Senatorii liberali au cerut luni explicaţii Biroului Permanent cu privire la nerespectarea calendarului vizând dosarul în care Parchetul General cere aviz pentru urmărirea penală a preşedintelui Senatului, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu. Ei au cerut introducerea acestui subiect pe ordinea de zi a şedinţei de plen din 20 februarie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Grupul PNL solicită o explicaţie cu privire la nerespectarea calendarului votat în Biroul Permanent pentru dosarul prin care Parchetul General solicită începerea urmăririi penale în cazul domnului Călin Popescu Tăriceanu Această întârziere neregulamentară fără precedent din partea Comisiei juridice a Senatului este generată cel mai probabil de interese politice PSD - ALDE", spun liberalii în solicitarea adresată Biroului Permanent.

De asemenea, ei solicită discutarea acestui subiect în şedinţa de plen din 20 februarie, precum şi sancţionarea preşedintelui Comisiei juridice pentru că nu a respectat termenele stabilite chiar în Regulament.

"Vă cerem ca acest dosar să fie introdus pe ordinea de zi a şedinţei de plen din 20 februarie solicitându-vă pe această cale ca, în cazul în care raportul nu este elaborat, situaţia dosarului să fie discutată fără raport de către plenul Senatului. Totodată, cerem sancţionarea preşedintelui Comisiei juridice pentru nerespectarea termenelor stabilite chiar în Regulamentul Senatului", mai afirmă senatorii liberali în solicitare.

Biroul permanent al Senatului a discutat, în 12 noiembrie, cererea DNA de ridicare a imunităţii preşedintelui Senatului.Cererea a fost trimisă la Comisia juridică, iar în următoarele 14 zile putea fi studiat dosarul, care are peste 70 de volume şi cuprinde peste 17.000 de pagini. 

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este acuzat că a primit, în perioada în care era premier, „foloase materiale” de aproape 800.000 de dolari de o firmă austriacă pentru a interveni pentru încheierea unor acte adiţionale la un contract derulat de companie. Suma primită de Tăriceanu reprezenta un comision de 10 la sută din valoarea acestor acte adiţionale şi ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore. 

Conform Regulamentului Senatului, audierea senatorului care este membru al Guvernului este obligatorie, iar în cazul în care acesta refuză sau se află în imposibilitate de a se prezenta în faţa comisiei, acest fapt trebuie consemnat în raportul Comisiei juridice. În situaţia în care senatorul în cauză se află în imposibilitate obiectivă de a se prezenta la audiere, se va fixa un nou termen. Raportul comisiei se aprobă prin votul secret al majorităţii membrilor prezenţi.
 
Regulamentul Senatului mai prevede: "(5) Rapoartele cu privire la cererea de începere a urmării penale se dezbat în plenul Senatului în cel mult 5 zile de la depunerea lor la Biroul permanent.(6) La dezbaterea asupra cererii de începere a urmăririi penale vor lua cuvântul preşedintele comisiei care a întocmit raportul, senatorul la care se referă cererea respectivă şi, după caz, câte un reprezentant al fiecărui grup parlamentar, după care se trece la vot. (7) Hotărârea privind cererea de urmărire penală, al cărei proiect este întocmit de Comisia juridică, se adoptă cu votul majorităţii senatorilor prezenţi. Votul este secret şi se exprimă prin bile. Hotărârea prin care Senatul cere sau nu cere urmărirea penală se publică în Monitorul Oficial".
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.