conducerea acestei structuri tot mai nocive, a propus excluderea judecătorului Cristi Dănileţ din magistratură. Pretextul? Postări pe TikTok care ţin de viaţa privată a magistratului. Propunerea a fost adoptată de Secţia pentru judecători a CSM la limită de voturi. Fără votul preşedintelui CSM, Bogdan Mateescu, acest linşaj judiciar nu ar fi avut succes”, a scris, luni seară, pe Facebook, Stelian Ion.  

Acesta a afirmat că ”nu este singura sancţiune aberantă luată la propunerea Inspecţiei Judiciare de către CSM, au fost date şi altele controversate, care au căutat nod în papură magistraţilor reformişti”.  

”Este o adevărată acţiune de răzbunare şi epurare prin înlăturarea sau reducerea la tăcere a magistraţilor care, ne amintim bine, în plin asalt legislativ împotriva justiţiei au îndrăznit să ia atitudine, să comenteze, să spună adevărul şi să sesizeze instanţele europene. Preşedintele CSM, judecătorul Bogdan Mateescu, încă în funcţie doar pentru că au fost separate în acest an alegerile pentru noua conducere de prezentarea raportului de activitate al actualei conduceri, are de dat explicaţii pentru atacul tot mai intens împotriva magistraţilor”, a mai scris Stelian Ion.  

Fostul ministru apreciază că ”ceea ce se întâmplă la Inspecţia Judiciară şi la Secţia pentru judecători a CSM este, totodată, şi rodul semnalelor politice transmise pas cu pas către sistemul judiciar: menţinerea SIIJ, blocajul din jurul legilor justiţiei, eliminarea discursului anticorupţie sau păstrarea lui Lucian Netejoru la conducerea Inspecţiei judiciare în ciuda activităţii controversate şi a bilanţului care marchează ineficienţa acestei structuri”. 

”Astăzi, Inspecţia judiciară şi Secţia pentru judecători a CSM au reuşit să facă ceea ce Dragnea nici nu îndrăznea să viseze. Vom sesiza Comisia Europeană despre aceste grave derapaje. Începe o perioada foarte grea, lumea e obosită şi preocupată de multe alte probleme, dar răspunsul nostru trebuie să fie ferm dacă nu vrem să trăim într-un stat în care mafia politică domină absolut tot şi în care justiţia e redusă la tăcere. CSM şi Inspecţia Judiciară trebuie reformate din temelii pentru că s-au transformat în adevărate inchiziţii care servesc mai degrabă interesele politicienilor corupţi”, a mai scris Stelian Ion.  

La rândul său, liderul USR, Dacian Cioloş, a afirmat că ”PNL, PSD şi UDMR încep distrugerea justiţiei”.  

”Puţina reformă realizată va face paşi uriaşi înapoi din cauza coaliţiei girate de preşedintele Iohannis. Ne compromitem iremediabil parcursul european şi ne alăturăm Poloniei şi Ungariei pe lista de ţări-problemă. Excluderea judecătorului Cristi Danileţ din magistratură arată rău din orice punct de vedere privim lucrurile. Chiar şi dacă această decizie a CSM va fi întoarsă de Înalta Curte, semnalul a fost dat. Judecătorii trebuie să aibă mare grijă, oricine poate păţi ce a păţit Danileţ”, a scris Dacian Cioloş pe Facebook.  

Acesta susţine că a primit informaţii în ultimele luni că mai mulţi judecători şi procurori se simt timoraţi şi se află în diferite stadii de cercetări disciplinare. 

”Respect independenţa justiţiei şi neamestecul politicienilor în treburile ei interne, dar ştiu şi că Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, inventată de PSD, nu e desfiinţată, cum nici legile justiţiei făcute de Dragnea şi Iordache nu au fost complet modificate. Şi cunosc din vechea coaliţie rezistenţa la orice modificare. Vă reamintesc doar că fitilul care a destrămat coaliţia cu PNL şi UDMR a pornit tot de la Justiţie şi de la dorinţa foştilor colegi de a scăpa de Stelian Ion, pentru că nu era controlabil. Nu vreau să cred că ne îndreptăm spre scenarii cunoscute, precum cele din Polonia sau Ungaria, cu un DNA fără dinţi şi cu magistraţi timoraţi. Dacă însă se întâmplă acest lucru, rezistenţa trebuie să fie pe măsură şi vă garantez că USR va fi în prima linie”, a mai scris Cioloş.  

Consiliul Superior al Magstraturii a decis, luni, excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Dănileţ pentru ”manifestări pe reţelele de socializare”. Judecătorul precizează că sancţiunea i-a fost aplicată pentru filmuleţe publicate pe TikTok.  

 
 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.