Mai puţin de un sfert dintre români consideră că imigranţii din Orientul Mijlociu reprezintă o mare ameninţare pentru România, în timp ce 68,6% au o opinie contrară, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. Acelaşi sondaj mai arată că 21,1% dintre români consideră persoanele venite din Ucraina o ameninţare, iar cei care au o astfel de părere despre cetăţenii proveniţi din state UE reprezintă 10,5%.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Atitudinea faţă de imigraţia din Orientul Mijlociu, Ucraina sau alte state ale UE

Imigranţii din Orientul Mijlociu

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

23.4% dintre români cred că imigranţii din Orientul Mijlociu reprezintă o mare ameninţare pentru România, 17.9% o mică ameninţare, 25.9% nicio ameninţare, nicio oportunitate, 16.5% o mică oportunitate, iar 4.3% o mare oportunitate. 4% declară că nu le pasă, iar 8% nu ştiu sau nu răspund.

22% dintre votanţi PSD-PNL cred că oamenii din Orientul Mijlociu reprezintă o mare ameninţare, 32% dintre votanţii AUR şi 25% dintre votanţii ADU. Împărtăşesc această opinie  18% dintre cei cu vârsta între 18 şi 29 ani, 21% dintre cei între 30 şi 44 ani, 24% dintre cei cu între 45 şi 59 ani, 28% dintre cei peste 60 de ani. Cred că oamenii din Orientul Mijlociu reprezintă o mare ameninţare 26% dintre cei cu studii primare, 23% dintre cei cu studii medii şi 22% dintre cei cu studii superioare. Aceeaşi opinie o au 28% dintre bucureşteni, 27% dintre locuitorii oraşelor peste 90 mii locuitori, 21% dintre locuitorii oraşelor sub 90 mii locuitori, 22% dintre locuitorii din rural.      

Imigranţii din Ucraina

21.1% dintre români cred că oamenii veniţi din Ucraina reprezintă o mare ameninţare pentru România, 16.4% că sunt o mică ameninţare, 35.2% nicio ameninţare, nicio oportunitate, 13.6% o mică oportunitate, iar 5.1% o mare oportunitate. 2.5% declară că nu le pasă, iar 6.1% nu ştiu sau nu răspund.

20% dintre votanţi PSD-PNL cred că oamenii din Ucraina reprezintă o mare ameninţare, 28% dintre votanţii AUR şi 7% dintre votanţii ADU. Împărtăşesc această opinie  17% dintre cei cu vârsta între 18 şi 29 ani, 26% dintre cei între 30 şi 44 ani, 21% dintre cei cu între 45 şi 59 ani, 20% dintre cei peste 60 de ani. Cred că oamenii din Ucraina reprezintă o mare ameninţare 39% dintre cei cu studii primare, 20% dintre cei cu studii medii şi 10% dintre cei cu studii superioare. Aceeaşi opinie o au 17% dintre bucureşteni, 14% dintre locuitorii oraşelor peste 90 mii locuitori, 24% dintre locuitorii oraşelor sub 90 mii locuitori, 24% dintre locuitorii din rural. 

Cetăţenii proveniţi din alte state membre ale UE

10.5% dintre cei intervievaţi cred că oamenii din alte state membre ale UE reprezintă o mare ameninţare pentru România, 10.7% o mică ameninţare, 38.5% nicio ameninţare, nicio oportunitate, 19.3% o mică oportunitate, iar 11.9% o mare oportunitate. 3.5% spun că nu le pasă, iar 5.6% nu ştiu sau nu răspund.

9% dintre votanţi PSD-PNL cred că oamenii din alte state membre ale UE reprezintă o mare ameninţare, 17% dintre votanţii AUR şi 3% dintre votanţii ADU. Împărtăşesc această opinie  8% dintre cei cu vârsta între 18 şi 29 ani, 12% dintre cei între 30 şi 44 ani, 11% dintre cei cu între 45 şi 59 ani, 11% dintre cei peste 60 de ani. Cred că oamenii din alte state membre ale UE reprezintă o mare ameninţare 19% dintre cei cu studii primare, 10% dintre cei cu studii medii şi 4% dintre cei cu studii superioare. Aceeaşi opinie o au 8% dintre bucureşteni, 8% dintre locuitorii oraşelor peste 90 mii locuitori, 11% dintre locuitorii oraşelor sub 90 mii locuitori, 13% dintre locuitorii din rural.

”Procentul românilor care consideră că imigranţii din diverse zone ale lumii reprezintă o mare ameinţare pentru România este mic, în comparaţie cu cei care nu împărtăşesc o asemenea părere. Acest lucru relevă o atitudine relativ tolerantă, în pofida unor excese discursive populiste subversive menite să stimuleze o atitudine ostilă în special faţă de refugiaţii din Ucraina. Sub un sfert dintre români cred că imigranţii din Orientul Mijlociul reprezintă o mare aminţare, comparativ cu apropate 70% care nu susţin acest punct de vedere; doar aproximativ o cincime cred că imigranţii din Ucraina reprezintă o mare ameninţare, comparativ cu peste 70% care nu împărtăşesc această opinie; şi doar unul din zece români crede că imigranţii din alte zone reprezintă o mare ameninţare, comparativ cu 80% care nu susţin această aserţiune. Votanţii AUR sunt mai sceptici cu privire la imigranţi, indiferent din ce zonă a lumii ar veni, în timp ce votanţii ADU sunt mai toleranţi. Votanţii PSD-PNL au opinii similare cu media populaţiei. Tinerii sunt mai toleranţi faţă de imigranţi, la fel şi persoanele cu studii superioare. Locuitorii din Bucureşti şi marile oraşe sunt mai toleranţi cu privire la imigranţii din Ucraina, comparativ cu locuitorii oraşelor medii, mici şi a celor din mediul rural. Pe de altă parte, bucureştenii şi locuitorii marilor oraşe sunt ceva mai intoleranţi faţă de imigranţii proveniţi din Orientul Mijlociu, comparativ cu locuitorii oraşelor medii, mici şi cei din rural”, remarcă Remus Ştefureac, director INSCOP Research.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 12 - 20 aprilie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.