Politicienii români comentează rezultatul referendumului din Marea Britanie privind ieşirea din Uniunea Europeană. Fostul preşedinte Traian Băsescu apreciază că britanicii nu au fost suficient informaţi privind consecinţele unei asemenea decizii, în timp ce fostul premier Victor Ponta spune că decizia reprezintă cel mai greu moment din istoria UE şi că acum este nevoie de lideri puternici şi cu viziune. Vicepremierul Vasile Dîncu crede că politicienii britanici încă negociază cu UE un statut special, el spunând că, în acest moment, pericolul cel mai mare este disoluţia UE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Costin Borc: Ne întoarcem la o Europă pre-1815. Cursa populismului va duce inevitabil la sfârşitul idealului european

Vicepremierul Costin Borc a comentat vineri, pe pagina sa de pe Facebook, rezultatul referendumului din Marea Britanie, afirmând că Europa se întoarce la situaţia de dinaninte de 1815, când congresul de la Viena care a pus capăt unităţii europene impuse cu forţa de armatele napoleoniene, şi a avertizat că populismul, care a stat la baza rezultatului votului, va duce "inevitabil" la sfârşitul idealului european.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Vicepremierul a mărturisit că rezultatul referendumului din Marea Britanie îi aminteşte de alegerile din Polonia din 4 iunie 1989, care au marcat debutul revoluţiilor din 1989.

"Suntem oare în faţa unui moment de o importanţă similară?", se întreabă Borc.

"O dimineaţă ca niciuna din ultimii 26 de ani. Ne întoarcem încet-încet la o Europă pre-1815 şi la o Mare Britanie pre-1707", a scris vicepremierul.

În 1815 a avut loc congresul de la Viena, care a pus capăt unei europe dominate de Franţa, perioadă considerată de mulţi istorici un prim moment de unitate europeană, realizată cu forţa armatelor napoleoniene.

În urma Congresului de la Viena, marile puteri victorioase - Marea Britanie, Imperiul Habsburgic şi Imperiul Ţarist, în principal - au restabilit în întreaga Europă vechile regimuri absolutiste, spun istoricii.

În ceea ce priveşte anul 1707 la care se referă vicepremierul, acesta a marcat uniunea Angliei şi Scoţiei în acelaşi stat. La 1 mai 1707 a luat naştere Marea Britanie prin fuziunea Regatului Angliei cu Scoţia.

La referendumul de joi, cetăţenii din Anglia au votat în favoarea ieşirii din UE, în timp ce în Scoţia votul a fost covârşitor pentru rămânerea în cadrul Uniunii Europene.

Dîncu: Părerea mea este că se negociază în continuare; pericolul cel mai mare e disoluţia UE

Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat, vineri, pentru News.ro, că, în opinia sa, politicienii britanici încă negociază cu Uniunea Europeană un statut special, el spunând că, în acest moment, pericolul cel mai mare este disoluţia UE. În privinţa efectelor asupra României, Dîncu a spus că nu există un risc mare din punct de vedere economic.

”Tot acest Brexit a fost mai degrabă o metodă de negociere cu Uniunea Europeană. A fost o altă metodă de a negocia noi privilegii pe care Marea Britanie oricum le are în acest moment, având un statut special în UE, cred că a fost organizat în acest sens. Sigur că este un risc, a fost o încercare de a reechilibra electoratul, de a readuce electorat de dreapta printr-un mesaj oarecum naţionalist, de a reactualiza un anumit electorat să spunem aşa”, a declarat Dîncu pentru News.ro.

El a spus că ”efectele sunt interesante” şi că trebuie văzut dacă această decizie populară va deveni şi efectivă, pentru că şi în Marea Britanie orice referendum este consultativ.

”Evident, pentru Cameron şi partidul său, dacă nu pun în parctică această decizie populară, este un mare risc politic, adică o dată ce ai început o asemenea acţiune ar trebui să o duci la capăt, că, dacă nu, ai o mare problemă electorală. În Marea Britanie oamenii nu se joacă cu referendumul. Oamenii cred în actul democraţiei şi atunci ar trebui pus în parctică”, a adăugat vicepremierul.

El a spus că pentru România sunt şi riscuri, dar că nu este un risc foarte mare din punct de vedere economic, pentru că investiţiile directe în România ale Marii Britanii sunt undeva la 4% din investiţiile străine, de asemenea nu există bănci în sistemul financiar românesc cu capital britanic care să inducă o problemă în sistemul bancar românesc.

”În al doilea rând, românii din Marea Britanie, cei care lucrează acolo, după cum ştiu eu situaţia de acolo, nu cred că le este periclitat locul de muncă, pentru că în Marea Britanie rezidenţii români sunt destul de specializaţi, să spun aşa, sunt oameni respectaţi, care au fost integraţi în locuri de muncă importante, sunt bine plătiţi faţă de alte ţări, adică sunt oameni destul de bine integraţi”, a adăugat Vasile Dîncu.

Vicepremierul a arătat, însă, că o pierdere a României ar putea să fie faptul că se subţiază contribuţia la UE a Marii Britanii, care este de 8,8 miliarde de lire sterline la bugetul Uniunii. ”Or, din această contribuţie, să zicem aşa, România beneficiază în programele de coeziune, de dezvoltare”, a explicat el.

Traian Băsescu pe Facebook: Ce ai facut, David Cameron?

Fostul preşedinte Traian Băsescu comentează, într-o postare pe Facebook, decizia britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană, scriind: "Ce ai facut, David Cameron?". Băsescu apreciază că britanicii nu au fost suficient de informaţi privind consecinţele unei asemenea decizii, că va deveni discutabilă însăşi unitatea Marii Britanii şi că statele rămase în UE vor trebui să dea dovadă de solidaritate.

"Ce ai făcut, David Cameron? Nu am crezut că este posibil. Marea Britanie părăseşte UE. Jocul politic intern al politicienilor britanici a dus la organizarea unui referendum în care 46 milioane oameni au fost chemaţi să dea un vot într-o chestiune extrem de complicată, pe care foarte puţini dintre votanţii britanici au înţeles-o. Marea majoritate a votat în deplină necunoştinţă de cauză asupra mecanismelor şi consecinţelor părăsirii UE", scriie fostul şef al statului.

El consideră că procesul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană va fi unul dificil, care va dura cel puţin doi ani şi se întreabă: "Oare cât de "unit" va mai rămâne şi Regatul Unit?".

În opinia lui Băsescu, "este momentul solidarităţii depline pentru cei 27 rămaşi".

Victor Ponta: E cel mai greu moment din istoria UE. Păcat că România are cei mai inepţi şi incapabili lideri

Fostul premier Victor Ponta afirmă că decizia britanicilor de a ieşi din Uniunea Europeană reprezintă cel mai greu moment din istoria UE şi că acum este nevoie de lideri puternici şi cu viziune. Ponta revine însă la politica internă, apreciind că actualii lideri de la Bucureşti sunt "cei mai inepţi şi incapabili din ultimii 25 de ani".

"Este cel mai greu moment din istoria UE. Acum e nevoie mai mult ca oricand de câţiva lideri politici puternici şi cu viziune care să repare ce s-a stricat ( nu doar prin votul de ieri ci în mulţi ani). Ce păcat că România exact acum are la conducere cei mai inepţi şi incapabili lideri din ultimii 25 de ani!", scrie Ponta.

El se declară convins că britanicii nu sunt antieuropeni şi că au votat aşa cum voteaza şi francezii pentru Marine LePen sau americanii pentru Trump, "de fapt impotriva establishment-ului, a unui sistem arogant si atotputernic care îi ignoră şi sfidează prea des"

"Dacă înţelegem asta, putem îndrepta răul, dacă nu, va fi din ce în ce mai rău!", avertizează fostul premier.

Într-un post scriptum, el face o paralelă cu referendumul de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, din 2012, remarcând că "la ei se respectă rezultatul unui referendum, nu ca la noi în 2012, cand liderii UE au ignorat voinţa populară".

"Totul se plăteşte, însă!", mai spune Victor Ponta.

Tăriceanu: Dacă s-ar fi bazat numai pe voinţa populară, am îndoieli că în primul război mondial Marea Britanie ar fi putut să participe la război de partea Franţei

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, fost premier, a declarat, vineri, pentru News.ro, că rezultatul referendumului din Marea Britanie are la bază "greşeala enormă" pe care a făcut-o actualul premier David Cameron, apreciind că, dacă s-ar fi bazat numai pe voinţa populară, în primul război mondial Marea Britanie ar fi putut să nu participe la război de partea Franţei.

"Britanicii, în momentul în care au dat votul, s-au gândit exclusiv la Marea Britanie şi nu s-au gândit un pic mai departe, să privească dincolo de Canalul Mânecii. Pentru mine este un moment istoric şi îl regret. Regret că poporul Marii Britani a luat această decizie, dar trebuie să spunem un lucru, este un proverb: dacă semeni vânt, culegi furtună. Este greşeala enormă pe care a făcut-o actualul premier David Cameron şi care a dus la acest rezultat", a afirmat Tăriceanu.

"Dacă Marea Britanie s-ar fi bazat în deciziile ei numai pe voinţa populară, am îndoieli că în primul război mondial Marea Britanie ar fi putut să participe la război de partea Franţei într-o bătălie hotărâtoare împotriva Germaniei", a apreciat Tăriceanu, care şi-a exprimat îndoiala şi că soarta celui de-al doilea război mondial ar fi fost aceeaşi, adică în favoarea puterilor aliate, dacă Marea Britanie dacă nu şi-ar fi adus contribuţia.

El consideră că David Cameron a dat dovadă "de o ambiţie nejustificată" şi nu a intuit care este sentimentul majoritar al populaţiei britanice, plecând la drum să facă un referendum ca să-şi întărească poziţia proprie şi până la urmă s-a ajuns la Brexit.

Stolojan: Marea Britanie are nevoie de muncitorii români, legislaţia europeană se aplică pe toată perioada de negociere

Europarlamentarul Theodor Stolojan a declarat, vineri, pentru News.ro, că Marea Britanie are nevoie de muncitorii români, iar aceştia trebuie să ştie că pe întreaga perioadă, până când se pune punct procesului de negociere, şi se semnează acordul de ieşire, întreaga legislaţie europeană se aplică în Marea Britanie şi Marea Britanie se află sub jurisdicţia Curţii Europene de Justiţie.

Theodor Stolojan a precizat că acest vot din Marea Britanie este o mare dezamăgire.

”Sigur, ca orice vot, mai ales în cadrul unui referendum, trebuie respectat ca atare. Democraţia din Marea Britanie este foarte puternică şi sunt convins că va respecta votul din referendum, nu ca în România, unde mai bine nu ţinem un referendum, dacă nu îi respectăm rezultatul”, a spus europarlamentarul român.

Potrivit lui Theodor Stolojan, după ce Marea Britanie va trimite scrisoarea oficală, către  Uniunea Europeană, privind decizia de ieşire din UE, al doilea pas înseamnă desemnarea de către Uniune a unui negociator pentru procesul de ieşire.

”Probabil va fi Comisia Europeană desemnată ca negociator, iar limita pentru negociere este de doi ani de zile. Totuşi, dacă celelalte 27 de state membre hotărăsc să se prelungească acest proces de negociere, acesta se mai poate prelungi”, a spus Stolojan.

Theodor Stolojan a ţinut să menţioneze şi să transmită un lucru extrem de important pentru românii care muncesc şi trăiesc în Marea Britanie.

”Pe întreaga perioadă, până când se pune punct procesului de negociere şi se semnează acordul de ieşire, până când se pune punct, întreaga legislaţie europeană se aplică în Marea Britanie şi Marea Britanie se află sub jurisdicţia Curţii Europene de Justiţie”, a spus Stolojan.

Potrivit europarlamentarului membru al grupului PPE, important este ceea ce se va întâmpla cu muncitorii români după perioada de negociere a ieşirii Marii Britanii din UE.

”Aici sunt două situaţii care se conturează. Pe de o parte, Marea Britanie are nevoie de muncitorii români, şi de ceilalţi, pentru că procesul de îmbătrânire a populaţiei se întâmplă la fel ca în alte state europene, deci au nevoie de forţă de muncă”, a explicat Stolojan.

Cristian Preda: Divorţul Marii Britanii de UE trebuie să se producă rapid, să nu mai aibă comisar, nici drept de vot în PE

Europarlamentarul Cristian Preda a declarat, vineri, pentru News.ro, că, urmare a referendumului de joi, despărţirea Marii Britanii de UE trebuie să se producă rapid, britanicii să nu mai aibă comisar european, iar eurodeputaţii din Marea Britanie să nu mai aibă drept de vot în PE. Preda atenţionează că, în condiţiile ieşirii Marii Britanii din UE, România ar trebui să fie pregătită să preia mai rapid preşedinţia Consiliului UE.

”Din păcate, britanicii au decis să plece, să divorţeze, după 43 de ani de apartenenţă la Europa. Este o decizie pe care trebuie să o respectăm, pentru că este luată democratic”, a declarat eurodeputatul, adăugând că se aştepta la acest rezultat, deşi nu şi-l dorea.

Preda a susţinut că trebuie rezolvat ”foarte rapid şi cu curaj” ceea ce înseamnă din punct de vedere tehnic această despărţire.

Cristian Preda a atenţionat că România va trebui să fie pregătită pentru a asuma mai rapid preşedinţia Consiliului UE, pe care trebuia să o exercite în al doilea semestru al anului 2019. El a explicat că, potrivit calendarului, Marea Britanie trebuia să deţină preşedinţia UE în a doua parte a anului 2017, ceea ce, în contextul Brexit, ar fi ”imposibil şi ridicol”.

”În aceste condiţii, România ar putea fi obligată să asume mai devreme preşedinţia UE şi eu sper să o facă în bune condiţiie”, a spus eurodeputatul.

El şi-a exprimat speranţa ca negocierile pentru ieşirea efectivă a Marii Britanii din UE să se încheie în maximum doi ani.

Norica Nicolai:Tratatul UE prevede o procedură de doi ani de negociere a ieşirii unui stat membru din Uniune

Europarlamentarul Norica Nicolai a declarat, vineri, pentru News.ro, că Tratatul de funcţionare a Uniunii Europene prevede doi ani de negociere a ieşirii unui stat membru din UE, după depunerea oficială a cererii, precizând că există însă riscul venirii la putere a unui guvern extremist în Marea Britanie, care să ia măsuri împotriva muncitorilor străini, inclusiv a românilor.

”Există o singură reglementare, în Tratatul de funcţionare a Uniunii Europene, articolul 50, care reglementează retragerea unui stat membru, şi care prespune negocierea timp de doi ani a acestei retrageri. Deci, deocamdată, se aşteaptă validarea referendumului de către autorităţile britanice şi apoi depunerea oficială a cererii”, a declarat Norica Nicolai.

Europarlamentarul a precizat că românii, în toată această perioadă, nu vor avea de suferit.

”Nu exclud, în raport cu situaţia politică a Marii Britanii, Guvernul, prin procedura de retragere, să ia nişte măsuri împotriva muncitorilor străini”, a explicat Nicolai.

Ea a ţinut să menţioneze că muncitorii români nu beneficiau de ajutoare sociale importante în această ţară.

”Paradoxal este faptul că circa 3.500 de cereri de ajutoare sociale erau adresate de români autorităţilor britanice, şi sunt 179.000 de locuri de muncă. Sigur, în momentul de faţă, aceasta nu ar avea un impact foarte mare, dar nu exclud ca situaţia politică din Marea Britanie să aducă la putere un guvern extremist de tipul UKIP, care poate lua nişte măsuri nedorite pentru muncitorii străini din această ţară”, a mai declarat Norica Nicolai.

 Siegfried Mureşan: Liderii UE vor avea marţi o reuniune cu Cameron şi una fără; îi vor spune "Mulţumim, David. La revedere!”

Eurodeputatul Siegfried Mureşan scrie, pe Facebook, că marţi Consiliul European va avea o primă sesiune cu premierul britanic David Cameron şi o a doua fără el, adăugând că liderii europeni îi vor spune spune acestuia: "Mulţumim, David. La revedere!”.

”Marţi, Consiliul European va avea o primă sesiune cu David Cameron şi o a doua fără el. Liderii europeni îi vor spune: «Mulţumim, David. La revedere. Prioritatea noastră sunt oamenii din cele 27 de state.» Trebuie opriţi populiştii care câştigă spunând omenilor lucruri neadevărate”, scrie eurodeputatul pe pagina sa de Facebook.

Britanicii au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană în referendumul istoric de joi, a anunţat oficial, la Manchester, preşedinta Comisiei Electorale, Jenny Watson. 51,9% dintre britanici au votat pentru ieşirea din UE, iar 48,1% au votat pentru rămânerea în blocul comunitar, arată rezultatele finale anunţate după încheierea numărătorii sufragiilor. 

Viorica Dăncilă: Sunt surprinsă de rezultatul referendumului din Marea Britanie; azi vor fi şedinţe în PE

Europarlamentarul PSD Viorica Dăncilă a declarat, vineri, pentru News.ro, că este surprinsă de rezultatul referendumului din Marea Britanie privind ieşirea din Uniunea Europeană, ea precizând că liderii Parlamentului European s-au reunit deja la Bruxelles şi că vor fi şedinţe în grupurile din Legislativul european.

”Sunt surprinsă de decizia pe care a luat o Marea Britanie. Vor fi multe probleme, însă ieşirea din UE e un  proces complex. Liderii din Parlamentul European cred că s-au reunit deja la Bruxelles. Astăzi vor fi şedinţe în PE cu grupurile. Vom vedea ce se va întâmpla”, a declarat Viorica Dăncilă pentru News.ro.

Victor Negrescu: Dreptul la muncă şi drepturile sociale trebuie menţinute pentru românii din Regatul Unit

Europarlamentarul Victor Negrescu (PSD) a declarat, vineri, după anunţarea rezultatelor referendumului privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, că "dreptul la muncă şi drepturile sociale trebuie menţinute pentru românii din Regatul Unit”, adăugând că este revoltat că "un grup de populişti şi extremişti a reuşit să manipuleze dezbaterea publică”.

Victor Negrescu a declarat corespondentului News.ro că reacţiile sale după rezultatul referendumului din Marea Britanie sunt “revoltă, dezamăgire şi determinare”, adăugând că este revoltat că "un grup de populişti şi extremişti a reuşit să manipuleze dezbaterea publică din Marea Britanie şi să convingă o majoritate a britanicilor că UE este cauza tuturor problemelor din economia şi societatea lor”.

“Revoltă, dezamăgire şi determinare - sunt reacţiile mele la rezultatul referendumului din Marea Britanie. Revoltă pentru că un grup de populişti şi extremişti a reuşit să manipuleze dezbaterea publică din Marea Britanie şi să convingă o majoritate a britanicilor că UE este cauza tuturor problemelor din economia şi societatea lor, ignorând beneficiile evidente ale apartenenţei la Uniune. Dezamăgire pentru că unitatea şi viitorul proiectului european suferă acum o lovitură îngrozitoare. Ceea ce înseamnă că prosperitatea Europei, securitatea noastră comună, lupta împotriva sărăciei şi inegalităţilor în UE sunt acum puternic ameninţate. Determinare pentru că am decis să lupt în continuare pentru drepturile cetăţenilor români în Marea Britanie şi în Uniunea Europeană! Este timpul ca Estul Europei şi mai ales România să preia un rol de leadership în consolidarea UE şi deschiderea sa către cetăţeni”, a spus Negrescu.

Buşoi: Cetăţenii europeni nu mai au încredere în UE; votul britanicilor este un semnal pentru cât de rău este percepută

Europarlamentarul PNL Cristian Buşoi crede că Brexit-ul este un semnal îngrijorător al lipsei de încredere în Uniunea Europeană, liberalul acuzând liderii europeni că reacţia lor la campania pentru ieşirea Marii Britanii din UE a fost ezitantă şi fără vigoare.

 

Cristian Buşoi susţine că Brexitul este un semnal de alarmă care ar trebui să-i determine pe liderii UE să încerce să recâştige încrederea cetăţenilor în proiectul europen.

”Liderii UE nu mai pot sta cu capul în nisip ca struţul. Liderii UE trebuie să le arate cetăţenilor că sunt prezenţi, că sunt hotărâţi să ţină Europa unită, trebuie să le garanteze cetăţenilor stabilitate şi, poate cel mai important, trebuie să îşi asculte cetăţenii. Dacă liderii UE nu vor reuşi să comunice cu proprii cetăţeni, vor fi cu siguranţă şi alte exit-uri. Este un moment pe care partidele extremiste din Uniunea Europeană îl vor exploata la maximum. Nu mai reprezintă un secret pentru nimeni că, după criza economică şi criza imigranţilor, cetăţenii europeni nu mai au încredere în UE. Iar votul britanicilor este un semnal pentru cât de rău este percepută UE”, spune europarlamentarul PNL.

El susţine că Uniunea Europeană s-a lăsat ”strânsă cu uşa” de către Marea Britanie şi că nu a avut o reacţie viguroasă la perspectiva ieşirii acestei ţări din Uniune. ”Dacă liderii europeni ar fi avut într-adevăr conştiinţa unui proiect politic comun ar fi folosit ezitările şi populismele politicienilor britanici pentru a arăta vigoare şi unitate. Tabăra pro-Brexit a făcut o campanie pur şi simplu mincinoasă care a exploatat fricile britanicilor. La acest tip de abordare UE a răspuns cu laşitate, vorbind doar despre un statut privilegiat al Marii Britanii în UE”, crede Buşoi.

Liberalul consideră că secesiunea britanică este cel mai important rezultat al populismului şi demagogiei din întreaga Uniunea. ”Din acest punct de vedere nu există nicio diferenţă între David Cameron şi Nigel Farage. Amândoi au apelat la acelaşi gen de populism şi aceeaşi demagogie care a dus aici. Acesta este rezultatul discursului populist, demagogic, al liderilor europeni pe care îl trăim şi noi în România, prin mesajele populiste anti-sistem sau anti-politică”, a conchis Cristian Buşoi.

 

 

Daciana Sârbu: Va fi importantă negocierea drepturilor românilor din Marea Britanie

Europarlamentarul Daciana Sârbu a declarat, vineri, pentru News.ro, după anunţarea rezultatului referendumului din Marea Britanie, că va fi important ca instituţiile care vor negocia din partea României să aibă un mandat ferm şi să protejeze drepturile românilor care se află acolo.

"E important de spus că românii ar fi avut de pierdut o serie de drepturi şi în cazul în care referendumul ar fi avut rezutlatul opus, din cauza acordului încheiat de guvernul britanic cu Consiliul UE. Însă acele negocieri nu erau finale, ele urmau să fie implementate de Comisie şi votate, cel puţin parţial, de Parlamentul European. În Parlament am fi putut avea şansa de a ne opune unor prevederi, precum ajustarea alocaţiilor pentru copii. Un mare semn de întrebare este în ce măsură alte state membre vor dori să aplice o parte dintre prevederile negociate de David Cameron, precum ajustarea unor beneficii acordate migraţtilor. Am avut câteva discuţii în Comisia pentru afaceri constituţionale pe marginea acestui acord şi sunt multe necunoscute în privinţa sa. Chiar dacă acel acord era făcut pentru Marea Britanie, unele prevederi urmau să se aplice în toate statele membre. Chiar dacă acum acel acord îşi pierde valabilitatea, există state membre care ar putea să dorească aplicarea de acorduri similare", a comentat Daciana Sârbu.

Ea a afirmat că rezultatul referendumului este unul "nedorit" pentru România, din două motive: Uniunea Europeană devine mai slabă şi viitorul proiectului european este pus sub semnul întrebării.

Daciana Sârbu a arătat că deja au apărut semnale dinspre partidele extremiste pentru referendumuri în Franţa şi Olanda. "Chiar dacă ele nu vor deveni realitate, se creează un sentiment de nelinişte şi nesiguranţă, dar mai ales de neîncredere în proiectul nostru comun european", a apreciat ea.

Europarlamentarul a subliniat că românii din Marea Britanie vor fi in situaţia de a pierde o serie de drepturi şi va trebui sa vedem exact ce drepturi vor fi afectate şi începând de când.

"Preşedintele Consiliului UE a vorbit despre un proces de tranziţie către ieşirea din UE care ar putea dura până la 7 ani, în orice caz el nu poate dura mai puţin de 2 ani", a precizat Daciana Sârbu.

Britanicii au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană în referendumul istoric de joi, a anunţat oficial, la Manchester, preşedinta Comisiei Electorale, Jenny Watson. 51,9% dintre britanici au votat pentru ieşirea din UE, iar 48,1% au votat pentru rămânerea în blocul comunitar, arată rezultatele finale anunţate după încheierea numărătorii sufragiilor.

Baconschi: Avem datoria de a reseta proiectul european şi de a ne construi pe mai departe destinul comun

Fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi a afirmat că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană trebuie să determine o acţiune rapidă a celorlalte state membre de consolidare a UE, ”o resetare a proiectului european”.

”Ieşirea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din UE constituie un motiv de tristeţe şi totodată de acţiune politică rapidă pentru consolidarea blocului continental. Evident, voinţa unei mici majorităţi de cetăţeni britanici trebuie respectată. Noi, ceilalţi 27, avem însă datoria de a reseta proiectul european şi de a ne construi pe mai departe destinul comun”, a scris Teodor Baconschi, pe Facebook.

Fostul ministru crede că principala preocupare a părţilor implicate, Uniunea Europeană şi Marea Britanie, trebuie să fie limitarea pierderilor generate de secesiunea britanică.

”Marea problemă a tuturor părţilor implicate va fi aceea de a evita riscul unui «hard landing» cu efecte proaste pentru pieţele financiare: lira sterlină a suferit deja cea mai severă depreciere din ultimele decenii. Juridic, lucrurile sunt complicate. Psihologic, şocul va fi absorbit, dar numai pe termen mediu. Deocamdată, Cameron şi-a anunţat demisia: va mai rămâne doar câteva luni, pentru a încerca să limiteze daunele”, a mai scris Baconschi.

Geoană, despre Brexit: E o veste catastrofală; cei mai afectaţi vor fi studenţii români din Marea Britanie

Fostul ministru de Externe Mircea Geoană a declarat, vineri, pentru News.ro că rezultatul referendumului din Marea Britanie este ”o veste catastrofală” pentru proiectul european, el apreciind că, deocamdată, românii din Regatul Unit nu vor avea de suferit, dar că în perspectivă mulţi vor încerca să obţină cetăţenia britanică, iar după ieşirea efectivă din UE studenţii români vor fi cei mai afectaţi, pentru că nu vor mai beneficia de taxe de şcolarizare reduse.

”Este o decizie cu efecte colosale la nivel global si european. Pentru proiectul european este o veste catastrofală, este cea mai mare înfrângere a proiectului european de la începutul acestui experiment în urmă cu câteva decenii. Ne aşteaptă ani de incertitudine de natură politică, economică şi strategică, iar pentru noii veniţi în Europa şi pentru ţările de flanc din NATO faptul că principalul aliat al Americii în Europa nu mai face parte din UE reprezintă şi o problemă de natură strategică şi de securitate”, a declarat Geoană.
 
El a amintit că limita juridică consemnată în tratat a procesului de ieşire a Marii Britanii din UE este de doi ani: ”Există un interval de doi ani care ar trebui să permită o ieşire negociată, anevoioasă, complexă, de multe ori contradictorie a unui stat membru. Cred că în intervalul 1-2 ani acest proces se va produce, vor exista evident interese britanice de a obţine un statut de tip Norvegia de exemplu care e un statut relativ avantajos”.
 
”Pentru românii care lucrează în Marea Britanie nu se va întâmpla mare lucru în primă etapă, pentru că ieşirea din UE este negociată, dar din punct de vedere al celor care se află acolo fără documente valabile vor avea de suferit. Cei care sunt în regulă cu actele cred că vor încerca să-şi ia cetăţenie pentru că vor să rămână, ceea ce este o veste proastă pentru noi, iar pe termen relativ apropiat cei mai afectaţi vor fi studenţii români, pentru că în clipa în care se va cosfinţi juridic vorbind ieşirea Marii Britanii, atunci şi taxele reduse de şcolarizare de care beneficiază studenţii din statele UE vor înceta să mai opereze”, a mai spus Mircea Geoană.
 
Britanicii au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană în referendumul istoric de joi, a anunţat oficial, la Manchester, preşedinta Comisiei Electorale, Jenny Watson. 51,9% dintre britanici au votat pentru ieşirea din UE, iar 48,1% au votat pentru rămânerea în blocul comunitar, arată rezultatele finale anunţate după încheierea numărătorii sufragiilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.