Europarlamentarul PNL Dan Motreanu anunţă joi că Uniunea Europeană a deblocat 2,4 miliarde de euro din Fondul pentru Modernizare, pentru a finanţa 31 de proiecte din şapte ţări membre, inclusiv România. Ministrul Energiei, Virgil Popescu scrie la rândul lui că prin Fondul de Modernizare se vor face noi investiţii în infrastructura energetică din ţara noastră, după ce Consiliul BEI a aprobat şi confirmat plata, în valoare de 1,1 miliarde de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Uniunea Europeană a deblocat 2,4 miliarde de euro din Fondul pentru Modernizare, pentru a finanţa 31 de proiecte din şapte ţări membre, inclusiv România. Sunt finanţate investiţii suplimentare în România (1,1 miliarde de euro), Cehia (un miliard de euro), Bulgaria (197 de milioane de euro), Polonia (47 de milioane de euro), Croaţia (88 de milioane de euro), Letonia (5 milioane de euro) şi Lituania (un milion de euro). În cazul României, investiţiile vizează noi capacităţi de producţie de energie electrică din surse regenerabile, încălzire urbană şi infrastructură de gaz pentru a înlocui energia pe bază de cărbune”, anunţă europarlamentarul liberal Dan Motreanu.

El arată că ”totalul plăţilor din Fondul pentru Modernizare, din ianuarie 2021 şi până astăzi, se ridică la aproximativ 7,5 miliarde de euro”.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

”România este una dintre cele zece ţări din centrul şi estul UE cu venituri mai mici care primesc sprijin financiar prin Fondul de Modernizare în tranziţia lor către neutralitatea climatică. Finanţările vizează modernizarea sistemelor energetice, sporind eficienţa energetică şi facilitând o tranziţie echitabilă în regiunile dependente de cărbune. Pe baza acestui sprijin financiar, statele beneficiare îşi vor reduce dependenţa de combustibilii fosili din Rusia, îşi vor îndeplini obiectivele climatice şi energetice pentru 2030 şi vor contribui la angajamentul UE de a atinge neutralitatea climatică până în 2050”, a afirmat liberalul. 

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a anunţat la rândul lui că prin Fondul de Modernizare se vor face noi investiţii în infrastructura energetică din ţara noastră, după ce Consiliul BEI a aprobat şi confirmat plata, în valoare de 1,1 miliarde de euro.

Investiţiile prioritare sunt, potrivit ministrului: Schema MF 2023-1 RO 0-001: Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producţie de energie electrică produsă din surse regenerabile – energie solară, eoliană şi hidroelectrică pentru autoconsum; 250.000.000 EURO, Schema MF 2023-1 RO 0-002: Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producţie de energie electrică produsă din surse regenerabile – energie solară, eoliană şi hidroelectrică; 250.000.000 EURO, Schema MF 2023-1 RO 0-003: Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producţie de energie electrică produsă din surse regenerabile – energie solară, eoliană şi hidroelectrică pentru autoconsumul în instituţii publice; 200.000.000 EURO, Schema MF 2023-1 RO 0-004: Sprijin pentru modernizarea/reabilitarea reţelei inteligente de termoficare – Proiecte de tip B care nu intră sub incidenţa ajutoarelor de stat; 190.000.000 EURO, Schema MF 2023-1 RO 0-005: Sprijin pentru modernizarea/reabilitarea reţelei inteligente de termoficare – Proiecte de tip A care intră sub incidenţa ajutoarelor de stat; 60.000.000 EURO, Schema MF 2023-1 RO 0-006: Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producţie de energie electrică din surse regenerabile (solară şi eoliană) pentru consumul propriu al întreprinderilor din sectoarele agricol şi alimentar; 100.000.000 EURO

De asemenea, sunt recomandate pentru finanţare de către Comitetul pentru investiţii următoarele proiecte care vizează investiţii neprioritare (în sensul Directivei EU-ETS): MF 2023-1 RO 1-001 - Gazoductul Marea Neagră – Podişor; 85.544.422 EURO şi MF 2023-1 RO 1-002 - Gazoductul Gherceşti-Jitaru (inclusiv alimentarea cu energie electrică, protecţia catodică şi fibrele optice); 8.038.348 EURO.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.