Mai mulţi candidaţi la Primăria Ploieşti fac alegătorilor zeci de promisiuni, între care cimitir, ”bloc pentru situaţii de urgenţă”, subvenţii la servicii medicale sau schimbarea profilului unor şcoli, dar şi implementarea ”ideii de Republica de la Ploieşti”. Unele dintre promisiuni angajează bugetele altor instituţii, în timp ce altele nu ţin de atribuţiile primarului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Treisprezece candidaţi s-au înscris în lupta pentru câştigarea funcţiei de primar al municipiului Ploieşti, oraş care în ultimii aproape doi ani a fost condus prin delegare de atribuţii şi ai cărui ultimi doi primari aleşi sunt cercetaţi pentru fapte de corupţie.

Mulţi dintre cei înscrişi în lupta electorală se întrec în zeci de promisiuni, unele dintre acestea fiind legate de probleme vechi, nerezolvate de ani sau chiar de zeci de ani la Ploieşti. Altele nu ţin însă de atribuţiile primarului. În alte situaţii, promisiunile implică nu doar bugetul municipiului Ploieşti, ci şi bugete administrate de alte instituţii, fiind vorba uneori de bugete ale unor ministere.

Cel mai stufos program electoral pentru Primăria Ploieşti este cel al candidatei ALDE Graţiela Gavrilescu, fost ministru al Mediului în Guvernul condus de Victor Ponta. Într-o broşură tipărită în 20.000 de exemplare, Gavrilescu propune, pe 40 de pagini, nu mai puţin de 110 ”măsuri pentru Ploieşti”. Prima dintre acestea este ”un nou spital judeţean”, despre care candidata spune că ar fi cel mai important proiect al mandatului său de primar. Gavrilescu explică, în programul său, că un nou spital judeţean ”va putea fi realizat numai prin unirea eforturilor Primăriei Ploieşti, Consiliului Judeţean Prahova şi comunelor limitrofe Ploieştiului, care trebuie să se asocieze în vederea finanţării”.

Graţiela Gavrilescu, fost viceprimar al oraşului timp de trei ani, între 2004 şi 2007, le promite ploieştenilor că se va implica, daca va fi aleasă primar, în desfăşurarea activităţii de învăţământ. Astfel, reprezentata ALDE promite ”înfiinţarea unui liceu sportiv prin schimbarea profilului unuia dintre liceele existente”. Totodată, ea propune ”regândirea reţelei şcolare astfel încât sistemul de învăţământ din Ploieşti să îşi armonizeze oferta cu cererea reală de pe piaţa muncii” şi spune că în acest sens va iniţia un parteneriat cu Inspectoratul Şcolar, Universitatea din oraş şi Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de muncă, dar şi cu organizaţiile antreprenoriale.

Întrebată cum va îndeplini aceste promisiuni electorale în condiţiile în care modificarea profilului unei şcoli sau a programei şcolare nu se regăseşte printre atribuţiile unui primar, Graţiela Gavrilescu a declarat pentru News.ro că s-a consultat cu Ministerul Educaţiei, care a asigurat-o că astfel de modificări se pot face.

”Înainte ca acest punct să îl cuprind în programul meu electoral am fost să iau punctul de vedere al Ministerului Educaţiei şi învăţământului care mi-a spus aşa: la propunerea Primăriei Ploieşti, împreună cu Inspectoratul Şcolar, în funcţie de dorinţele AJOFM-ului se pot reorienta şi se poate regândi reţeaua şcolară, în sensul că anumite licee (…) sau numărul de clase pot să fie diminuate sau pot să fie crescute. (…) Ministerul va da accept sau va da aviz pentru transformarea Liceului Teleajen în liceu sportiv sau ca unele clase, de exemplu pentru domeniul electrotehnic, să poată să fie în loc de o clasă cu 25 de elevi să crească la două clase cu 25 de elevi , în funcţie de dorinţele şi cerinţa forţei de muncă. Deci nu am pus întâmplător şi nici nu am inventat acolo, pentru că dacă noi ridicăm problemele acestea pertinente Ministerul niciodată nu o să spună nu, dar dacă Ministerului nu i se aduc la cunoştinţă lucruri cu care ne confruntăm zilnic şi de care cetăţeanul are nevoie nu poate el de unul singur să facă lucrurile acestea”, a spus Gavrilescu.

Gavrilescu le promite, de asemenea, comunităţilor de ţigani că se va consulta cu ei ”pentru identificarea acelor meserii care le plac, li se potrivesc, le sunt specifice şi şi-ar dori să le poată practica, în perspectiva înfiinţării unor şcoli/clase de meserii prin care să le putem asigura integrarea socială reală”.

Candidata ALDE vrea să se implice şi în sport, prin implementarea ”unui program urmare a căruia Clubul Sportiv Municipal să folosească în cea mai mare măsură sportivi locali la echipele de seniori”, dar şi prin implementarea unui program pentru prevenirea accidentelor rutiere cauzate de traversarea neregulamentară.

Nu în ultimul rând, programul electoral al Graţielei Gavrilescu conţine şi un punct potrivit căruia candidata intenţionează ca ”agenţii economici cu sedii sociale în alte localităţi, la încheierea contractelor cu Primăria Ploieşti, îşi vor deschide puncte de lucru în oraşul”. Ea susţine că în acest fel firmele care vor avea contracte cu primăria ”vor alimenta bugetul local”.

Întrebată câte procese şi contestaţii crede că va avea în momentul în care va obliga o firmă care câştigă o licitaţie şi încheie un contract să aibă cheltuieli suplimentare prin deschiderea unui punct de lucru, Gavrilescu a dat exemplul ”firmelor internaţionale”, care au sucursale în ţara noastră.

”Eu nu am cum să cred că o firmă care se respectă (…) cum să nu poată să-şi deschidă un punct de lucru care să lucreze normal, astfel încât şi un organ de control al Statului, că este vorba de actualul ANAF, că este vorba poate de impozite şi taxe locale şi de finanţele locale sau în anumite speţe chiar de Primăria Ploieşti, cum poate să funcţioneze de la distanţă? Aşa ceva, îmi pare foarte rău, chiar nu există. (…) Cum lucrează, de la distanţă? Astea sunt aşa, găselniţe şi nu pot să cred că poate să-şi permită cineva să dea autoritatea locală în judecată pentru care lucrează. Înseamnă că are ceva de ascuns”, a spus Gavrilescu.

Ea a mai afirmat că provine din mediul antreprenorial şi că poate spune că munca unei firme ”se uşurează” prin deschiderea unui punct de lucru şi că nu vrea să pună biruri pe firme.

Gavrilescu a precizat că propunerile sale nu se vor aplica şi ”SRL-urilor sau persoanelor fizice autorozate”,  care ar avea contracte ”de 10.000 de lei”, ci pentru firmele mari.

Promisiuni structurate pe capitole face şi candidatul PNL, Adrian Dobre. La primul capitol din programul său electoral, cel legat de infrastructură, Dobre propune, pe lângă ”realizarea a trei grădiniţe”, şi ”realizarea unui cimitir”. Întrebat cum i-a venit ideea de a promite ploieştenilor un cimitir, Dobre a spus că este ”o necesitate” construirea unui cimitir.

”În momentul de faţă nu mai dispunem de spaţii în cimitirele existente, iar solicitările cetăţenilor în acest sens sunt foarte mari. De aceea în programul pe ceea ce înseamnă infrastructură edilitară apare şi acest obiectiv pe care îl vom realiza în perioada 2016 - 2020”.

Dobre spune că a şi identificat terenul pentru viitorul cimitir şi că acesta se află în apropierea Parcului Municipal Ploieşti, cel mai nou şi mai mare parc, construit din fonduri europene şi inaugurat zilele trecute.

În timp ce Graţiela Gavrilescu vrea să construiască Spital Judeţean de Urgenţă, Adrian Dobre vrea să construiască un Spital Municipal de Urgenţă angajând, alături de bugetul local, buget de la Consiliul Judeţean, Ministerul Sănătăţii şi fonduri europene.

Pe lângă propuneri concrete, cum ar fi construirea de toalete publice şi aplicarea ”întocmai” a legii accesului la informaţii publice şi a legii transparenţei, candidatul UNPR Raul Petrescu, fost viceprimar al Ploieştiului timp de trei ani în mandatul 2012 - 2016, propune electoratului şi ”implementarea ideii de Republica de la Ploieşti”.

Întrebat ce înţelege prin această idee, Petrescu a declarat pentru News.ro că ”Republica de la Ploieşti” reprezintă ”o semnificaţie istorică incontestabilă”.

”Înseamnă promovarea acestei semnificaţii istorice incontestabile. Eu cred că sunt foarte mulţi tineri şi foarte mulţi ploieşteni care din păcate nu se apleacă către această semnificaţie istorică deosebită şi în egală măsură înseamnă promovarea turistică a Ploieştiului”, a spus Raul Petrescu.

Candidatul UNPR la Primăria Ploieşti propune, de asemenea, ”atragerea de investitori pentru reabilitarea clădirilor de patrimoniu aflate într-o stare accentuată de degradare”.

Întrebat cum se va produce, concret, acest lucru, Petrescu a spus că îşi doreşte perfectarea unui parteneriat public-privat prin care investitorii să reabiliteze clădirile vechi, aflate în patrimoniu, iar în aceste imobile să fie amenajate şcoli, grădiniţe şi creşe pe perioada verii. Petrescu nu a putut spune concret ce clădiri ar urma să fie reabilitate în acest mod.

”Nu vă pot spune un exemplu concret pentru că trebuie făcută o inventariere a tuturor acestor clădiri, trebuie văzut exact care e situaţia tuturor şi trebuie văzut exact dacă se pot găsi şi sunt convins că se pot găsi soluţii locative pentru mutarea anumitor familii care locuiesc în acest clădiri, cele mai multe dintre ele fiind familii evaluate din casele naţionalizate şi care fac obiectul legilor proprietăţii”, a spus fostul viceprimar Raul Petrescu.

Candidatul PSD pentru Primăria Ploieşti, Cristian Ganea, actual viceprimar cu atribuţii de primar, promite în programul său electoral terenuri gratuite pentru case tinerilor căsătoriţi, construirea unui ”bloc pentru situaţii de urgenţă”, dar şi ”relansarea mărcii municipale Petrolul Ploieşti”. Una dintre cele mai interesante propuneri din programul lui Ganea o reprezintă ”asigurarea de servicii medicale subvenţionate pentru persoane vârstnice”, el incluzând în aceste servicii analizele medicale dar şi transportul la medic.

În cuvinte puţine, candidaţii Partidului Naţional Democrat îşi iau câteva ”angajamente”, respectiv că vor lucra cu uşile deschise, că vor ”opri jaful din banul public” şi că vor respecta cetăţenii.

În schimb, candidatul independent Daniel Savu, senator aflat la al doilea mandat şi fost preşedinte interimar al PSD Prahova, a semnat şi publicat pe blogul său ”o scrisoare de angajament” faţă de tinerii din Ploieşti. Printre altele, Savu le promite tinerilor că le va pune la dispoziţie o clădire de peste 14.000 de metri pătraţi pe care compania OMV Petrom a cedat-o municipalităţii.

”Ca primar ales, voi propune Consiliului Local şi voi face toate demersurile necesare în vederea alocării spaţiului necesar în blocul OMV Petrom, pentru activităţi destinate exclusiv tinerilor. Locaţia va fi pusă la dispoziţia Consiliului Judeţean al Elevilor Prahova, pentru ca în colaborare cu Primăria Ploieşti, dar şi cu alte structuri reprezentative ale tinerilor din municipiul Ploieşti, să organizeze evenimente de utilitate publică”, arată candidatul, fără a explica în sarcina cui ar reveni întreţinerea clădirii din oţel şi sticlă.

Tot în această campanie electorală fostul viceprimar cu atribuţii de primar al Ploieştiului, Iulian Teodorescu, care a condus Primăria Ploieşti ca reprezentant al ALDE până în decembrie anul trecut şi care acum candidează pentru fotoliul de primar din partea PRM, a propus demolarea blocurilor vechi din oraş şi mutarea populaţiei în blocuri noi, care ar fi construite la periferie, pe care Teodorescu o numeşte ”zona metropolitană”.

Teodorescu a spus că, în schimb, în locul blocurilor care ar fi demolate, ar urma să fie amenajate zone verzi, pentru că ”plămânii Ploieştiului au nevoie de aer în interior, nu pe centură”.

În cursa pentru Primăria Ploieşti s-au înscris doi deputaţi, un senator şi mai mulţi foşti viceprimari. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.