Liderul PSD Iaşi, senatorul Maricel Popa, afirmă că proiectul Spitalului Regional de Urgenţe (SRU) din Iaşi înaintează "în ritm de melc" şi că la doi ani de la semnarea contractului pentru finanţarea europeană spitalul se află încă la nivel de formalităţi. Totodată, şeful PSD Iaşi susţine că nu înţelege de ce denumirea proiectului a fost schimbată din "Spital Regional de Urgenţă Iaşi", în "Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi - COVID-19", în condiţiile în care noua unitate medicală ar urma să fie gata peste şapte ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Maricel Popa afirmă, vineri, într-un comunicat de presă, că în decembrie 2019 s-a semnat contractul pentru finanţarea europeană în cazul SRU Iaşi, dar că, la distanţă de doi ani, spitalul este încă la nivel de formalităţi.

"Demersurile privind realizarea Spitalului Regional de la Iaşi înaintează în ritm de melc. În octombrie 2019, documentaţia necesară pentru semnarea contractului pentru finanţarea europeană era gata. În decembrie 2019, la nici două luni de la preluarea guvernării de către penelişti, contractul a fost semnat. De atunci, au trecut peste 20 de luni, iar spitalul este încă la nivel de formalităţi. Tot în luna decembrie 2019 a fost demarată şi procedura de selectare a proiectantului, dar ne aflăm încă la faza de evaluare a ofertelor. Dacă le ia doi ani să aleagă un proiectant, cât le va lua să stabilească un constructor?“, adaugă liderul PSD Iaşi.

El aminteşte că în şedinţa de Guvern de joi a fost aprobat proiectul de lege pentru aprobarea Contractului de finanţare pentru Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi – COVID-19, dar că este greu de înţeles de ce documentul a ajuns pe masa Guvernului abia la patru luni de la semnarea contractului între statul român şi Banca Europeană de Investiţii.

Liderul PSD Iaşi arată că denumirea spitalului a fost modificată din "Spital Regional de Urgenţă Iaşi", în "Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi – COVID-19", întrebându-se de ce a fost necesar acest lucru, în condiţiile în care noul spital va fi terminat peste şapte ani.

"Ajută atribuirea denumirii de COVID-19 la obţinerea unei finanţări mai rapide, mai eficiente pentru statul român? Va mai fi nevoie de un astfel de spital peste şapte ani? Este oportun să pui acum eticheta de spital COVID-19 pentru o unitate care va avea 850 de paturi de spitalizare continuă, 60 paturi de urgenţă, 45 de paturi pentru spitalizare de zi, 70 de cabinete ambulatori, 19 săli de operaţie, servicii avansate de imagistică, radiologie intervenţională, endoscopie, cardiologie intervenţională, neuroştiinţe, etc.?”, spune liderul PSD Iaşi, senatorul Maricel Popa.

La solicitarea Ministerulului Sănătăţii şi Ministerului Finanţelor, Guvernul a adoptat, joi, proiectul de lege pentru aprobarea Contractului de finanţare pentru Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi – COVID-19, în valoare de 250 de milioane de euro, semnat între România şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) la Bucureşti şi Luxemburg în 20 aprilie anul curent, a transmis MS, într-un comunicat de presă. Conform ultimului calendar, proiectarea spitalului este prevăzută a începe în această toamnă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.