Senatorul USR de Diaspora Radu Mihail a trimis sâmbătă o scrisoare către Biroul Electoral al Circumscripţiei 43 pentru a cere explicaţii cu privire la voturile prin corespondenţă ale cetăţenilor din afara ţării care nu au ajuns la destinaţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Am constatat din informaţiile oficiale publicate de către Biroul Electoral că doar ceva mai mult de jumătate dintre cetăţenii care au solicitat să voteze prin corespondenţă au primit confirmari ca plicurile pe care le-au trimis cu votul au ajuns la destinatie. De asemenea, am primit numeroase semnale de la cetăţeni români din Diaspora care au fost notificaţi de faptul că votul lor prin corespondenţă nu ajuns, cu toate că l-au trimis cu săptămani bune înainte. Sunt şi situaţii în care două persoane au semnalat că au trimis în acelaşi moment, din acelaşi loc, plicurile cu votul şi au avut surpriza să primească mesaje diferite - una că votul a ajuns, o alta că nu a ajuns”, arată senatorul USR în scrisoare.
Acesta solicită Biroul Electoral al Circumscripţiei  43 următoarele clarificări: 
„- Câte plicuri au ajuns şi au fost înregistrate în România?
- Câte plicuri au ajuns şi au fost înregistrate la locaţiile din străinătate?
- Ce măsuri aveţi invedere pentru a verifica dacă toate plicurile ajunse la destinaţie au fost înregistrate?
 - Ce măsuri aveţi în vedere pentru că cei aproape douăzeci de mii de cetăţeni care au solicitat să voteze prin corespondenţa dar care au fost notificaţi că votul lor nu a ajuns să fie informaţi şi pe alte căi că pot merge să voteze astăzi şi mâine la oricare dintre secţiile de votare din afară graniţelor?”, conform sursei citate.
  Radul Mihail mai precizează că „cetăţenii români aflaţi în afară ţării trebuie să îşi exprime neigradit şi cu uşurinţă dreptul la vot, împreună cu toţi ceilalţi cetăţeni, iar statul român are îndatorirea să se asigure că dreptul lor de a vota nu va mai fi niciodată afectat aşa cum s-a întâmplat în mai multe ocazii, cel mai grav anul trecut la alegerile pentru parlamentul European”. 
 
Un număr de 39.244 de alegători s-au înscris pentru votul prin corespondenţă, în Diaspora, potrivit AEP.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.