Viceliderul deputaţilor PNL Raluca Turcan a afirmat că niciun argument invocat de către Austria împotriva aderării României la spaţiul Schengen „nu mai stă în picioare”. Ea a adăugat că şeful statului Klaus Iohannis urmează să aibă discuţii cu Karl Nehammer, cancelarul Austriei, iar Ministerul de Externe şi grupul de experţi ai MAI fac eforturi pentru a arată clar că ţara noastră este pregătită tehnic să intre în Schengen.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Ar fi o profundă nedreptate ca, în ciuda unor investiţii uriaşe în infrastructura necesară pentru securizarea frontierelor, efortul României să fie sancţionat printr-un refuz al aderării la spaţiul Schengen. România merită recunoaşterea firească a unui drept, lucru confirmat deja de numeroasele expertize tehnice realizate până în prezent”, a scris Raluca Turcan, marţi pe Facebook.

Deputata PNL a mai spus că „preşedintele Klaus Iohannis are în aceste zile o serie de discuţii cu cancelarul Austriei, Karl Nehammer, iar la nivelul ministerului de Externe şi al grupului de experţi ai MAI se fac, de asemenea, eforturi consistente pentru a reda clar faptul că din punct de vedere tehnic România este pregătită pentru intrarea în spaţiul Schengen”.

„Niciun argument invocat de Austria împotriva României nu mai stă în picioare. Sperăm că analiza justă şi solidaritatea să ia locul acestor reticenţe total nejustificate”, a conchis Turcan.

Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, a declarat marţi dimineaţa, într-o emisiune la postul public de televiziune, că Viena îşi menţine dreptul de veto faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen şi nu are de gând să-şi schimbe opinia la Consiliul JAI din 8-9 decembrie, invocând numărul mare de imigranţi care au ajuns în Austria şi nu fuseseră înregistraţi anterior prin ţările prin care au trecut.

Aflat la Tirana, cancelarul austriac, Karl Nehammer, a confirmat ulterior această poziţie. Datele Frontex, agenţia europeană pentru protecţia frontierelor, arată însă că imigranţii ilegali care ajung în Austria preferă alte rute decât cele prin România.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.