Senatoarea PNL Alina Gorghiu l-a taxat, într-o postare pe Facebook, pe ministrul Apărării, Vasile Dîncu, pentru o declaraţie a acestuia privind Rusia, acesta răspunzându-i că nu a citat corect declaraţia sa şi precizând că o citare corectă ”ar fi în spiritul coaliţiei” pe care o susţine şi reprezentanta PNL. În replică, Gorghiu i-a scris lui Dîncu că nu se va rupe coaliţia dacă ea consideră că ”unele declaraţii ale miniştrilor sunt neinspirate”. Ministerul Apărării a venit, ulterior, cu un punct de vedere oficial privind declaraţia ministrului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Senatoarea PNL a scris pe Facebook: "Vasile Dîncu, înainte să îşi bea cafeaua: Trebuie să revenim la valorile de acum 30 de ani, în momentul în care gândeam securitatea alături de Rusia, nu împotriva Rusiei". 
 
Ministrul Apărării a venit cu un comentariu la postarea liberalei: ”Stimată Doamnă Gorghiu, l-am citat pe preşedintele Macron, el se referea la valorile ordinii internaţionale stabilite dupa căderea Cortinei de fier. Dacă aţi încerca să citiţi şi/sau să citaţi corect ar fi în spiritul coaliţiei pe care o susţineţi şi Dvs. S-a schimbat ceva?”.
 
Alina Gorghiu a comentat şi ea la postarea ministrului pe contul ei: ”Nu cred că se rupe vreo coaliţie, dacă eu consider că unele declaraţii ale miniştrilor sunt neinspirate. Pe subiectul acesta trebuie să fim toţi mai atenţi la declaraţii  Şi vă mulţumesc că sunteţi atent la observaţiile mele”.

Ulterior, şi ministerul Apărării a transmis un punct de vedere al ministrului Vasile Dîncu, cu privire la ”speculaţiile apărute în spaţiul public în legătură cu aşa-zise controverse legate de declaraţii pe care le-a făcut, la sfârşitul săptămânii trecute, în legătură cu Rusia şi climatul de securitate european.

”Declaraţiile în discuţie au fost făcute în contextul în care Federaţia Rusă a înaintat către NATO o serie de prevederi inacceptabile, inclusiv aceea de revenire, din punct de vedere al securităţii europene şi euro-atlantice, la statutul de dinainte de anul 1997, adică înaintea primului val de extindere al Alianţei către Europa Centrală şi de Est”, spune Dîncu.

El precizează că ”o astfel de cerere, prin care se doreşte darea înapoi a istoriei, este deopotrivă nerealistă şi absolut de neacceptat”.

”Vorbind despre istoria recentă a ultimelor decenii, am evocat discursul susţinut recent de preşedintele Franţei, Emanuel Macron, în Parlamentul European, la 19 ianuarie 2022.În cadrul acestui discurs, preşedintele francez a vorbit despre nevoia de unitate a spaţiului euro-atlantic în domeniul securităţii şi apărării, precizând că fundamentele securităţii continentului au fost stabilite, acum mai bine de trei decenii, împreună şi nu fără sau împotriva Rusiei, pe baza principiilor democratice de relaţionare între state. În acest context, parafrazându-l pe domnul preşedinte Macron, am afirmat şi rămân ferm de părerea că nu se pot întoarce paginile istoriei spre capitolele în care Europa era divizată de Cortina de Fier şi organizată pe principiul sferelor de influenţă, aşa cum doreşte, din păcate, Federaţia Rusă. Dacă tot este să învăţăm din lecţiile trecutului, atunci ar trebui să ne amintim de primii ani de după căderea comunismului când, împreună cu şi nu împotriva Rusiei, continentul european a păşit într-o nouă eră. O eră în care toate ţările europene respectă principiile dreptului internaţional, fără utilizarea forţei, a presiunilor şi ameninţărilor, respectând dreptul fiecărei ţări de a lua propriile decizii”, mai spune ministrul Apărării. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.