Europarlamentarul Rareş Bogdan (PNL) cataloghează, sâmbătă, drept ”absolut incalificabil” discursul lui Viktor Orban susţinut în România, dar a afirmat că ”nimeni nu-şi doreşte o criză politică la nivelul guvernului de la Bucureşti”, motivând, astfel, reacţia întârziată a autorităţilor de la Bucureşti. Rareş Bogdan este de părere că Uniunea Europeană ar trebui să suspende fondurile europene pentru Ungaria.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ceea ce s-a întâmplat la Balvanyos este absolut incalificabil, la şcoala de vară, şi este o succesiune de declaraţii pe care Viktor Orban le face. Viktor Orban a venit invitat la Balvanyos şi trebuie ca liderii UDMR să dea o explicaţie clară, exact cum a cerut preşedintele Iohannis, cu privire la aceste declaraţii inacceptabile la nivel european, inacceptabile în România. Despre rase nu a mai vorbit din 1937-38 nimeni, doar Hitler, Mussolini la acea vreme vorbeau despre teoria raselor şi despre mixul de rase. Faptul că Viktor Orban a venit să vorbească despre un mix de rase care duce la decăderea Occidentului în statele occidentale afectează mult mai mult decât se poate crede discursul la nivel public. Uniunea Europeană înseamnă unitate în diversitate, ăsta este unul dintre motto-urile Uniunii Europene, iar faptul că Viktor Orban a făcut aceste declaraţii aici, în Transilvania, în România, este cu atât mai grav”, a afirmat Rareş Bogdan sâmbătă, la Antena 3.  

Eurodeputatul a explicat că reacţia întârziată a autorităţilor române la declaraţiile liderului maghiar se datorează crizei geo-politice ”grave fără precedent” subliniind că nimeni nu vrea o criză politică la nivelul Executivului român. 

”Reacţia a venit puţin... după câteva zile pentru că consecinţele pot fi destul de dure şi atunci e normal ca, având în vedere situaţia internaţională, zonală, şi de asemenea acest conflict la o graniţă pe care o avem de 650 de kilometri cu Ucraina, ţară aflată în plin război după agresiunea Rusiei, trebuie să cumpănim foarte bine fiecare reacţie. (...) Nimeni nu-şi doreşte o criză politică la nivelul guvernului de la Bucureşti, nimeni nu-şi doreşte o criză în coaliţie, şi atunci noi dorim o discuţie cu liderii UDMR, civilizată, raţională, cu picioarele în apă rece”, mai spune Rareş Bogdan.  

Acesta susţine că liderii UDMR trebuie să clarifice motivele pentru care au aplaudat discursul premierului Ungariei.  

”O clarificare a mânuţelor cu care aplaudau frenetic discursul domnului Viktor Orban, să ne explice exact dacă au aplaudat din respect pentru un lider al unui stat vecin sau au aplaudat pentru că îşi însuşesc ideile domnului Viktor Orban, atât domnul Tanczos Barna cât şi domnul Kelemen Hunor trebuie să ne explice exact ce înseamnă mânuţele împreunate într-un mod frenetic la auzul teoriilor de secol XIX ale domnului Viktor Orban”, mai spune Rareş Bogdan.  

Acesta subliniază ”discursul complet diferit” pe care Viktor Orban îl are la Bruxelles, unde menţionează ajutorul dat de UE agriculturii Ungariei. 

”Dacă domnia sa critică şi continuă să fie anti-Uniunea Europeană nu înţeleg de ce Uniunea Europeană  continuă să se poarte cu mănuşi cu Viktor Orban. Dacă nu-i aprobă PNRR-ul, adică cei 14 miliarde, ar trebui să-i  suspende şi fondurile europene pentru a resimţi la nivelul populaţiei această poziţionare anti-construcţie europeană. Vreau să vedem cum rezolvă problema subvenţiei în agricultură, ca să nu vorbesc de restul fondurilor structurale. Dacă premierul Ungariei poate acoperi cei 1,3 miliarde pe care-i ia subvenţia directă pe suprafaţă cultivată sau pe cap de animal în Ungaria să ne spună, pentru că atunci, probabil nu mai are nevoie de Uniunea Europeană”, mai spune Rareş Bogdan. 

Acesta a subliniat că nu crede că UDMR va ieşi de la guvernare. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.